Regeringsformatie België 2010-2011: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Link naar doorverwijspagina FDF gewijzigd in Démocrate Fédéraliste Indépendant met DisamAssist.
 
(8 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 13:
* [[Brusselse Hoofdstedelijke Regering#2009 - 2014|Brusselse Hoofdstedelijke Regering]]: CD&V-cdH + PS + [[Open Vld]] + Ecolo-[[Groen!]] ''(in mindere mate)''
 
[[Vlaams Belang]] en [[Front National (België)|FN]] zitten in een [[Cordon sanitaire (politiek)|cordon sanitaire]] en zijn dus geen mogelijke coalitiepartners. Weinig partijen gunnen [[Libertair, Direct, Democratisch|Lijst Dedecker]] een regeringsdeelname en het verlies van de partij tot 1 zetel is deze partij door haar marginaliteit te verwaarlozen, net zoals de [[Personenpartij]]. De beide socialistische partijen pleiten voor een voortzetting van de regionale coalities.<ref>[http://www.deredactie.be/permalink/1.801038 Socialisten streven naar afspiegelingsregering]</ref>
 
Nadat N-VA in juli 2011 geen heil zag in de formatievoorstellen van formateur Elio Di Rupo, besloten de socialistische (PS en sp.a), christendemocratische (CD&V en cdH), groene (Ecolo en Groen!) en liberale ([[Mouvement Réformateur|MR]] en Open Vld) partijen zonder N-VA verder te onderhandelen. De deelname van N-VA aan de regering werd daardoor onwaarschijnlijk. Op 13 oktober werden de groene partijen, Groen! en Ecolo, op vraag van Open Vld en CD&V uit de regeringsonderhandelingen geweerd, net na het afronden van de communautaire onderhandelingen. De groenen verklaarden de gemaakte communautaire akkoorden wel loyaal te zullen steunen, zodat een tweederdemeerderheid kan bereikt worden.
Regel 180:
Op maandag 21 juni begon De Wever zijn gesprekken. Kamervoorzitter [[Patrick Dewael]] was de eerste die door de informateur ontvangen werd, daarna volgden Senaatsvoorzitter [[Armand De Decker]] en [[Guy Quaden]], gouverneur van de [[Nationale Bank van België|Nationale Bank]]. In de namiddag kwam ontslagnemend premier [[Yves Leterme]] op bezoek.<ref>De Standaard [http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100621_022&kanaalid=1597 De Decker geeft De Wever goede kans op slagen ]</ref>
 
Een dag later ontving De Wever de ministers-presidenten van de [[Deelstaat|deelstaten]]. Als eerste was Vlaams minister-president [[Kris Peeters (politicus)|Kris Peeters]] aan de beurt. Daarna kwam [[Rudy Demotte]], zowel minister-president van de [[Waalse regering]] als van de [[Franse Gemeenschapsregering]], langs. Ook [[Charles Picqué (minister)|Charles Picqué]], minister-president van de [[Brusselse Hoofdstedelijke Regering|Brusselse regering]], werd door De Wever uitgenodigd. Ten slotte was [[Karl-Heinz Lambertz]], minister-president van de [[Duitstalige Gemeenschap]], aan de beurt.<ref>De Standaard - [http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100622_013&kanaalid=1597 De Wever sprak met Peeters, Demotte, Picqué en Lambertz]</ref>
 
Op 8 juli 2010 maakte De Wever zijn verslag over aan de koning en vroeg om uit zijn opdracht te worden ontheven, wat de koning inwilligde.<ref>belgium.be - [https://archive.istoday/20130630211319/http://www.belgium.be/nl/nieuws/2010/news_informateur_de_wever_missie_beeindigd.jsp Missie informateur De Wever beëindigd]</ref> Hij stelde dat hij overeenkomsten had gevonden tussen de verschillende partijen die in aanmerking kwamen voor een coalitie en vroeg de koning het initiatief te nemen om die overeenkomsten verder uit te diepen.<ref>[https://www.demorgen.be/nieuws/regeringsonderhandelingen-een-calvarie-van-545-dagen~bc147489/ Regeringsonderhandelingen: een calvarie van 545 dagen], [[De Morgen]], 10 december 2011.</ref>
 
===Preformateur Di Rupo (8 juli 2010 tot 3 september 2010)===
Regel 190:
Op 11 augustus werden de onderhandelingen hervat en op 18 augustus kreeg de preformateur van de koning de opdracht om zijn missie voort te zetten. Hij moest twee domeinen uitdiepen: de autonomie en de responsabilisering van de deelstaten voor hun nieuwe bevoegdheden en de financiering van de federale staat. Op 24 augustus sloten de onderhandelaars een principeakkoord over de herziening van de financieringswet, waarin onder andere werd afgesproken dat geen enkele deelstaat mocht verarmen. Dezelfde avond werd er gepraat over het splitsen van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) en de hervorming en de financiering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Twee dagen later liepen de onderhandelingen vast, nadat de Vlaamse partijen de herfinanciering van Brussel aan de herziening van de financieringswet koppelden.
 
Op 28 augustus legde Di Rupo een nieuw voorstel op tafel over Brussel en BHV, waarbij de herfinanciering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor een deel aan de financieringswet werd gekoppeld. Sp.a wilde verder onderhandelen op basis van de afspraken die op tafel lagen, Groen! ging akkoord met de voorstellen van Di Rupo, evenals de Franstalige partijen, maar N-VA en CD&V gingen niet akkoord met de voorstellen van Di Rupo. Daarom bood hij op 29 augustus 2010 Elio Di Rupo zijn ontslag aan aan koning Albert aan, die het ontslagdit echter weigerde.
 
Na de sociale partners te hebben ontvangen en bilateraal overleg te hebben gepleegd met de zeven partijen rond de onderhandelingstafel, gaf Di Rupo op 3 september zijn ultieme voorstel af aan de onderhandelende partijen. Dat bleek echter een bijgewerkte versie te zijn van het voorstel dat hij op 28 augustus op tafel had gelegd. Hij kreeg opnieuw een "neen" van N-VA en van CD&V. Zij vonden dat het voorstel niet ver genoeg ging en ze vonden dat er te weinig garanties waren dat de financieringswet niet op de lange baan geschoven zou worden. Daarop vertrok Di Rupo meteen naar de koning om voor de tweede keer in bijna een week zijn ontslag aan te bieden. De koning hield het ontslag in beraad. Daarnaen begon de koning meteen aan nieuwe consultaties. Als eerste kwam [[CD&V]]-voorzitter Wouter Beke, daarna Joëlle Milquet ([[cdH]]), Jean-Michel Javaux ([[Ecolo]]), Caroline Gennez ([[sp.a]]), Wouter Van Besien ([[Groen!]]) en als laatste Bart De Wever ([[N-VA]]).
 
===Bemiddelaars Pieters en Flahaut (4 september 2010 tot 5 oktober 2010)===
Na zijn consultaties met de partijvoorzitters kwamen Kamervoorzitter [[André Flahaut]] ([[Parti Socialiste (België)|PS]]) en Senaatsvoorzitter [[Danny Pieters]] ([[N-VA]]) op 4 september 2010 onverwachts aan op het paleis in Laken. Zij werden door de koning als bemiddelaars aangesteld. Zij moesten de ruziënde partijen verzoenen en het vertrouwen opnieuw herstellen. Vanaf dit moment was Elio Di Rupo ook officieel preformateur af. De onderhandelingen gingen echter wel onverminderd verder. Vanaf 7 september hielden de bemiddelaars overleg met de betrokken partijvoorzitters. Op 20 september kwamen de bemiddelaars met Elio Di Rupo en Bart De Wever overeen om een zogeheten ''high-levelwerkgroep'' over de financieringswet op te richten. Deze werkgroep, onder leiding van Waals PS-minister [[Jean-Claude Marcourt]] en N-VA-Kamerfractieleider [[Jan Jambon]], bracht op 1 oktober een tussentijds verslag uit aan de bemiddelaars. Op 3 oktober verklaarden de Franstalige partijen dat er onvoldoende elementen op tafel lagen om tot een compromis te komen en de dag nadien liet N-VA-voorzitter Bart De Wever weten dat hij de onderhandelingen van nul wilde laten herbeginnen. Flahaut en Pieters kwamen vervolgens tot de vaststelling dat de onderhandelingen niet heropgestart konden worden en de dag nadien werden ze door de koning van hun opdracht ontheven.
[[Bestand:Flahaut 010618-D-2987S-093 screen.jpg|thumb|140px|[[André Flahaut]]]]
 
Regel 201:
Op 8 oktober gaf koning Albert een verduidelijkingsopdracht aan Bart De Wever. Die moest op 10 dagen tijd proberen om de standpunten van de onderhandelende partijen dichter bij elkaar te brengen.
 
Het compromisvoorstel dat De Wever op 17 oktober aan de zeven partijen voorlegde, werd echter slecht onthaald en werd binnen een dag verworpen door de Franstalige partijen (PS, cdH & Ecolo). De dag nadien werd hij dan ook van zijn opdracht ontheven.
 
===Bemiddelaar Vande Lanotte (21 oktober 2010 tot 26 januari 2011)===
Regel 220:
 
[[Bestand:Didier Reynders.jpg|thumb|140px|[[Didier Reynders]]]]
Op 11 januari 2011 werd dit ontslag door de koning niet aanvaard en werd Vande Lanotte gevraagd "elk nuttig initiatief" te nemen om tot een communautair akkoord te komen. Hij werd daar vanaf die datum expliciet in begeleid door De Wever en Di Rupo, die mee de aanpassingen aan de compromistekst dienden te begeleiden. De koning had één dag eerder ook aan ontslagnemend premier Yves Leterme gevraagd dat het ontslagnemend kabinet de begroting 2011 dusdanig voor zou bereidenvoorbereiden teneinde "het saldo van deze begroting beter zou zijn dan wat met de Europese overheden werd overeengekomen."
 
Op woensdag 26 januari zag Vande Lanotte echter geen uitweg meer en hij bood definitief zijn ontslag aan bij koning [[Albert II van België|Albert II]]. Deze willigde het verzoek van Vande Lanotte in en de koning begon weer met consultatierondes, waarbij voor het eerst sinds de verkiezingen ook de liberale partijen werden uitgenodigd.
 
===Informateur Reynders (2 februari 2011 tot 1 maart 2011)===
Op 2 februari 2011 stelde de koning [[Didier Reynders]] aan als informateur. Hij kreeg als opdracht de mogelijkheden voor een communautair akkoord te verkennen en kreeg daar twee weken tijd voor. Op 16 februari werd de opdracht van de informateur met twee weken verlengd. Na vier weken verkennen en vertrouwen proberen smeden tussen de onderhandelende partijen, diende Reynders op 1 maart zijn eindverslag in bij de koning, zonder dichter bij een compromis te zijn geraakt. Reynders stelde voor om over te gaan naar een onderhandelingsfase met een formateur of, indien dit niet mogelijk was, een andere formule te kiezen.
 
===Onderhandelaar Beke (2 maart 2011 tot 16 mei 2011)===
Regel 236:
De PS, cdH en Ecolo gingen akkoord met de nota<ref>standaard.be - [http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110707_071 CDH, Ecolo en PS zeggen 'ja']</ref>, MR en Open Vld vonden de nota een basis om verder te onderhandelen, al waren ze het niet eens met de belastingverhogingen.<ref>hbvl.be - [http://www.hbvl.be/nieuws/binnenland/aid1061209/mr-zegt-ja-maar-tegen-nota-di-rupo.aspx MR zegt 'ja, maar' tegen nota-Di Rupo]</ref><ref>hln.be - [http://www.hln.be/hln/nl/1274/De-formatie/article/detail/1288603/2011/07/06/Open-Vld-zegt-ook-ja-maar-wil-meer-belastingen-voorkomen.dhtml Open Vld zegt ook ja, maar wil meer belastingen voorkomen]</ref> N-VA verwierp op een persconferentie op [[7 juli]] [[2011]] de voorstellen.<ref>standaard.be - [http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110707_029 N-VA zegt 'neen']</ref> CD&V had gesteld verder te willen onderhandelen op basis van de nota, echter op voorwaarde dat de N-VA dat ook zou doen.<ref>deredactie.be - [http://www.deredactie.be/permalink/1.1060983 CD&V antwoordt "ja, maar niet zonder de N-VA"]</ref> Na het "neen" van N-VA diende Di Rupo op 8 juli zijn ontslag in als formateur, maar dat werd door de koning geweigerd.
 
Op 15 juli 2011 maakte CD&V duidelijk dat een aantal voorstellen van Di Rupo onaanvaardbaar waren, onder meer de tekst over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Voorzitter Beke vroeg om terug te keren naar de voorstellen die hij uitgewerkt had toen hij onderhandelaar was.<ref>deredactie.be - [http://www.deredactie.be/permalink/1.1066743 Beke wil dat anderen zijn voorstellen overnemen]</ref> Dezelfde dag zaten de liberale, socialistische, groene en christendemocratische partijen samen om de eisen van CD&V te bespreken en de volgende dagen werden er informele contacten gehouden. Op 18 juli 2011 verklaarde MR-voorzitter Charles Michel dat de eisen van de CD&V onaanvaardbaar waren.<ref>deredactie.be - [http://www.deredactie.be/permalink/1.1069032 "Enkel nota van Di Rupo kan als basis dienen"]</ref> Formateur Di Rupo stelde ondertussen een ultimatum aan CD&V om uiterlijk op 21 juli te antwoorden op zijn voorstel om de vier compensaties voor de Franstaligen (de federale kieskring, de tweetalige lijsten in Brussel, de versoepeling van de taalwetgeving in Brussel en het goedkeuren van het minderhedenverdrag) in ruil voor de splitsing van BHV voorlopig buiten de onderhandelingen te houden. Al op 20 juli liet Beke weten dat CD&V onder die voorwaarden voort wilde onderhandelen.<ref>[http://www.deredactie.be/permalink/1.1071131 CD&V wil deelnemen aan de onderhandelingen]</ref> Diezelfde dag deed de koning in zijn toespraak naar aanleiding van de [[nationale feestdag van België]] nog een emotionele oproep om snel een regering te vormen. Hij waarschuwde eveneens voor het onbegrip van de bevolking dat in [[poujadisme]] zou kunnen ontsporen.<ref>{{Citeer web|url=http://standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110720_061|titel=Koning ongezien scherp in 21 julitoespraak|uitgever=De Standaard|datum=20 juli 2011|bezochtdatum=22 juli 2011}}</ref>
 
In de nacht van 21 op 22 juli werden de acht resterende partijen het eens over de werkmethode: eerst moesten BHV en de staatshervorming opgelost geraken. Daarna werd over de rest gesproken. De echte onderhandelingen werden uitgesteld tot midden augustus, door een pauze die door de koning werd gevraagd. De opdracht van Di Rupo als formateur werd hierdoor ook verlengd.<ref>{{Citeer web|url=http://www.deredactie.be/permalink/1.1072186|titel=8 partijen zijn het eens over werkmethode|uitgever=deredactie.be|datum=22 juli 2011|bezochtdatum=22 juli 2011}}</ref><ref>{{Citeer web|url=http://www.deredactie.be/permalink/1.1072394|titel=Di Rupo: "Iedereen zal agenda respecteren" |uitgever=deredactie.be|datum=22 juli 2011|bezochtdatum=22 juli 2011}}</ref> De onderhandelingen werden opnieuw opgestart op 16 augustus 2011.<ref>{{Citeer web|url=http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=LU3E3NR3&kanaalid=1597|titel=Di Rupo krijgt deadline|uitgever=De Standaard|datum=16 augustus 2011|bezochtdatum=17 augustus 2011}}</ref> Eerst vonden er bilaterale gesprekken plaats, waarna op 19 en 23 augustus de acht partijvoorzitters samen aan tafel zaten.
Regel 303:
[[Categorie:Belgische politiek in 2010]]
[[Categorie:Belgische politiek in 2011]]
[[Categorie:Belgische regeringsformatie naar jaar|2010-2011]]