Jan Willem Storm van Leeuwen

Nederlands scheikundige

Jan Willem Storm van Leeuwen (Klaten, Java, Nederlands-Indië, 3 februari 1941) is een Nederlandse natuurwetenschapper, publicist en daarnaast fotograaf. Zijn expertise betreft technologisch aspectenonderzoek: het transparant maken van complexe technische en natuurwetenschappelijke vraagstukken, zodat ook niet-ingewijden inzicht kunnen krijgen in de maatschappelijke betekenis van technische systemen, in het bijzonder van energiesystemen met de focus op duurzaamheidsaspecten van de toepassing van een bepaalde technologie.

Jan Willem Storm van Leeuwen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Klaten, 1941
Land Koninkrijk der Nederlanden
Werk
Beroep fotograaf
Rechten oeuvre auteursrechtelijk beschermd
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Biografie

bewerken

In Utrecht doorliep Van Leeuwen het Utrechts Stedelijk Gymnasium en studeerde hij schei- en natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij was als student enige tijd reactorassistent bij de Amerikaanse tentoonstelling Atoms at work in Utrecht (1966). Aan de Technische Universiteit Eindhoven studeerde hij af op het vakgebied katalyse. Als docent scheikunde was hij verbonden aan de Bredase Nassau-scholengemeenschap en het Stedelijk Gymnasium Breda en publiceerde de leermethode Scheikunde voor VWO, die later door de Open Universiteit werd geadopteerd. Daarnaast werkte hij als onafhankelijk consultant op energiegebied. Hij is verscheidene jaren secretaris geweest van de Dutch Association van de Club van Rome. Hij maakte deel uit van de internationale groep van expert reviewers van het Fourth Assessment Report (AR4) van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). In het kader van de brede maatschappelijke discussie rond kernenergie (BMD, 1981-1982) werkte hij tussentijds een jaar op het Centrum voor Energiebesparing in Delft. Met Philip B. Smith, hoogleraar kernfysica aan de Universiteit Groningen, werkte hij jarenlang samen aan een analyse van het totale energieverbruik en de CO2-uitstoot van kernenergie. In het kader van zijn samenwerking met de Oxford Research Group, een Britse denktank van wetenschappers en politici, werd Storm van Leeuwen in 2007 uitgenodigd op 10 Downing Street in Londen voor een onderhoud met een van de wetenschappelijke adviseurs van premier Tony Blair. De aandacht richtte zich op de CO2-emissie van kernenergie, op de voorzieningszekerheid van uranium op lange termijn en de uitgestelde kosten van kernenergie. Storm van Leeuwen introduceerde in dit kader de begrippen energy cliff (energieklif), energy debt (energieschuld) en CO2-trap (CO2-val). Als lid van de Nuclear Consulting Group, een internationale groep kritische natuurwetenschappers, werkt hij aan publicaties rond een duurzame energievoorziening zonder kernenergie.

Op tal van plaatsen[bron?] in en buiten Europa houdt Van Leeuwen lezingen, waarin hij toelicht waarom volgens hem kernenergie voor een duurzame energievoorziening geen perspectieven biedt. Daarnaast schrijft hij rapporten voor conferenties en artikelen voor tijdschriften en kranten. Van 2009-2014 gaf hij colleges aan de Vrije Universiteit in Amsterdam over gezondheidsrisico’s van kernenergie aan medische studenten.

Van Leeuwen was de zoon van ir. Johannes Adriaan (Jan) Storm van Leeuwen (1912-2009), hoofdingenieur bij de Cultuurtechnische dienst te Utrecht, en Wilma Nicoline Marie Kooiman (1919).[1] Hij trouwde in 1967 met beeldend kunstenaar en dichter Pien Hoogland (1945-2020), met wie hij twee kinderen kreeg. In zijn vrije tijd is hij natuurfotograaf en maakte hij foto's voor de publicaties van zijn echtgenote.

Publicaties (selectie)

bewerken