NewsletterHírlevélEventsEseményekPodcasts
Loader
Find Us
HIRDETÉS

Chagall, Miró és Picasso Várpalotán, méghozzá egy New York-i magyar magángyűjteményből

Chagall-alkotások a Várplotai Képtárban, 2024. augusztus 14-én
Chagall-alkotások a Várplotai Képtárban, 2024. augusztus 14-én Szerzői jogok Euronews/KR
Szerzői jogok Euronews/KR
Írta: Rita Konya
Közzétéve:
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A Magyarországon egyedülálló tárlat Suzanne C. Nagy (Csikós Nagy Zsuzsanna) magyar származású New York-i műgyűjtő, galériatulajdonos gyűjteményének darabjait mutatja be.

HIRDETÉS

A 19-20. századi modern képzőművészet legnevesebb képviselőinek alkotásait bemutató kiállítást látható még néhány napig a Várpalotai Képtárban, az 1839-ben épült zsinagóga tavaly megújult épületében. Picasso, Miro, Chagall, Matisse, Dali, Toulouse-Lautrec: csak néhány a nagy nevek közül.

A 40 darab posztimpresszionista, avantgárd, kubista és szürrealista mű - grafikák, litográfiák, linómetszetek és rézkarcok - mind egy New Yorkban élő, magyar származású műgyűjtő-galériatulajdonos, Suzanne C. Nagy, vagyis Csikós Nagy Zsuzsanna gyűjteményéből származik.

A Várpalotai Képtár kiállítótere - 2024. augusztus 14.
A Várpalotai Képtár kiállítótere - 2024. augusztus 14. Euronews/KR

Sárváriné Rieder Zsuzsanna, a tárlat művészeti menedzsere 15 évvel ezelőtt, még újsagíróként találkozott Suzanne-nel Badacsonytomajban. Az interjúból hosszabb beszélgetés lett, majd pedig megszületett a várpalotai kiállítások ötlete - mert hogy több is volt már.

"Suzanne férje műkereskedő volt, és miután ő meghalt, akkor kezdett el műkereskedelemmel foglalkozni. Aztán New Yorkban galériát nyitott. Neki ez az élete. Műveket cserél, vásárol, és közben ő maga is alkot" - mesélte Zsuzsanna.

A közgazdász végzettségű Suzanne üzleti vénájának köszönhetően hamar nemzetközi rangot szerzett magának a műgyűjtői szcénában.

A mostani kiállitás ugyan hamarosan zár, de jövőre újabb, a maga nemében ugyancsak egyedülálló tárlat van tervben: a Csikós-gyűjtemény Miro-alkotásaiból.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Dívák & Ikonok – a Viktória és Albert Múzeum kiállítása Budapesten

Kiállítás a magyar politika és közélet pillanataiból, amelyekre mindenki emlékszik

Új kiállítással és egy különleges koncerttel nyitja kapuit májusban az apátság Pannonhalmán