NewsletterHírlevélEventsEseményekPodcasts
Loader
Find Us
HIRDETÉS

Újabb halálos áldozatok Ukrajnában, folytatta a heves légicsapásokat az orosz hadsereg

Hétfői pusztítás Odessza környékén
Hétfői pusztítás Odessza környékén Szerzői jogok Michael Shtekel/Copyright 2024 The AP. All rights reserved
Szerzői jogok Michael Shtekel/Copyright 2024 The AP. All rights reserved
Írta: Andrea Hajagos és BBC
Közzétéve: A legfrissebb fejlemények
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Egy nappal a háború egyik legnagyobb légitámadása után újabb rakétákkal és drónokkal szórta meg Ukrajnát az orosz hadsereg. Az ukránok attól tartanak, hogy az orosz haderő ballisztikus rakétákat vethet be.

HIRDETÉS

Kedden hajnalban légiriadót rendeltek el Ukrajnában, mivel az ukrán megfigyelők hiperszonikus rakétákat indító orosz repülőgépeket észleltek. Az ukrán légvédelmi erők szerint az egész országot ballisztikus rakétákkal történő támadás fenyegeti. A megfigyelők tömeges dróntámadásról is beszámoltak.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint nagy hatótávolságú légi és tengeri precíziós fegyvereket vetettek be erőművek és ezekhez kapcsolódó infrastruktúra ellen Ukrajna-szerte, többek között Kijevben, Lembergben, valamint Harkiv és Odessza térségében.

Mindez azután történt, hogy vasárnapról hétfőre virradó éjszaka legalább hat ember meghalt és többen megsérültek, amikor az orosz hadsereg Ukrajna területének több mint felét támadta drónokkal és rakétákkal. Sok városban elment az áram, és a vízellátás is leállt.

Joe Biden amerikai elnök „felháborítónak” nevezte a támadásokat, és kijelentette, hogy Washington továbbra is támogatni fogja Ukrajna energiahálózatát.

David Lammy brit külügyminiszter elítélte „Oroszország gyáva rakéta- és dróntámadásait a civil infrastruktúra ellen”.

A keddre virradóra történt támadásokkal összefüggésben eddig három ember haláláról számoltak be a hatóságok.

A legutóbbi támadásokkal sokak szerint Moszkva igyekszik megerősíteni a konfliktus feletti kontrollt, miután Ukrajna több területet ellenőrzése alá vont Oroszország területén.

Az ukrán elnök hétfőn felszólította a nyugati szövetségeseket, köztük az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Franciaországot, hogy változtassanak a szabályaikon, és engedjék meg Ukrajnának, hogy fegyvereiket Oroszországon belül mélyebb célpontok elérése érdekében is használja.

Kijev használhat néhány nyugati fegyvert oroszországi célpontok támadására, de nagy hatótávolságú fegyvereket nem. Volodimir Zelenszkij szerint „sokkal többet tehetnénk az életek védelmében”, ha az európai légierő együttműködne Ukrajna légvédelmével.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Nyomás alatt a légvédelem Kijevnél, Szelidovéért és Ukrajinszkért folynak a harcok a Donbasszban

5 millió euró értékű csempészett aranyat foglaltak le Bulgáriában

A holland kormány "a lehető leghamarabb" kilép az uniós migrációs és menekültügyi paktumból