לדלג לתוכן

מטר מטאורים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף מטאורים)
עקבות מטאוריטים בכניסתם לאטמוספירה בצילום חשיפה של ארבע שעות)
מטר לאונידים במבט מהחלל

מטר מטאורים הוא אירוע שמימי שבו נצפים מטאורים מנקודה אחת בשמי הלילה. באזורים חשוכים הרחוקים מזיהום אור ניתן לראות מטאורים כמעט בכל לילה בשעות שבהן הירח אינו מופיע, אולם במועדים מסוימים בשנה נצפים בשמיים מטאורים רבים – תופעה המכונה מטר מטאורים.

הגורם למטר מטאורים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מטרי מטאורים נגרמים על ידי מטאורואידים שמקורם משביט. בכל פעם ששביט חולף בסמוך לשמש, הוא מותיר אחריו שובל של רסיסים, בדרך כלל קטנים מאוד (כגרגרי חול), הנושרים מ"זנב" השביט. אם מסלולו של השביט חצה את מסלול כדור הארץ, כדור הארץ ישוב ויחלוף דרך ענן השרידים הזה באותה נקודה במסלולו בכל הקפה שלו סביב השמש – כלומר: בכל שנה, בתאריכים קבועים, ייראו מכדור הארץ מטאורים רבים יחסית.

הקצב הנצפה של פגיעת המטאורים גדול יותר בחציו השני של הלילה, היות שבזמן זה כיוון הצפייה הוא כלפי כיוון התנועה של כדור הארץ סביב השמש, שהוא הצד שנתקל ביותר מטאורים.[1]

נקודת ההקרנה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

במהלך מטר מטאורים נראה כאילו כל המטאורים מגיעים מאותה נקודה ברקיע. נקודה זו מכונה נקודת ההקרנה (radiant) של המטר. למעשה, המטאורים נעים בקווים מקבילים אחד לשני לעבר כדור הארץ, ונקודת ההקרנה היא תוצאה של פרספקטיבה, בדומה לפסי רכבת ישרים ש"נפגשים" באופק לעיני צופה העומד עליהם.

מטרי המטאורים השונים מכונים על שם קבוצת הכוכבים שבה נמצאת נקודת ההקרנה שלהם, למשל: הפרסאידים של חודש אוגוסט נראים כמגיעים מהקבוצה פרסאוס, והלאונידים נראים כמגיעים מקבוצת אריה.

מטרי מטאורים עיקריים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
שם תאריכים תאריך השיא קבוצה קז"ש מרבי
קואדראנטידים 1–6 בינואר 3 בינואר רועה דובים 160
לירידים 1625 באפריל 22 באפריל נבל 20
אטא אקוורידים 21 באפריל20 במאי 5 במאי דלי 60
דלתא אקוורידים דרומיים 12 ביולי19 באוגוסט 28 ביולי דלי 20
פרסאידים 23 ביולי22 באוגוסט 12 באוגוסט פרסאוס 120
אוריונידים 1529 באוקטובר 21 באוקטובר אוריון 30
לאונידים 1320 בנובמבר 17 בנובמבר אריה 20 (משתנה – יכול להגיע לקצב של כמה אלפים בשעה)
ג'מינידים 717 בדצמבר 13 בדצמבר תאומים 120
אורסידים 1725 בדצמבר 22 בדצמבר הדובה הקטנה 10

מטרי מטאורים נוספים, קטנים, מחזוריים או היסטוריים: בוטידים, דרקונידים, אלפא מונוסטרוטידים, אנדרומדידים, אלפא אאוריגידים. טאורידים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Rebecca Harbison (10 בפברואר 2016). "Do more meteorites fall at low latitudes?". Ask an Astronomer. Astronomy Department at Cornell University. נבדק ב-20 בנובמבר 2016. {{cite web}}: (עזרה)