Titus als monnik

werk van Rembrandt

Titus als monnik is een schilderij van de Nederlandse schilder Rembrandt in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Titus als monnik
Titus als monnik
Kunstenaar Rembrandt
Jaar 1660
Techniek Olieverf op doek
Afmetingen 79.5 × 67.7 cm
Verblijfplaats Rijksmuseum Amsterdam
Locatie Amsterdam
RKD-gegevens
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Voorstelling

bewerken

Het monochrome schilderij komt uit de late periode van de schilder en bevat kleine geschetste strepen. Zoals in vele andere werken van Rembrandt staat zijn zoon Titus model, vaak als historisch of mythologisch figuur. Er zijn bronnen die het karakter identificeren als Franciscus van Assisi.

Toeschrijving en datering

bewerken

Het werk is linksonder gesigneerd ‘Rembrandt / f.[ecit] 1660’.

Herkomst

bewerken

Het werk bevond zich eind 18e eeuw mogelijk in Parijs. Hier werd op 8 maart 1780 een ‘Capucin vu à mi-corps’ (halffiguur van een kapucijner monnik) en op 1 februari 1786 op de verkoping van de collectie van Charles-Paul-Jean-Baptiste de Bourgevin Vialart de Saint-Morys een ‘Religieux représenté à mi corps & en méditation’ (halffiguur van een geestelijke in gebed) van Rembrandt geveild. Of het hier om Titus als monnik gaat is niet duidelijk.

In 1800 wordt het werk vermeld in de catalogus van de verzameling van Alexander Sergejevitsj Stroganov in Sint-Petersburg. Het bleef in het bezit van de familie Stroganov tot de Russische Revolutie in 1917. Dat jaar werd de verzameling van Sergej Aleksandrovitsj Stroganov door de bolsjewieken in beslag genomen. Vervolgens werd het overgebracht naar het huidige Poesjkinmuseum in Moskou, een van de staatsmusea van Rusland. Op 10 juli 1933 werd het schilderij in het geheim door de regering van de Sovjet-Unie via kunsthandel Colnaghi & Co. verkocht aan het Rijksmuseum Amsterdam samen met het schilderij De verloochening van Petrus. Deze aankoop kwam tot stand met steun van de Vereniging Rembrandt.