Geographika

Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Xqbot (overleg | bijdragen) op 22 jun 2009 om 03:51. (robot Erbij: br:Douaroniezh Strabon; cosmetische veranderingen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Geographika is het bekendste boek van de Griekse historicus, geograaf en filosoof Strabo. Het betreft een uitgebreid werk van 17 delen en kan beschouwd worden als een encyclopedie over de toen bekende wereld. Het is volledig geconserveerd gebleven tot deze tijd, behalve dan het 7e boek. Hoewel het de volledige wereld bekend voor de Grieken en Romeinen omvatte, bevat het enkele grote zwakheden volgens critici:

Europa volgens Strabo.

Een constante en erg defensieve houding ten aanzien van de dichter Homerus komt er uit naar voren, waardoor Strabo enkele, in zijn tijd meer recente, schrijvers negeert en tegen spreekt ten voordele van Homerus. En een wel erg Griekse aprioristische houding ten aanzien van feiten. Hierdoor lijkt Strabo deze feiten te willen onderscheiden van de pure reden. Men zou een meer geografische en minder beargumenterende houding verwachten.

Ondanks deze kritieken biedt de Geographika van Strabo voor moderne wetenschappers (met name Historische en Sociale Geografen) een schat aan waardevolle historische kennis over de methoden en technieken van de geografie in de oudheid alsmede kennis van andere geografen uit de oudheid, die anders misschien niet overleverd waren.

Zo ongeveer dertig manuscripten van Geographika zijn tot deze tijd geconserveerd gebleven, bijna allen middeleeuwse kopieën van kopieën, sommigen zelfs op papyrus, die zeer waarschijnlijk rond 100 of 300 gekopieerd zijn. Wetenschappers hebben jaren geworsteld om een accurate editie te maken die in de buurt kwam van wat Strabo eigenlijk heeft geschreven. In 2002 is er nieuwe wetenschappelijke versie gepubliceerd, die met 1 deel per jaar wordt uitgebreid.

Referentie

  • (en) art. Strabo Georgraphika, in en.Wikipedia, 2005.

Edities