Gerritsflesch

buurtschap in de Gelderse gemeente Apeldoorn, Nederland
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Apdency (overleg | bijdragen) op 25 jun 2010 om 19:08.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Gerritsflesch is een gehucht in de Nederlandse gemeente Apeldoorn. Het vlek maakte tot 1966 deel uit van de gemeente Barneveld en ligt op een uitgestrekte heidevlakte in de omgeving van het voormalige zendstation Radio Kootwijk. Het gehucht ligt aan de Gerritsflesweg ten zuiden van de plaats Radio Kootwijk.

Gerritsflesch
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Gerritsflesch (Gelderland)
Gerritsflesch
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Apeldoorn
Coördinaten 52° 10′ NB, 5° 50′ OL
Algemeen
Inwoners 29
Portaal  Portaalicoon   Nederland

In Gerritsflesch wonen 29 mensen waarvan de meeste de achternaam Bos dragen. Deze inwoners zijn vrijwel allemaal met elkaar verwant. Vroeger bezat het gehucht nog twee boerderijen en een molen maar deze zijn in de loop der tijden verdwenen.

De naam van het plaatsje is ontleend aan een nabijgelegen ven dat "Gerritsflesch" wordt genoemd (een oudere naam was "Gardersche Flesch"; inwoners van Radio Kootwijk spraken wel van 'het meertje') en dat bekend staat om zijn bijzondere waterflora en -fauna. Het ven kon als natuurmonument jarenlang recreatief gebruikt worden, tot Staatsbosbeheer in 1929 genoeg had van de talloze vernielingen van de omliggende vegetatie en het rondslingerende afval, en besloot het af te sluiten.[1] Tegenwoordig is het meer Gerritsflesch slechts bij hoge uitzondering toegankelijk voor publiek, alleen voor excursies. De Gerritsflesch valt binnen het militaire oefenterrein Harskamp.

De meeste huizen in Gerritsflesch zijn zonder vergunning gebouwd. De overheid heeft de bouw achteraf gelegaliseerd. Tot begin 21e eeuw was er ook een camping, die moest verdwijnen toen het gebied door Staatsbosbeheer als beschermd natuurgebied in ere werd hersteld. In 2002, het laatste jaar waarin de camping bestond, was er een onopgehelderde reeks caravanbranden.

In 1980 ontstonden berichten over een mogelijk verhoogd kanker-risico in Gerritsflesch als gevolg van gebruik van het bestrijdingsmiddel 2.4.5.T-ester dat in de jaren '70 tegen de Amerikaanse vogelkers was ingezet. Deze berichten leidden tot Kamervragen van de P.P.R.. Minister Ginjaar antwoordde dat het middel maar beperkt was ingezet en dat er geen verhoogd risico was gebleken.[2]