De geschiedenis van mijn seksualiteit
De geschiedenis van mijn seksualiteit is de autobiografische debuutroman van de Nederlandse schrijver Tobi Lakmaker. Het boek verscheen op 1 februari 2021 en werd uitgegeven door Das Mag.[1] Het is vertaald in veertien talen, waaronder het Engels, Duits, Italiaans, Noors, Zweeds, Bulgaars en Servisch.[2][3] In april 2021 werden de filmrechten van de roman verkocht aan Man Up, het productiehuis van Carice van Houten en Halina Reijn.[4][5][6][7]
In het boek staat de jonge Sofie centraal, die bezig is met de eigen identiteit - meisje of meer jongen, zelfbeeld en seksuele voorkeur. Ontmaagding, relaties en de dood van de Lakmakers moeder komen in het boek aan bod.[8] Het boek kan daarom als deel worden gezien van het genre autofictie.
Titelverklaring
bewerkenDe titel is een verwijzing naar De geschiedenis van de seksualiteit van Michel Foucault, waar Lakmaker zich in heeft verdiept bij zijn studie filosofie (wijsbegeerte).
Indeling
bewerkenDe roman is opgedeeld in vier delen:
- De proloog
- I. De geschiedenis van mijn seksualiteit
- II. De geschiedenis van mijn ongelijk
- III. Elias Welverloren
Receptie
bewerkenHet boek werd lovend ontvangen. Zo stond het in 2021 in de Boeken Top Tien Fictie van Scheltema en ontving het boek vijf sterren van NRC.[9] De geschiedenis van mijn seksualiteit werd genomineerd voor onder andere de Boekenbon Literatuurprijs,[10] de Anton Wachterprijs, De Boon en De Bronzen Uil. Met het boek was Lakmaker de eerste winnaar van de Hans Vervoort-prijs, voor proza van 'neerslachtige en toch opbeurende aard'.[11]
- ↑ De geschiedenis van mijn seksualiteit. Das Mag. Geraadpleegd op 4 september 2024.
- ↑ Jos Verdonk, Tobi Lakmaker – De geschiedenis van mijn seksualiteit. MUG magazine (9 september 2021). Geraadpleegd op 4 september 2024.
- ↑ Schrijver Tobi Lakmaker: 'Ik vind schrijven best een ongezond beroep'. NPO Radio 1 (29 juli 2022). Geraadpleegd op 4 september 2024.
- ↑ Bowi, Carice van Houten & Halina Reijn (Man Up) kopen rechten debuut Sofie Lakmaker. Das Mag (28 april 2021). Geraadpleegd op 4 september 2024.
- ↑ Misha Margarittha, LINDA.meiden columnist (...) Lakmaker verkoopt filmrechten boek aan Carice & Halina. LINDA.meiden (29 april 2021). Geraadpleegd op 4 september 2024.
- ↑ Annefleur Schipper, Tobi Lakmaker over zijn relatie met Jip van den Toorn: ‘Voor mij is dit een soort huwelijk met voor- én achtertuin’. Vogue (1 juli 2024). Geraadpleegd op 4 september 2024.
- ↑ Carice van Houten en Halina Reijn verfilmen Sofie Lakmakers ‘De geschiedenis van mijn seksualiteit’: ‘Extatisch ben ik’ . De Morgen (29 april 2021). Geraadpleegd op 4 september 2024.
- ↑ Lezen voor de lijst: De geschiedenis van mijn seksualiteit. Jeugdbibliotheek. Geraadpleegd op 9 december 2024. “De geschiedenis van mijn seksualiteit is een uitdagend N3-boek, omdat het een autobiografisch verhaal is dat over actuele, veelbesproken thema’s gaat. Lezers die geïnteresseerd zijn in onderwerpen als genderidentiteit en (queer)seksualiteit zullen ongetwijfeld makkelijker hun weg in de roman vinden dan leerlingen die hier voor het eerst over lezen.”
- ↑ Thomas de Veen, De debuutroman (●●●●●) van (...) Lakmaker kan best een hit worden . NRC (4 maart 2021). Gearchiveerd op 29 december 2021. Geraadpleegd op 30 september 2024.
- ↑ Shortlist Boekenbon literatuurprijs 2021 bekend. Boekenbon Literatuurprijs. Geraadpleegd op 4 september 2024.
- ↑ Hans Vervoort-prijs. Geraadpleegd op 4 september 2024.