Beleg van Jeruzalem (1099): verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
 
(22 tussenliggende versies door 16 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1:
{{Infobox militair conflict
| conflict = [[Eerste Kruistocht]]
| afbeelding = 1099jerusalemCounquest of Jeusalem (1099).jpg
| onderschrift =
| partof =
Regel 20:
{{Zijbalk Eerste Kruistocht}}
{{Zijbalk kruisvaart-veldslagen in de Levant}}
[[Bestand:Gustave dore crusades the crusaders war machinery.jpg|{{Largethumb}}thumb|katapultaanvalKatapultaanval op Jeruzalem]]
[[Bestand:21 capture of jerusalem.jpg|{{Largethumb}}thumb|Het zegevieren van de overwinning van Jeruzalem]]
[[Bestand:Gustave dore crusades the discovery of the true cross.jpg|{{Largethumb}}thumb|De terugvondst van het kruis]]
Het '''Beleg van Jeruzalem''' vond plaats tussen [[7 juni]] en [[15 juli]] [[1099]], tijdens de [[Eerste Kruistocht]]. Het was het hoofddoel van de Eerste Kruistocht,. hetHet succesvolle beleg watwerd afgesloten door de Kruisvaardersverovering veroverdvan werd[[Jeruzalem]] door de kruisvaarders op de Fatimide,[[Kalifaat van de Fatimiden|Fatimiden]] en werd de grondslag voor het nieuw op te richten [[Koninkrijk vankoninkrijk Jeruzalem]].
 
== Achtergrond ==
Na het behaalde succes tijdens het [[Beleg van Antiochië (1097-1098)|Beleg van Antiochië]] in juni van 1098, verbleven de kruisvaarders de rest van dat jaar in het gebied. De bisschop [[Adhemar van Monteil]] was pas overleden, en [[Bohemund I van Taranto]] had Antiochië voor zichzelf opgeëist. [[Boudewijn van Boulogne]] was in Edessa gebleven, dat al begin 1098 was veroverd. De overige leiders hadden wat onenigheid over wat de volgende stappen zouden worden. In de tussentijd besloot [[Raymond IV van Toulouse]] Antiochië te verlaten om het fort [[Beleg van Ma'arrat al-Numan|Ma'arrat al-Numan]] te veroveren. Tegen het einde van dat jaar werden de overige infanterieën ongeduldig en wilden optrekken naar Jeruzalem.
 
== Aanloop ==
Eind december 1098 en begin januari 1099 besloten [[Robert Curthose|Robert van Normandië]] en Bohemunds neef [[Tancred van Galilea|Tancred]] om vazallen te worden van Raymond IV van Toulouse, die rijk genoeg was om hen te betalen voor hun diensten. [[Godfried van Bouillon]] had een nieuwe geldstroom gevonden in Edessa, die weigerde om zich ook aan te sluiten bij Raymond. Op 5 januari ontmantelden de volgelingen van Raymond de muren van Ma'arrat, om vervolgens op 13 januari de kust zuidelijk af te zakken, de meesten gekleed als pelgrims. Vaak ondervonden ze weinig weerstand van de moslims, sommigen wilden zelfs vrede sluiten en zorgden voor de bevoorrading.
 
Ondertussen vertrokken (rond februari) de overige kruisvaarders vanuit [[Latakia (stad)|Latakia]] naar Jeruzalem, onder leiding van Godfried van Bouillon en [[Robrecht II van Vlaanderen]] die ook had geweigerd om bij Raymond in dienst te treden. Een korte tijd ging Bohemund van Taranto ook mee met deze stoet, maar om onduidelijke redenen brak hij dit weer af en ging weer terug naar Antiochië. Rond diezelfde tijd brak Tancred met Raymond, vanwege een onduidelijk meningsverschil, om vervolgens zich aan te sluiten bij Godfried.
 
Volgens geruchten volgde er nog een kruisvaardersleger naar het kamp van Godfried, die onder leiding stond van [[Gaston IV van Bearn]]. Onderweg sloegen de kruisvaarders het beleg voor [[Arqa,]]. echterHet lukte het de kruisvaarders echter niet om hetArqa in te nemen en verlietenze gaven het beleg op 13 mei. op.
 
Na het niet veroverenbeleg van de voorstad [[Arqa]], beslotenboden de [[KalifaatFatimiden van de Fatimiden|Fatimiden]]aan om zich over te geven als de kruisvaarders de stad Jeruzalem met rust lieten,zouden laten. maarDit ditaanbod werd uiteraard geweigerdafgeslagen. De Fatimidische gouverneur [[Iftikhar ad-Dawla]] begreep niet hoe de kruisvaarders zijn district zo dicht warenhadden genaderdkunnen naderen. Het leger van Raymond van Toulouse was intussen Tripoli binnen gevallenbinnengevallen en hij werd binnengehaald als een koning. Vervolgens werden op 19 mei [[Beiroet]], 23(19 mei), [[Tyrus]], 29(23 mei), [[Jaffa (stad)|Jaffa]] en(29 opmei) 3 junien uiteindelijk [[Ramallah]] (3 juni) ingenomen. Intussen had Godfried een leger onder leiding van Tancred en Gaston van Bearn naar [[Bethlehem]] gestuurd om het in te nemen, wat op 6 juni ook gebeurde.
 
== Beleg van Jeruzalem ==
Op 7 juni bereikte het grootste gedeelte van de kruisvaarders de stad Jeruzalem. De stad werd omsingeld en de kruisvaarders wilden dit op de zelfdedezelfde manier doen als bij [[Antiochië]], alleen zouden ze er nu zelf het meest onder lijden omdat water en voedsel geringschaars was. De stad was redelijk voorbereid voorop het beleg, en de FatimideFatimidische gouverneur Iftikhar ad-Daula had vele Christenchristelijke bewoners al uit de stad verbannen. Van de circa 5000 ridders die deelnamen aan deze kruistocht, bleefwaren alleener nogslechts 1500 over, samen met nog 12,.000 krijgsmannen (van deoorspronkelijk vermoedelijk 30,.000 strijdkrachten) die aan deze lange reis hadden deelgenomen.
Op 7 juni bereikte het grootste gedeelte van de kruisvaarders de stad [[Jeruzalem]]. Naar verluidt lieten de meeste van hen hun tranen de vrije loop bij de aanblik van de stad waarvoor ze zolang hadden gereisd<ref>Tyerman (2006), p.153-157</ref>.
 
Godfried, Robrecht en Robert van Normandië, die nu ook bij Raymond vertrokken was, belegerden de stad vanuit het noorden richting de [[Phasaël (toren)|Toren van David]]. Aan de westkant was nu ook Raymond aangekomen, die op 13 juni een directe aanval op de muren lanceerdeuitvoerde. Deze aanval mislukte. Zonder water en met uitputtingsverschijnselen was de tijd niet aan de zijde van de kruisvaarders. Uiteindelijk kwam er weer een stroom met nieuwe rekruten op gang door de poort van Jaffa. Vervolgens werd er hout vanuit Samara gehaald om belegeringstorens te bouwen. Voedsel en water waswaren nog steeds schaars. Eind juni kwam erhet nieuws dat er een Fatimidisch leger vanuit Egypte op weg was naar Jeruzalem.
De stad werd omsingeld en de kruisvaarders wilden dit op de zelfde manier doen als bij [[Antiochië]], alleen zouden ze er nu zelf het meest onder lijden omdat water en voedsel gering was. De stad was redelijk voorbereid voor het beleg, en de Fatimide gouverneur Iftikhar ad-Daula had vele Christen bewoners al uit de stad verbannen. Van de circa 5000 ridders die deelnamen aan deze kruistocht, bleef alleen nog 1500 over, samen met nog 12,000 krijgsmannen (van de vermoedelijk 30,000 strijdkrachten) die aan deze lange reis hadden deelgenomen.
 
=== BeervoetBarrevoetse processie ===
Godfried, Robrecht en Robert van Normandië, die nu ook bij Raymond vertrokken was belegerden de stad vanuit het noorden richting de [[Phasaël (toren)|Toren van David]]. Aan de westkant was nu ook Raymond aangekomen die op 13 juni een directe aanval op de muren lanceerde. Deze aanval mislukte. Zonder water en met uitputtingsverschijnselen was de tijd niet aan de zijde van de kruisvaarders. Uiteindelijk kwam er weer een stroom met nieuwe rekruten op gang door de poort van Jaffa. Vervolgens werd er hout vanuit Samara gehaald om belegeringstorens te bouwen. Voedsel en water was nog steeds schaars. Eind juni kwam er nieuws dat er een Fatimidisch leger vanuit Egypte op weg was naar Jeruzalem.
Het moreel van de troepen verbeterde door een visioen van de priester [[Peter Desiderius]]. Deze had een geest gezien van [[Adhemar van Monteil]], die hem vertelde dat de kruisvaarders drie dagen zouden moeten vasten en daarna in een barrevoetse processie rond de stadsmuren lopen, waarnawaarop de stad na 9negen dagen zou vallen (een herhaling van de processie door Jozua toen die de stad Jericho wilde veroveren). OokAl al stiervenleden de manschappen van de honger, de volgende dagen hielden zij zich allen aan het vasten. Vervolgens gingen ze over tot de processie, waarbij trompetgeluiden en psalmen werden ingezet. De processies werden voorgegaan door [[Peter de Kluizenaar]], [[Arnulf van Chocques]] en [[Raymond van Aguliers]].
 
=== Beervoet processie ===
Het moreel van de troepen verbeterde door een visioen van de priester [[Peter Desiderius]]. Deze had een geest gezien van [[Adhemar van Monteil]], die hem vertelde dat de kruisvaarders drie dagen zouden moeten vasten en daarna in een processie rond de stadsmuren lopen, waarna de stad na 9 dagen zou vallen (een herhaling van de processie door Jozua toen die de stad Jericho wilde veroveren). Ook al stierven de manschappen van de honger, de volgende dagen hielden zij allen aan het vasten. Vervolgens gingen ze over tot de processie, waarbij trompetgeluiden en psalmen werden ingezet. De processies werden voorgegaan door [[Peter de Kluizenaar]], [[Arnulf van Chocques]] en [[Raymond van Aguliers]].
 
Men ging weer over tot bestorming van de stadsmuren en op 15 juli bereikte de belegeringstoren van Godfried de noordoostelijke poort. Vervolgens sprongen de gebroeders Lethold en Engelbert van Doornik als eersten op de stadsmuur, gevolgd door Godfried, diens broer [[Eustaas III van Boulogne|Eustaas]], Tancred en hun mannen. Al gauw volgde Raymond aan de westzijde, waar de druk verminderd was omdat veel moslimsoldaten naar de noordelijke muur waren gegaan ter ondersteuning. De volgende ochtend droeg Iftak af-Daula symbolisch de sleutel van de Toren van David over aan Raymond van Toulouse.
 
== Nasleep ==
NaOp de22 massamoordenjuli werd Godfried van Bouillon op 22 juli gekroond tot ''[[Advocatus]] [[Heilig Graf|Sancti Sepulchri]]'' (vrij vertaald: verdediger van het Heilige Graf), hij wilde geen koning worden in de stad waar Christus een doornenkroon moest dragen. Raymond, ook kandidaat voor het koningschap, had elke vorm van een titel geweigerd, en Godfried wist hem ook de sleutel tot de Toren van David te ontnemen. Daarna ging Raymond een pelgrimstocht in de omgeving maken. Ondertussen werd Arnulf van Chocques op 1 augustus benoemd tot Latijns patriarch van de stad en op 5 augustus tot Grieks patriarch. Nadat hij diverse burgers had bekeerd tot het orthodoxe geloof ontdekte hij de [[Relikwieën van het HeiligeHeilig Kruis]].
 
Op 12 augustus leidde Godfried een aanval bij de [[Slag bij Ashkelon]], met de Relikwieën van het Heilige Kruis in de voorste linies. De slag eindigde met een overwinning voor de kruisvaarders. Velen zagen dit als een vervulling van de gehele kruistocht en keerden weer terug naar huis, achterlatend een honderdtal kruisvaarders die het Koninkrijk Jeruzalem stabiliseerden.
 
{{Appendix|2=
== Bronnen & Referenties ==
* {{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|titeltaal=en|nametitel=Siege of Jerusalem (1099)|datedatum=20141130}}
{{Appendix
----
{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|titel=en|name=Siege of Jerusalem (1099)|date=20141130}}
}}
* Hans E.Mayer - ''The Crusades'', Oxford 1965.
* Peter Tholzau - ''Die Kreuzzuge'', München 2005.
* Jonathan Riley-Smith - ''The Crusade and the idea of Crusades'', Philadelphia 1999.
}}
{{Commonscat|Siege of Jerusalem 1099}}
 
[[Categorie:KruistochtVeldslag tijdens de kruistochten|Jeruzalem]]
[[Categorie:Geschiedenis van Jeruzalem|Beleg 1099]]
[[Categorie:Belegering|JeruzalemMilitaire (1099)operatie in de 11e eeuw]]
[[Categorie:Veldslag in Israël|Jeruzalem 1099]]
[[Categorie:Belegering|Jeruzalem 1099]]
[[Categorie:1090-1099]]