Naar inhoud springen

Anarchafeminisme: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k eh
Robbot (overleg | bijdragen)
k Robotgeholpen doorverwijzing: Staat - Koppeling(en) gewijzigd naar overheid
 
(10 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{zijbalk anarchisme}}
{{zijbalk anarchisme}}
'''Anarchafeminisme''', ook wel '''anarchistisch feminisme''' en '''anarchofeminisme''' genoemd, is een stroming binnen het [[anarchisme]] die het anarchisme met het [[feminisme]] combineert. Anarchafeminisme beschouwt het [[Patriarchaat (sociologie)|patriarchaat]] als een manifestatie van onvrijwillige sociale [[hiërarchie]]. Anarchafeministen zijn van mening dat de strijd tegen het patriarchaat een essentieel onderdeel van de [[klassenstrijd]] en de anarchistische strijd tegen de [[staat]] is. In wezen is de filosofie gebaseerd op het idee dat de anarchistische strijd een noodzakelijk onderdeel van de feministische strijd is en vice versa. L. Susan Brown beweert dat "doordat het anarchisme een politieke filosofie is die alle relaties van de macht verzet, gaat het samen met het feminisme."
'''Anarchafeminisme''', ook wel '''anarchistisch feminisme''' en '''anarchofeminisme''' genoemd, is een stroming binnen het [[anarchisme]] die het anarchisme met het [[feminisme]] combineert. Anarchafeminisme beschouwt het [[Patriarchaat (sociologie)|patriarchaat]] als een manifestatie van onvrijwillige sociale [[hiërarchie]]. Anarchafeministen zijn van mening dat de strijd tegen het patriarchaat een essentieel onderdeel van de [[klassenstrijd]] en de anarchistische strijd tegen de [[overheid|staat]] is. In wezen is de filosofie gebaseerd op het idee dat de anarchistische strijd een noodzakelijk onderdeel van de feministische strijd is en vice versa. L. Susan Brown, een Canadese [[Anarchocommunisme|anarchocommunist]], beweert dat "doordat het anarchisme een politieke filosofie is die alle relaties van de macht verzet, gaat het samen met het feminisme."


In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht vanwege onder andere de associatie met [[radicaal feminisme]], is het anarchafeminisme geen militante stroming. Anarchafeminisme kan het best omschreven worden als een [[Gezag|antiautoritaire]] en [[Kapitalisme|antikapitalistische]] filosofie, met als doel het creëren van gelijkheid tussen vrouwen en mannen.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht vanwege onder andere de associatie met [[radicaal feminisme]], is het anarchafeminisme geen militante stroming. Anarchafeminisme kan het best omschreven worden als een [[Gezag|anti-autoritaire]] en [[Kapitalisme|antikapitalistische]] filosofie, met als doel het creëren van gelijkheid tussen vrouwen en mannen.


== Zie ook ==
== Zie ook ==
* [[Voltairine de Cleyre]]
* [[Emma Goldman]]
* [[Emma Goldman]]
* [[Socialistisch feminisme]]
* [[Socialistisch feminisme]]
* [[Dora Marsden]]


{{Appendix|2=
{{Appendix|2=
* {{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=en|titel=Anarcha-feminism|oldid=749951314}} {{References}}
* {{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=en|titel=Anarcha-feminism|oldid=749951314}} {{References}}
}}
}}
{{Navigatie feminisme}}


[[Categorie:Anarchisme]]
[[Categorie:Anarchisme|Feminisme]]
[[Categorie:Feminisme]]
[[Categorie:Feminisme]]

Huidige versie van 17 sep 2020 om 07:21

Anarchisme
Anarchy-symbol.svg
Maatschappijvormen

Anarchocommunisme · Collectief-anarchisme · Mutualisme · Individualistisch anarchisme · Anarchokapitalisme · Anarchoprimitivisme

Tactische en filosofische opvattingen

Anarchafeminisme · Anarchopacifisme · Anarchosyndicalisme · Autonomisme · Christenanarchisme · Ecoanarchisme · Illegalisme · Voluntarisme

Verzameltermen

Libertair socialisme · Sociaal-anarchisme

Anarchafeminisme, ook wel anarchistisch feminisme en anarchofeminisme genoemd, is een stroming binnen het anarchisme die het anarchisme met het feminisme combineert. Anarchafeminisme beschouwt het patriarchaat als een manifestatie van onvrijwillige sociale hiërarchie. Anarchafeministen zijn van mening dat de strijd tegen het patriarchaat een essentieel onderdeel van de klassenstrijd en de anarchistische strijd tegen de staat is. In wezen is de filosofie gebaseerd op het idee dat de anarchistische strijd een noodzakelijk onderdeel van de feministische strijd is en vice versa. L. Susan Brown, een Canadese anarchocommunist, beweert dat "doordat het anarchisme een politieke filosofie is die alle relaties van de macht verzet, gaat het samen met het feminisme."

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht vanwege onder andere de associatie met radicaal feminisme, is het anarchafeminisme geen militante stroming. Anarchafeminisme kan het best omschreven worden als een anti-autoritaire en antikapitalistische filosofie, met als doel het creëren van gelijkheid tussen vrouwen en mannen.