לדלג לתוכן

מועצת המדינה של צרפת

מועצת המדינה של צרפת
חזית ה"פאלה רויאל", מקום משכנה של מועצת המדינה של צרפת
חזית ה"פאלה רויאל", מקום משכנה של מועצת המדינה של צרפת
מאפיינים
מדינה צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
היסטוריה
תקופת הפעילות 13 בדצמבר 1799 – הווה (224 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
גאוגרפיה
קואורדינטות 48°51′48″N 2°20′13″E / 48.863333333333°N 2.3369444444444°E / 48.863333333333; 2.3369444444444
www.conseil-etat.fr
(למפת פריז רגילה)
 
מועצת המדינה של צרפת
מועצת המדינה של צרפת
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מועצת המדינה של צרפתצרפתית: Conseil d'Etat) היא גוף שלטוני בצרפת המורכב ממשפטנים בכירים ומשמש כיועץ משפטי של הממשלה הצרפתית וכבית משפט עליון לעניינים של משפט מנהלי.

מועצת המדינה נוסדה ב-1799 על ידי נפוליאון בונפרטה כתחליף למועצת המלך. מקום מושבו הנוכחי של המועצה הוא בפאלה רויאל מאז 1875. בראש המועצה עומד ראש ממשלת צרפת, ובהיעדרו, שר המשפטים של צרפת, הגם שבפועל מנהל את המועצה סגן נשיא המועצה, שהוא הפקיד הבכיר ביותר של השירות הממשלתי הצרפתי, והפוליטיקאים יושבים בראש המועצה רק באירועים טקסיים.

אחת מהחלטותיה הידועות של המועצה, נוגעת לאיסור הצגת סמלים דתיים בבתי הספר בצרפת. בנובמבר 1989 הכריזה המועצה, כי הרעלה, בהיותה דרך ביטוי דתית, נוגדת באופן עקרוני את עקרון ה-"laïcité", החילוניות, בבתי הספר.[1]

ייעוץ וחקיקה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מועצת המדינה מעניקה ייעוץ לממשלה באמצעות חמש מחלקות מיוחדות: המחלקה לענייני פנים, מחלקת הכספים, המחלקה לעבודות ציבוריות, המחלקה החברתית והמחלקה האדמיניסטרטיבית. עורך דין מונה לאסוף את התיעוד המשפטי הרלוונטי ולחקור את המקרה הנדון. [2]

הפקידים הבכירים מהמשרדים, הידועים כנציבי ממשלה, מספקים למועצת המדינה את ההבהרות הנדרשות לגבי היקף הטקסט, תנאי עיבודו והסיבות לבחירות שנעשו על ידי המשרדים. לאחר מכן, עורך הדין מגיש את התיק למחלקה הרלוונטית לדיון, והמחלקה מצביעה על כל תיקון אפשרי.

בנוסף למחלקות אלה, האספה הכללית מכנסת את כל חברי המועצה (Conseillers d'État) בראשות סגן הנשיא של מועצת המדינה, המשתתף בעיבוד רוב הצעות החוק והפקודות הממשלתיות. אף על פי שדעות המועצה אינן מחייבות בתיאוריה, בפועל הן משפיעות במידה רבה על הממשלה.

לצד מחלקות הייעוץ האחראיות לבדיקת טיוטות שהכינה הממשלה, פועלת גם מחלקה לדוחות ומחקרים. מחלקה זו מופקדת על הכנת הדו"ח השנתי, תיאום פרויקטים מחקריים, התעדכנות בהתפתחויות בדיני הקהילה האירופית ומעקב אחר נושאים הקשורים לאכיפת החלטות הוועדה. למחלקה זו מצורפת משלחת ליחסים בינלאומיים, המרכזת את מאמצי שיתוף הפעולה של המועצה עם תחומי שיפוט זרים ואיגודים בינלאומיים, כגון האיגוד הבינלאומי של רשויות השיפוט המנהליות העליונות ואיגוד המועצות של המדינה וסמכויות השיפוט המנהליות העליונות של האיחוד האירופי.

חדר בית המשפט לעניינים מנהליים

בית המשפט העליון לעניינים של המשפט מנהלי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתי הדין המנהליים עוסקים ביישוב מחלוקות בין גוף ציבורי לגוף פרטי או בין שני גופים ציבוריים. למועצת המדינה (Conseil d'État) יש סמכות שיפוט על סכסוכים הנוגעים לחירויות הציבור, למשטרה ואכיפה, למסים, לחוזים ציבוריים, לשירות המדינה, לבריאות הציבור, לכללי תחרות, לדיני איכות הסביבה, ולפיתוח עירוני ואזורי, בין היתר.[3]

כסמכות השיפוט המנהלית העליונה בצרפת, מועצת המדינה ממלאת תפקיד חיוני בשמירה על היחסים בין אזרחים לרשויות ציבוריות. רק שופט מנהלי יכול לבטל או לנסח מחדש החלטות שהתקבלו על ידי רשויות המפעילות סמכויות ביצועיות, כגון הממשל המרכזי או גופים המפעילים סמכויות מואצלות. עם ההתפתחויות הפוליטיות והחברתיות.

ניהול בתי הדין המנהליים ובתי המשפט המנהליים לערעורים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מועצת המדינה אחראית על ניהול 42 ערכאות מנהליות, 9 בתי משפט מנהליים לערעורים ובתי משפט מיוחדים, כגון בית הדין הלאומי למבקשי מקלט.[4]

מועצת המדינה נעזרת בגוף מייעץ עצמאי, המועצה העליונה של בתי הדין המנהליים ובתי המשפט המנהליים לערעורים (CSTA). בראש ה-CSTA עומד סגן הנשיא שלמועצת המדינה, והוא מורכב מחברי המועצה, דירקטורים בכירים מהממשל המרכזי, נציגים נבחרים של שופטים מנהליים ושלושה אנשים מוסמכים. ה-CSTA מקבל החלטות בנוגע לניהול מינויים וקידומם של שופטים מנהליים, וכן על כל טיוטות חוקים או גזירות הנופלות בסמכות השיפוט של המועצה. מתוקף ייעודו והרכבו, ה-CSTA מייצג ערובה נוספת לעצמאות השופטים המנהליים, אשר כבר נהנים מעצמאות.

הנהלת מועצת המדינה מתחלקת בין הוועדה לדת ומשרד הפנים. אף על פי שעובדים אלה נמצאים תחת סמכות הוועד המנהל, הם אחראים, למעשה, למחוזות או להנהלה המרכזית של משרד הפנים.

בנוסף, מועצת המדינה מפקחת על תקציב בתי הדין המנהליים ובתי המשפט לערעורים, כולל הוצאות המיועדות להשקעה בנדל"ן ובפיתוח טכנולוגיות מידע. במהלך השנים האחרונות הוקדשו משאבים לשיפוץ תשתיות ולפיתוח מערכת ניהול קבצים אלקטרונית בבתי הדין המנהליים ובבתי המשפט לערעורים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ הטקסט בצרפתית של החלטת המועצה.
  2. ^ Conseil d'État, Conseil d'État, ‏2023-03-30 (באנגלית)
  3. ^ Conseil d'État, Conseil d'État (באנגלית)
  4. ^ Conseil d'État, Conseil d'État (באנגלית)
ערך זה הוא קצרמר בנושא צרפת ובנושא חוק ומשפט. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.