Er werd op 5 januari een reactie verwacht of deze nota een goed begin is om verder te onderhandelen. [[Groen!]], [[sp.a]], [[Ecolo]] antwoordden die dag zonder meer positief. [[CD&V]] wou ''"bijsturing op essentiële punten"''<ref>CD&V wil bijsturing op essentiële punten, persmededeling CD&V op cdenv.be</ref>, [[N-VA]] had ''"fundamentele opmerkingen"''<ref>[http://web.archive.org/web/20100521035031/http://www.n-va.be/blikvangers N-VA heeft fundamentele opmerkingen], website N-VA</ref>, [[cdH]] wenste ''"verbeteringen over de aanpassingen van de financieringswet, de overdracht van bevoegdheden, Brussel en BHV"'' (alle onderwerpen)<ref>{{fr}}[http://voeux2009.lecdh.be/sites/default/files/2011-01-05-Lettre-au-Conciliateur-Royal.pdf Lettre au Conciliateur Royal], open brief cdH-website</ref> en [[Parti Socialiste (België)|PS]] wenste ''"belangrijke aanpassingen om tot een evenwichtig akkoord te komen"''.<ref>{{fr}}"Le PS demande la reprise immédiate des négociations!", persbericht PS-website</ref> Deze vier partijen hadden dus elk wel "fundamentele opmerkingen" en wilden graag "essentiële punten" bijsturen. Andere partijen, waaronder [[Vlaams Belang]] en de [[Mouvement Réformateur|MR]] (allebei niet aan de onderhandelingstafel), schoten de nota af. Ook de Vlamingen in de rand waren verdeeld. Nadien diende Vande Lanotte zijn ontslag in bij de koning.
Op 11 januari 2011 werd dit ontslag door de koning niet aanvaard en werd de bemiddelaar gevraagd ''"elk nuttig initiatief"'' te nemen om tot een communautair akkoord te komen. Hij werd daar vanaf die datum expliciet in begeleid door De Wever en Di Rupo, die mee de aanpassingen aan de compromistekst dienden te begeleiden. De koning had één dag eerder ook aan ontslagnemend premier Yves Leterme gevraagd dat het ontslagnemend kabinet de begroting 2011 dusdanig voor zou bereiden teneinde ''"'het saldo van deze begroting beter zou zijn dan wat met de Europese overheden werd overeengekomen."''
Op woensdag 26 januari zag Vande Lanotte echter geen uitweg meer en hij bood definitief zijn ontslag aan bij koning [[Albert II van België|Albert II]]. Deze willigde het verzoek van Vande Lanotte in en de koning begon weer met consultatierondes.
===Informateur Reynders (2 februari 2011 tot 1 maart 2011)===
Op 2 februari 2011 stelde de koning [[Didier Reynders]] aan als informateur. Hij kreeg als opdracht de mogelijkheden voor een communautair akkoord te verkennen. Vier weken heeft hij verkend en vertrouwen trachten te smeden tussen de onderhandelende partijen. Op 1 maart gaf hij zijn opdracht terug aan de koning, zonder dichterbijdichter bij een compromis te zijn geraakt.
===Onderhandelaar Beke (2 maart 2011 tot 16 mei 2011)===