Homaranismo: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Canidæ (overleg | bijdragen)
References
 
(20 tussenliggende versies door 16 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1:
{{Zijbalk Esperanto}}
{{Esperanto}}<nowiki>''</nowiki>'Homaranismo''' (ruwweg: 'Homaranismo'Humanitarïsme'', uitwerking: '''Hillelisme''') is een begrip (filosofie) uit de taal [[Esperanto (taal)|Esperanto]], gelanceerd door [[Lejzer Zamenhof|Zamenhof]]. ZamenhofHij beschreef deze filosofie voor het eerst rond [[1900]], gepresenteerd in een Russische brochure onder de naam: '' Hillilelisme''<ref>* naar de rabbijn [[Hillel]], tijdgenoot van [[Jezus (traditioneel-christelijk benaderd)|Christus]].</ref> ''- Project voor de oplossing van het joodse vraagstuk.'' Later publiceerde hij een herziene versie in [[1913]] onder de naam 'Homaranismo'., Homaranismo betekent vrij vertaald''''' '<nowiki/>'''behorend tot de mensheid''<nowiki/>' of zoals Zamenhof zelf schreef in zijn voorwoord bij het boek ''Homaranismo'' (Menselijkheid):
 
<blockquote> ''Onder de naam "Homaranismo" <...> wil ik het hebben over het streven naar "menselijkheid", voor de uitbanning van interetnische haat en onrechtvaardigheid en voor een dergelijke manier van leven die geleidelijk niet theoretisch, maar praktisch zou kunnen leiden tot de spirituele eenwording van de mensheid''<ref>(eo) ''[https://sezonoj.ru/2021/04/zamenhof-26/ Ho, mia kor’, ne batu maltrankvile]'', La Ondo de Esperanto, 14 april 2021</ref>''.'' </blockquote>
Het is een leer die alle religies en wereldbeschouwingen met elkaar verbindt op basis van begrip en tolerantie, met nadruk op de meningverschillen tussen Joden en Christenen. Het betekent in het Esperanto 'lid van de mensheid' en was vooraf ''Hillelisme'' genoemd, naar de rabijn [[Hillel]], tijd genoot van [[Jezus (traditioneel-christelijk benaderd)|Jezus]].
 
Het is een leer die alle religies en wereldbeschouwingen met elkaar verbindt op basis van begrip en tolerantie, met nadruk op de meningverschillenmeningsverschillen tussen Joden en Christenen. Het betekent in het Esperanto 'lid van de mensheid' en was vooraf ''Hillelisme'' genoemd, naar de rabijn [[Hillel]], tijd genoot van [[Jezus (traditioneel-christelijk benaderd)|Jezus]].
 
==Richtlijnen==
Het "Homaranismo" heeft sterke Joodse wortels, het doel is om de Joodse kernleer te vernieuwen en alle 'franje' zoals ouwels eten;, [[kasjroet|melk en vlees scheiden;gescheiden houden]], niet roeien op zondag;, geen licht ontbranden op zaterdag enz. af te schaffen. Het erkent in de eerste plaats het bestaan van God. Op de tweede plaats werd er gesteld: "God heeft zijn wetten in ieders geweten gelegd; volg daarom altijd je geweten". Jezus Christus als de verlosser en heilige [[Heilige drie-eenheid|Drie-eenheid]] komen er niet in voor, aangezien deze voor de Joden onaanvaardbaar is.
 
==Zamenhofs visie==
Zamenhof verstond er nog het volgende onder: iedereen is in de eerste plaats mens en pas daarna lid van een bepaald [[volk]]. Alle volken zijn gelijkwaardig. Daarom heeft geen enkel volk het recht een ander zijn [[taal]] of [[godsdienst]] op te dringen of zich een gedeelte van de aarde toe te eigenen, waar anderen geen recht zouden hebben in vrijheid te leven. Men mag dus niemand dwingen een bepaalde taal te spreken of een geloof te belijden alleen vanwege het feit dat de persoon in kwestie in een bepaald land woont.
 
Zamenhof bekeek godsdienst op zijn eigen manier. Zoals ook iedereen in eigen kring elke taal moest blijven spreken die hij wilde, zolang hij maar in het verkeer tussen verschillende bevolkinggroepenbevolkingsgroepen een 'neutrale taal' gebruikte, zoals het [[Esperanto (taal)|Esperanto]], moest ook iedereen thuis zijn eigen godsdienst kunnen belijden, naast de ene, algemene godsdienst. Zamenhof heeft zijn complete visie uitgewerkt in de [[Verklaring van het Homaranisme|Verklaring van het ''Homaranismo'']].
 
''Homaranismo'' iskreeg nietminder zobijval succesvoldan alsde taal Esperanto, maar toch heeft het tot op de dag van vandaagheden zijn voorstanders.
 
==Zie ook==
*[[Religieus humanisme]]
*[[Bahá'í-geloof]]
*[[Humanitarisme]]
 
==Externe linksReferenties ==
{{References}}
*[http://www.info-servo.de/prospekt.htm <!-- _Deutschsprachige_ _Informationsschriften_ _zum_ Homaranismo --> http://www.info-servo.de/prospekt.htm (in het Duits)]
*[http://www.homaranismo.info/DeklaracioH.htm <!-- _Deklarácia_ _homaranizmu_ --> http://www.homaranismo.info/Deklaracio (in het Esperanto)]
 
[[Categorie:ReligieReligieuze stroming]]
[[Categorie:Esperanto]]
 
[[de:Homaranismo]]
[[en:Homaranismo]]
[[eo:Homaranismo]]
[[he:הומארניסמו]]
[[sk:Homaranizmus]]
[[sv:Homaranismo]]