NewsletterHírlevélEventsEseményekPodcasts
Loader
Find Us
HIRDETÉS

Éppen 10 éve lőtték le orosz szeparatisták a maláj utasszállítót

Tíz évvel később Ukrajnában emlékeztek az mh17-es baleset áldozataira
Tíz évvel később Ukrajnában emlékeztek az mh17-es baleset áldozataira Szerzői jogok AP/Copyright 2024 The AP. All rights reserved
Szerzői jogok AP/Copyright 2024 The AP. All rights reserved
Írta: Euronews / KA
Közzétéve:
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Az áldozatokra emlékeztek a kelet-ukrajnai Hrabove faluban 10 évvel a maláj légitársaság MH17-es járatanak katasztrófája után.

HIRDETÉS

A Boeing 777-es Amszterdamból tartott Kuala Lumpurba fedélzetén 283 utassal és 15 fős legénységgel, amikor 2014. július 17-én az oroszbarát szeparatisták által kontrollált ukrán területről kilőttek egy föld-levegő rakétát. A földről kilőtt rakéta a pilótafülke felett, a bal oldalon robbant fel. A gépen utazó mind a 298 ember meghalt.

Hrabove faluban a lakosok virágokat és játékokat helyeztek el a megemlékezésen, tisztelegve az áldozatok előtt. Néhányan nem tudták visszatartani a könnyeiket, amikor a tragédia napjára emlékeztek.

“Sajnálom. Nagyon fáj. És leginkább az embereket sajnálom, akik a gépen voltak – mondja a katasztrófa egyik szemtanúja, Natalja Petrova. Isten megbünteti azokat, akik ezt tették.”

A vizsgálat megállapította, hogy orosz gyártmányú rakéta okozta a gép lezuhanását

A katasztrófa okát a Holland Biztonsági Testület vizsgálta, mely végül arra jutott, hogy a tragédiát okozó rakéta szállítását Moszkvában a legmagasabb szinten engedélyezték, vélhetően személyesen Vlagyimir Putyin elnök vagy hadügyminisztere, Szergej Sojgu. Az ügyben eljáró nemzetközi nyomozócsoport feltételezését lehallgatott telefonbeszélgetésekre és más bizonyítékokra alapozta. Moszkva mind a mai napig tagadja felelősségét az ügyben.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Több jel is arra mutat, hogy Putyin rendelte el a maláj repülőbalesetet okozó rakéta szállítását

Közvetve Moszkva is felelős lehet az MH17-es maláj utasszállító lelövéséért

Film készült az MH17 repülőjárat lelövéséről