NewsletterHírlevélEventsEseményekPodcasts
Loader
Find Us
HIRDETÉS

Se kormányfőjelölt, se parlamenti elnök: teljes káosz a győztes francia baloldalon

Jean-Luc Melenchon szélsőbaloldali vezető
Jean-Luc Melenchon szélsőbaloldali vezető Szerzői jogok Louise Delmotte/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.
Szerzői jogok Louise Delmotte/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.
Írta: Sophia KhatsenkovaSL
Közzétéve:
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
A cikk eredetileg ezen a nyelven jelent meg: angol

A szélsőséges Engedetlen Franciaország párt közölte, felfüggeszti a leendő miniszterelnök jelöléséről szóló tárgyalásokat, azzal vádolva a szocialistákat, hogy szabotálják a tárgyalásokat. A baloldali szövetség a választások óta nem jutott konszenzusra egy lehetséges kormányfő személyéről.

HIRDETÉS

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a francia parlamenti választásokon legtöbb mandátumot szerzett baloldali koalíció, az Új Népfront (NFP) meg tudna egyezni a leendő miniszterelnök személyéről. Többen a patthelyzet feloldására azt sürgetik, hogy addig legalább a parlamenti elnök posztjára állítsanak közös jelöltet.

A szélsőbaloldali, Hamász-szimpatizáns Jean-Luc Melenchon vezette Engedetlen Franciaország (LFI) pártból, a mérsékelt szocialistákból, a zöldekből és a kommunistákból álló szövetség a választások óta azon civakodik, hogy ki vezesse a leendő kormányt.

A baloldali koalíció szerezte meg ugyan a legtöbb mandátumot (193-at) az 577 fős alsóházban, szemben Macronék 164 és a jobboldali-populista Nemzeti Tömörülés 143 mandátumával, de ez közel száz mandátummal kevesebb ahhoz, hogy kormányozni is tudjon.

A vitákat látva a kommunisták vezetője, Fabien Roussel arra figyelmeztetett, hogy választási sikerük ellenére "hajótörést" szenvedhetnek.

Csak összefogni hát

Melenchonék hétfő délután sajtóközleményben jelentették be, hogy további intézkedésig felfüggesztik a tárgyalásokat, és a szocialistákat vádolták a tárgyalások szabotálásával.

Szombaton a Szocialista Párt megvétózta Huguette Bello volt parlamenti képviselő jelöltségét, akit a kommunisták és Melanchonék elsöprő támogatottsággal támogattak, feldühítve ezzel a két pártot.

Olivier Faure (középen), a szocialisták vezetője
Olivier Faure (középen), a szocialisták vezetőjeAurelien Morissard/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.

Hétfő este a szocialisták közölték, hogy a Zöldekkel és a kommunistákkal egyeztetett "közös jelöltet találtak a civil társadalomból" a miniszterelnöki posztra, és felkérték az Engedetlen Franciaországot, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Erre azonban nincs nagy esély: a szocialisták jelöltjét, Laurence Tubiana akadémikust, a 2015-ös párizsi klímamegállapodás motorját az LFI azzal vádolja, hogy közel áll Emmanuel Macron elnökhöz.

A francia nemzetgyűlés első nyilvános ülése csütörtökön kezdődik, és a baloldali koalíció reméli, hogy addigra bemutathat egy jelöltet. A francia alkotmány szerint az elnöknek joga van azt kinevezni miniszterelnöknek, akit akar. Macron elnöknek tehát nem kötelező a legnagyobb blokkból, jelenleg az NFP-ből valakit jelölnie.

Az intézményi logika azonban megköveteli, hogy a kijelölt miniszterelnöknek legyen elegendő támogatása a nemzetgyűlésben ahhoz, hogy elkerülje a bizalmatlansági szavazást, ami a kormány bukásához vezetne.

A legvalószínűbb forgatókönyv ezért most az, hogy Macron vélhetően elfogadja Gabriel Attal miniszterelnök lemondását, aki azonban a párizsi olimpia végéig korlátozott hatáskörrel ügyvezető kormányt vezet a parlamenti patthelyzetben.

Államháztartás: a Számvevőszék riadót fúj

Ebben a feszült politikai légkörben a Számvevőszék hétfő reggel bemutatta az államháztartásról szóló éves jelentését, amely a Covid-19 járvány és az infláció miatt "aggasztónak" nevezi a francia államháztartás helyzetét.

A Számvevőszék arra figyelmeztet, hogy a helyzet a választások utáni politikai bizonytalanság miatt tovább romolhat - ez példátlan helyzet Franciaország újkori történetében.

"Egyértelmű, hogy Franciaországban és más, magas adóssággal rendelkező országokban is szükség van költségvetési kiigazításra" - mondta Paolo Gentiloni gazdasági biztos hétfőn az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli találkozója előtt.

A miniszterek két napon át tárgyalnak a hét uniós országgal, köztük Franciaországgal szemben indított túlzottdeficit-eljárásokról.

HIRDETÉS

"Természetesen tisztában vagyunk az ország intézményi nehézségeivel" - hangsúlyozta Gentiloni, ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy "lehetséges" és "szükséges" az államháztartási hiány csökkentése.

Franciaország 2023-ban túllépte a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékában meghatározott államháztartási hiánykorlátot, ezért a jövőben korrekciós intézkedéseket kell hoznia, hogy megfeleljen az Európai Unió költségvetési szabályainak.

A baloldali koalíció néhány képviselője azonban bejelentette, hogy nem hajlandóak megszorító intézkedéseket végrehajtani az uniós szabályoknak való megfelelés érdekében.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

A francia Új Népfront radikális kiadási terve összeegyeztethető az uniós szabályokkal

Milyen kormány alakulhat Franciaországban? Esélylatolgatások a választások után

Szokatlan politikai helyzet alakult ki Franciaországban