NewsletterHírlevélEventsEseményekPodcasts
Loader
Find Us
HIRDETÉS

A háborgó óceán sem állíthatja meg a Kanári-szigetekre tartó menekülteket

Kanári-szigetek
Kanári-szigetek Szerzői jogok Bernat Armangue/AP
Szerzői jogok Bernat Armangue/AP
Írta: Zoltan Siposhegyi
Közzétéve:
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A nyári szezonban nem csak a turistákkal, hanem a menekültekkel is megteltek a Kanári-szigetek. Ezért a kormányzó bejelentette: levélben hívták meg az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent, hogy saját szemével lássa az áldatlan állapotokat.

HIRDETÉS

Idén nyáron 126 százalékkal több csónak kötött ki a szigetvilág partjainál. Augusztus közepéig több mint 22 ezer bevándorlót regisztráltak és a java még csak most jön.

,,Az év második felében mindig megélénkül a forgalom, mert ilyenkor könnyebben hajózható a tenger. Többnyire Maliból, Marokkóból, Szenegálból, Gambiából és Mauritániából jönnek" - számolt be a menekülteket segítő spanyol szervezet koordinátora, Juan Carlos Lorenzo.

Ráadásul az Atlanti óceán a Földközi-tengernél is veszélyesebb. Idén eddig 4800-an veszhettek a vízbe a civilszervezetek szerint. Az átkelés legalább egy héten át tart és a lélekvesztők nem bírják a hatalmas hullámokat.

A Kanári-szigetek kormányzója, Alfonso Cabello elmondta: minden 45. percben meghal valaki a nyílt vízen.

Az Euronews interjút készített egy ügyvéddel, Loueila Mint El Mamy-val, aki a Lanzarotéra érkező menedékkérőknek próbál jogi segítséget nyújtani. Szerinte az elkülönönítés és hazatoloncolás helyett a vízumpolitikát kéne megváltoztatni.

,,Egyetlen bevándorló sem szeretne ily módon Európába jönni, illegálisan átlépve a határt, megsértve a szabályokat. De ha valaki elbeszélget velük, kiderül, hogy számukra képtelenség vízumhoz jutni. Odahaza ez hatalmas biznisz" - mesélte.

Jogilag a kísérő nélkül érkező fiatalkorúak vannak a legnehezebb helyzetben. Őket nem lehet táborokban elhelyezni, befogadó családból pedig nincsen elég. Csak a Kanári-szigeteken 6000 gyerek várja, hogy tovább utazhasson, de mivel a többi spanyol megyében nem veszik át őket a szigeten ragadtak.

Az autonóm terület elnöke, Fernando Clavijo leszögezte: már nem képesek egyedül megbirkózni a menekülthullámmal, aminek a fiatalok isszák meg leginkább a levét.

Szakértők szerint csak az afrikai tranzit- és anyaországokkal együttműködve lehet megállítani ezt a népvándorlást. Éppen ezért Pedro Sánchez kormányfő sorban látogatja meg az afrikai vezetőket.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Egyre több illegális bevándorló hajózik át a Kanári-szigetekre

68 menekültet mentettek ki a Kanári-szigetek közelében

Migrációs nyomás alatt a Kanári-szigetek: 70 ezer illegális menekült érkezhet idén