Naar inhoud springen

Overleg:Verdrag van Lissabon

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Status Ratificatieproces

[brontekst bewerken]

Er wordt melding gemaakt van het feit dat Ierland, Tsjechië en België het verdrag nog niet hebben geratificeert. tot op heden (december 2009) zijn er echter vier landen die nog niet de volledige ratificatieprocedure hebben doorlopen: Ierland, Tsjechië, Polen en Duitsland. Het feit dat België het ratificatieproces niet heeft afgerond lijkt me een shimmige bewering. In Polen en Duitsland heeft het parlement welliswaar ingestemd met het verdrag van lissabon maar weigeren de presidenten deze beslissing te ondertekenen. In Polen omdat de president er geen zin in heeft en hij stelt dat Ierland eerst aan zet is, in Duitsland omdat er een procedure bij het constitutionele hof loopt over mogelijke strijdigheid van het verdrag van lissabon met de Duitse grondwet. Mij lijkt dat het feit over België er maar helemaal uit moet. Mee eens?

  • België heeft haar ratificatieinstrument gedeponeerd bij de Italiaanse regering, dat lijkt mij haar ratificatie rechtsgeldig te maken wat de Europese Unie betreft? Foeke 17 dec 2008 00:09 (CET)Reageren

Objectieve info (van een betrokken partij)

[brontekst bewerken]

- wettelijke basis: http://www.vlaamsparlement.be/vp/informatie/verkiezingen/bijzondere_wet_van_8_augustus_1980_tot_hervorming_der_instellingen.pdf

- http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/52/1262/52K1262001.pdf - http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/52/1263/52K1263001.pdf

  • Aanvankelijk werd in het vooruitzicht gesteld dat deze grondwetswijzigingen in Kamer en Senaat in het voorjaar 2009 zouden ter stemming liggen(https://docs.vlaamsparlement.be/website/htm-vrg/534355.html). Maar tot nog toe is er alleen een bespreking geweest inde Kamer comissie institutionele hervormingen.
  • De 'gedeponeerde ratificatie-instrumenten' die op 15 oktober 2008 via een persbericht van de regering werden aangekondigd hebben geen wettelijke basis gezien de instemming met het Verdrag pas op 19 februari werd gepubliceerd. Er bestaat geen enkel publiek document waarbij het neerleggen van de nodige instrumenten ter bevestiging van de Belgische instemming bij de depositaris in Rome (Italiaans Ministerie van Buitenlandse Zaken).
  • Net als in Duitsland wordt het ratificatieproces in België dan ook betwist door burgers ondermeer omdat België nog niet voldaan heeft aan haar eigen vereiste wettelijke bepalingen ter zake (samenwerkingsakkoord).
  • Bij het Grondwettelijk Hof van België werd een eerste verzoek ingediend tot vernietiging van het Vlaams decreet van 10/10/2008 "houdende instemming met het Verdrag van Lissabon [...]".

- Ga maar na: http://www.const-court.be --> hangende zaken --> beroepen tot vernietiging --> rolnr. 4572

  • Op 17 april werd een tweede Verzoek ingediend tegen de federale instemmingswet. Het Hof heeft daarover uitspraak gedaan op 16 juli 2009. Het Hof schort zoals haar Duitse evenknie het ratificatieproces niet op, maar verklaard zich onbevoegd inzake het probleem van de noodzakelijke voorafgaande vereiste van het wettelijk samenwerkingsakkoord tussen de 9 Belgische parlementen.

In de overzichtstabel waarin het Belgisch ratifictieproces wordt samengevat moet de datum van de neerlegging van de ratifictieinstrumenten ( oktober 2008) dus geschrapt worden en vervangen door een ? . In ieder geval is die datum onjuist want men kan geen Verdrag neerleggen in oktober 2008 dat pas op 19 februari 2009 in het Staatsblad is verschenen. Zoals gezegd is er dus geen enkel publiek document die ons leert op welke datum de Belgische diplomatie dan wel de nodige instrumenten heeft neergelegd.

In de overzichtskaart moet op datum van 25 september niet alleen Ierland aangeduid worden als land waar de ratificatie nog niet rond is, maar ook Duitsland ( het parlement is nog bezig met aanpassen van de Duitse wetten zoals geëist oor het Grondwettelijk Hof op 30 juni ll) en Polen en Tsjechië waar in beiden lanen de presidenten wachten met instemming van de parlementaire ratificatie tot het resultaat van het referendum in Ierland.

De opmerking dat de betreffende passage geschrapt moet worden, is gebaseerd op een gebrekkige kennis van zake. Niet ongewoon, aangezien hier niet over bericht wordt in de media.

Gebruiker: Raf Verbeke

Update januari 2015: ben geen grondwetspecialist, maar stel toch voor de Belgische ratificatie als 'voltooid' te beschouwen:
  • Grondwettelijk Hof verwerpt het verzoek tot vernietiging Vlaams decreet 10/10/2008 Grondwettelijk Hof --> Hangende zaken & rechtspraak --> Arresten --> 2009 → 2009-058 (19-03-2009) Verwerping van het beroep (Rolnummer(s): 4572, bezocht 19 januari 2015)
  • Grondwettelijk Hof verklaart onontvankelijk: het beroep tot vernietiging van 15 juli 2009 van de wet van 19 juni 2008 houdende instemming met het Verdrag van Lissabon (rolnummer 4751 Grondwettelijk Hof)
  • Belgisch Staatsblad publiceerde op 27 november 2009 op pagina 74150 het addendum bij de wet van 19 JUNI 2008, met de lijst met ratificatiedata in de lidstaten, waaronder de Belgische (ejustice.just.fgov.be) Robyvd (overleg) 19 jan 2015 16:48 (CET)Reageren

Referendum

[brontekst bewerken]

Misschien interessant om te vertellen waarom Nederland in eerste instantie bij het Referendum 'Nee' heeft gestemd. Argumentatie van de redenen hiervoor.

- Gedwongen invoering van de EURO in 2002 de Nederlandse burger heeft hierbij geen stem gehad - Het antwoord geven op 20 verschillende vragen met een simpel antwoord van je bent ´voor´ of je bent ´tegen´. (grote ergernis) - Bemoeizucht vanuit Brussel omtrent interne binnenlandse aangelegenheden - Jaarlijkse torenhoge uitgaven van Nederland aan de Unie - Corruptieschandalen Europese Commissie - Onduidelijke communicatie over wat nu de voordelen zijn voor de Nederlandse burger - Opgaan gaan in één groot Euroland en het hierdoor verliezen van de eigen identiteit - Basis van de Europese Unie is gebaseerd op de beginselen van een monetaire unie (economie gericht) en niet zo zeer op ook culturele en maatschappelijke en religieuze waarden binnen de samenleving. (hopelijk kan dit verdrag hier verandering in aanbrengen) - Grote landen krijgen het voor het zeggen - zeer slechte marketing van de Nederlandse politiek met betrekking tot het verkopen van Europa aan de Nederlandse burger - vul deze lijst gerust aan -

Zijn we het eigenlijk welk eens zijn met de aanpassingen van het verdrag? Heeft Nederland echt gescoord of betreft dit slechts een wasse neus. - oa geen gezamenlijke vlag (hadden we die dan al niet?) - volkslied, een soort van president etc. Dit lijkt me eigenlijk meer een onderwerp voor op een forum over de Europese Unie.

Daarna opnieuw verwijzen naar het feit dat de Nederlandse regering inclusief PvdA het niet nodig heeft gevonden een referendum te hoeven houden voor dit nieuwe verdrag. Redenen hiervoor niet expliciet nodig of wordt er weer een neestem verwacht

[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 14 externe link(s) gewijzigd op Verdrag van Lissabon. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 26 jul 2017 00:42 (CEST)Reageren

[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Verdrag van Lissabon. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 14 mei 2018 13:17 (CEST)Reageren

[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Verdrag van Lissabon. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 okt 2018 07:55 (CEST)Reageren