לדלג לתוכן

האספה של צפון אירלנד

האספה של צפון אירלנד
מדינה הממלכה המאוחדת עריכת הנתון בוויקינתונים
היסטוריה
תקופת הפעילות 1998–הווה (כ־26 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
הרכב
מספר מושבים 90 עריכת הנתון בוויקינתונים
עריכת הנתון בוויקינתונים
משכן
עריכת הנתון בוויקינתונים
Parliament Buildings עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 54°36′18″N 5°49′55″W / 54.604886°N 5.831808°W / 54.604886; -5.831808
אתר אינטרנט
www.niassembly.gov.uk
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

האספה של צפון אירלנדאנגלית: Northern Ireland Assembly; אירית: Tionól Thuaisceart Éireann; סקוטית של אלסטר: Norlin Airlan Assemblie), המכונה לעיתים קרובות סטורמונט, הוא בית המחוקקים המסורתי של צפון אירלנד. יש לה סמכות לחוקק חקיקה במגוון רחב של תחומים שאינם שמורים במפורש לפרלמנט של בריטניה, ולמנות את הרשות המבצעת של צפון אירלנד ("המועצה המבצעת" או ממשלת צפון אירלנד). הוא יושב בבנייני הפרלמנט בסטורמונט (אנ') שבבלפסט.

האספה היא בית מחוקקים חד-ביתי, שנבחר באופן דמוקרטי, הכולל 90 חברים. החברים נבחרים לאחר בחירות בשיטה היחסית בשיטת הקול הנייד. בתורה, האספה בוחרת את רוב שרי המועצה המבצעת של צפון אירלנד תוך שימוש בעקרון חלוקת הסמכויות בשיטת ד'הונד כדי להבטיח השתתפות בניהול האזור של גושי ההצבעה הגדולים ביותר בצפון אירלנד, היוניוניסטים-פרוטסטנטים והקתולים-רפובליקנים (מכונים גם הלאומנים האירים). הוראות הקבע של האספה מאפשרות להצעות מסוימות שנויות במחלוקת לדרוש הצבעה חוצת קהילה; בנוסף לדרישה לתמיכת רוב כולל של חברים, הצבעות כאלה חייבות להיות נתמכות ברוב בתוך שני הגושים כדי לעבור.

קדם לו הפרלמנט של צפון אירלנד (אנ'), אשר פעל מ-7 ביוני 1921 עד 30 במרץ 1973, כאשר הוא הושעה בגלל חוסר יכולתו להשיב את הסדר על כנו במהלך הצרות. כתוצאה מכך ממשלת בריטניה שלטה באזור בלי פרלמנט מקומי. האספה היא אחד משני מוסדות "תלויים הדדית" שנוצרו במסגרת הסכם יום שישי הטוב משנת 1998, והשני הוא ועידת צפון-דרום (אנ') עם הרפובליקה של אירלנד. ההסכם נועד לשים קץ לצרות האלימות של צפון אירלנד אשר נמשכו 30 שנה. הבחירות הראשונות לאספה נערכו ביוני 1998.

לאספה שלושה מנגנונים עיקריים להבטיח חלוקת כוח יעילה:

  • במינוי שרים לרשות המבצעת (למעט שר המשפטים), נהוגה שיטת ד'הונד כך שתיקי השרים מחולקים בין הצדדים באופן יחסי לכוחם באספה. משמעות הדבר היא שכל המפלגות בעלות מספר מנדטים לא מבוטל זכאיות לשר אחד לפחות. בראש הרשות המבצעת, עומדים השר הראשון של צפון אירלנד וסגנו.
  • החלטות מסוימות חייבות לקבל "תמיכה חוצת קהילה", או תמיכה של מספר מינימלי של חברים משתי הקהילות, כדי שיעברו על ידי האספה. כל חבר מוגדר רשמית כלאומני, יוניניסטי או אחר. בחירת יושב הראש, מינוי שר המשפטים, כל שינוי בהוראות הקבע ואימוץ שטרות כספיים מסוימים חייבים להתרחש כולם בתמיכה חוצת-קהילות. בחירת השרים הראשון וסגני השרים הראשונים התרחשו בעבר בהסכמה מקבילה אך התפקידים אוישו בהמשך במינוי.
  • כל הצבעה שתתקבל על ידי האספה יכולה להיות תלויה בתמיכה חוצת קהילה אם תוגש עצומה מדאיגה ליושב ראש. 30 חברים או יותר יכולים להגיש עתירה זו. במקרים כאלה, הצבעה על הצעת חקיקה תעבור רק אם היא נתמכת ברוב משוקלל (60%) מהחברים המצביעים, כולל לפחות 40% מגוש היוניוניסטים-פרוטסטנטים ומגוש הקתולים-רפובליקנים הנוכחים ומצביעים. למעשה, המשמעות היא שבתנאי שמספיק חברים מקהילה נתונה מסכימים, אותה קהילה (או מפלגה מספיק גדולה באותה קהילה) יכולה להפעיל וטו על החלטות האספה. המטרה היא להגן על כל קהילה מפני חקיקה שתעדיף את הקהילה האחרת.

לאספה יש סמכות לזמן עדים ומסמכים, אם האחריות הרלוונטית הועברה לסמכותה. הליכים מכוסים בחסיון בדיני לשון הרע.

הרכב האספה נקבע בשנת 1998. בתחילה היו 108 חברים שנבחרו מ-18 אזורי בחירה של שישה חברים על בסיס זכות בחירה אוניברסלית למבוגרים והקול שניתן להעברה יחיד .

על פי חוק משנת 2016, צומצם מספר החברים לכל אזור בחירה מ-6 ל-5, והותיר 90 מושבים בסך הכל. החוק נכנס לתוקף בבחירות במרץ 2017. אזורי הבחירה בהם נעשה שימוש היו זהים לאלו המשמשים לבחירות לפרלמנט של בריטניה בוסטמינסטר.

חוק צפון אירלנד משנת 1998 קובע כי אלא אם כן האספה תפורק מוקדם, הבחירות צריכות להתקיים אחת לארבע שנים ביום חמישי הראשון של מאי. חקיקה משנת 2014 הועברה כדי להתאים את אספת צפון אירלנד עם בתי המחוקקים האחרים ולהאריך כל כהונה של אספה לחמש שנים במקום ארבע. הבחירות השניות לאספה נדחו על ידי ממשלת בריטניה עד ל-26 בנובמבר 2003. האספה מפורקת זמן קצר לפני קיום הבחירות ביום שנבחר על ידי שר החוץ. לאחר כל בחירות על האספה להתכנס תוך שמונה ימים. האספה יכולה להצביע לפירוק עצמה מוקדם ברוב של שני שלישים מכלל חבריה. היא גם מפורקת אוטומטית אם אין ביכולתה לבחור שר ראשון וסגן שר ראשון (למעשה שרים ראשונים משותפים, שההבחנה היחידה היא בתארים) תוך שישה שבועות מהפגישה הראשונה שלו או מהתפנות תפקידים אלה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]