קסם (מבוכים ודרקונים)
קסם במשחקי תפקידים כגון מבוכים ודרקונים הוא שימוש בכוחות על-טבעיים על מנת לחולל "נסים" ומעשי פלא לפי רצונו של המפעיל. כוח הקסם במשחק הוא רחב ומגוון, וכולל לחשים והשפעות קסומות שונות, החל בריפוי פצעים והשבת המתים לתחייה, ועד ליצירת כדורי-אש וזימון שדים. יכולות קסומות מהוות חלק מהיכולות של מפלצות ושל מקצועות במשחק.
אופן השימוש בקסם משתנה גם הוא, בין מקצועות שונים ובין משחקים שונים - למשל שימוש ברשימות לחשים אצל האשף או שימוש בנקודות עוצמה במקצועות מסוימים ובפאת'פיינדר בעולמות פראיים.
צורות והשפעות
[עריכת קוד מקור | עריכה]- לחשים – קסם המוטל על ידי דמות המסוגלת להטיל קסמים. הלחש מוטל באמצעות אמירת טקסט מסוים, ביצוע מחוות בידיים, שימוש באמצעים חומריים או שילוב של אלמנטים אלו. השפעת הלחש היא מוגדרת מראש ותלויה גם בכוחו של המטיל (למשל, הלחש "טיהור מזון ומשקה" מאפשר לקוסם רב-עוצמה לטהר כמות גדולה יותר של אוכל ומים, מאשר קוסם בעל דרגה נמוכה).
- חפצים קסומים – חפצים שהוכנו על ידי קוסמים ושהקסם אצור בתוכם, ובאמצעות הדרכים הנכונות ניתן להפעילו (או, לחלופין, הוא פועל תמיד ובאופן קבוע). חלק מהקסמים האצורים בחפץ משפרים את יכולותיו, למשל: חרב קסומה מגבירה את סיכויי הפגיעה, וכאשר היא פוגעת היא גורמת יותר נזק; שריון קסום עמיד יותר לנזקים ואף יכול לבלום התקפות לא טבעיות כגון אש או קסמים המוטלים כנגד לובשו. חלק מהחפצים הקסומים מתכלים, כגון שיקויים או בדידי קסם. להלן תיאור של מספר סוגים כלליים של חפצי קסם:
- מגילות קסם – על המגילה עצמה כתוב הלחש, ורק דמות בעלת יכולת שימוש בקסמים יכולים לקרוא בה. זהו חפץ מתכלה.
- שיקויים – הקסם מופעל בעת שתיית השיקוי, השיקויים הנפוצים ביותר הם שיקויי ריפוי ושיקויי רעל. זהו חפץ מתכלה
- כלי נשק קסומים – כלי נשק שכושפו וזכו ביכולות קסומות שונות, כגון תוסף לגלגולי הקובייה המשפרים את סיכויי הפגיעה והנזק, חרב קצרה שזוהרת בקרבת מפלצות מסוימות וכו'.
- כלי נשק מקוללים – קללה של כלי נשק עלולה להתבטא במספר דרכים: ראשית, ייתכן שקסמו של הנשק יגרום לחסרונות במקום יתרונות, למשל: במקום להעצים את הנזק וסיכויי הפגיעה, הנשק מפחית אותם, או שבמקום לזרז את המשתמש הוא מאט אותו. כמו כן, ייתכן שלנשק יהיו גם יתרונות וגם חסרונות, למשל: הנשק חזק במיוחד אבל המשתמש אינו יכול לשלוט בו בצורה מלאה, או שהמשתמש נעשה אובססיבי לנשק זה, משתמש רק בו ולא נותן לאף אחד אחר להתקרב אליו.
- חפצים פלאיים, הכוללים מרבדים מעופפים, כדורי בדולח, טבעות-קסם, גלימות, כתרים, קמיעות וכו'. כמו בכל דבר אחר במבוכים ודרקונים, האפשרויות מוגבלות רק על ידי הדמיון של השחקנים ושל שליט המבוך.
- יצורים קסומים – אלה הם יצורים הקסומים מטבעם, ובדרך כלל זוכים ליכולת טבעית להטיל לחשים. על היצורים הללו נמנים, למשל, חדי-קרן, דרקונים, ערפדים, הידרות וכימרות. יש יצורים קסומים שיכולים להיפגע רק על ידי לחשים או כלי נשק קסומים.
רכישת קסם ושימוש
[עריכת קוד מקור | עריכה]במבוכים ודרקונים, הקסם הוא כלי רב-תועלת, ויש מגוון רב של לחשים שמשמשים לשלל מטרות שונות, בתוך ומחוץ לשדה הקרב.
גם אלו שאינם יכולים להטיל קסמים מסוגלים להשתמש בחפצים קסומים, אשר לרוב אינם דורשים הכשרה מיוחדות. ישנם כלים שההשפעה הקסומה שלהם פועלת כל הזמן, או שיקויים שכל שיש לעשות כדי להפעילם הוא לשתות אותם; ישנם חומרים קסומים שיש למרוח על חפצים כדי להפעיל את ההשפעה הקסומה של החומר על החפץ (כגון מריחת רעל על להב של חרב), וישנם כלי-נשק קסומים שהקסם שלהם פועל כל הזמן, והשפעתו היא בדרך-כלל שיפור סיכויי-הפגיעה והנזק של הנשק (בצורת תוספים לגלגולי הקוביות). דמויות שחקן ברמה גבוהה יכולות ליצור חפצי קסם. תהליך זה יקר מאוד, מפרך, דורש הרבה ניסיון וגוזל הרבה זמן בעולם המשחק.
מקצועות המסוגלים להשתמש בקסם
[עריכת קוד מקור | עריכה]ישנם מקצועות (Classes) המאפשרים הטלת לחשים כחלק מיכולות הבסיס שלהם. המקור של אותן יכולות קסומות, הסגנון שלהן ואופן השימוש בהן שונים ממקצוע למקצוע. להלן המקצועות העיקריים:
קסם קלאסי (מאגיה)
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אשף (Wizard) - האשף הוא מטיל לחשים שרכש את יכולותיו הקסומות באמצעות לימוד מעמיק של התורה המאגית. הוא בעל מגוון לחשים רחב ומסתמך עליהם במהלך הקרב.
- מכשף (Sorcerer) - הכושף זכה בכוחותיו הקסומים באמצעות חשיפה לקסם גולמי ועוצמתי, כגון אב קדמון בעל כוחות קסם כבירים או מאורע מאגי שנתקל בו. להבדיל מרוב מטילי הלחשים האחרים, כוחו של הכושף נובע מגופו שלו והרבה מיכולותיו מתמקדות ביכולתו יוצאת הדופן לעצב את קסמיו בדרכים לא קונבנציונליות.
קסם אלוהי (קדושה)
[עריכת קוד מקור | עריכה]- כהן (Cleric) - משרת אל או ישות קדושה אחרת וזוכה ממנה בכוחות על-טבעיים. באופן מסורתי כהנים הם בעלי גישה למגוון רחב של לחשים שמתמקדים בריפוי ותמיכה אולם במהדורות האחרונות של המשחק ניתנו אלטרנטיבות לסגנונות משחק שונים יותר של כהנים.
- פלאדין (Paladin) - לוחם קדוש שזוכה בכוחותיו הקסומים באמצעות שבועה קדושה שלקח על עצמו או שירות אדוק של אלוהות (בדומה לכהן). בניגוד לכהן, הפלאדין הוא מקצוע קרבי ולוחמני יותר ומציע יכולות שמתמקדות יותר בקרב ישיר והוא מוגבל ביכולות הקסם לעומת הכהן.
- דרואיד (Druid) - הדרואיד, שמבוסס על כהני הדת הקלטיים, הוא מטיל לחשים בעל זיקה לכוחות הטבע ועולם החי. במהדורה הרביעית מקור העוצמה של הדרואיד היה טבע.
שונות
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אלכימאי - מערב טכנולוגיה עם קסם, הופיע לראשונה בפאת'פיינדר. באיי הסערה יש גרסה דומה של ננסים הממציאים טכנולוגיה קסומה ונקראים בשם טכנומאגים.
- פייטן (Bard) - מבוסס על הזמרים הנודדים מימי הביניים, מטיל לחשים דרך כוחה הקסום של המוזיקה שלו. הוא מטיל לחשים שמתמקד לרוב בתמיכה בבני הלוויה שלו ובעל מיומנויות רבות גם מחוץ לשדה הקרב.
- מכונאי (Artificer) - בעל מלאכה שמחשל כלי קסם ומטיל לחשים באמצעותם. שואב השראה מסגנונות המדע הבדיוני והסטימפאנק.
מקצועות נוספים
[עריכת קוד מקור | עריכה]במהדורות השונות של מבוכים ודרקונים ופאת'פיינדר נוספו מספר מקצועות ומקצועות יוקרה אשר היוו הרחבה למקצועות הקסם המקוריים.
מסורות הקסם
[עריכת קוד מקור | עריכה]נהוג לחלק במהדורות השונות של מבוכים ודרקונים את הלחשים לכמה קבוצות כלליות, שנקראות מסורות הקסם (Schools of Magic, תורגמו גם כ"אסכולות"). מסורות הקסם השונות נבדלות אחת מן השנייה בסגנון ההשפעות שלהן. בחלק מהמהדורות כמה מהמקצועות מטילי-הלחשים (בעיקר, האשף) יכלו להתמקצע במסורת אחת ספציפית ולזכות ביתרונות בשימוש בלחשים מהמסורת שנבחרה, במחיר חסרונות או חוסר גישה מוחלט למסורת אחרת. במהדורה החמישית, שמונה המסורות הופיעו כתת-מקצועות של מקצוע האשף. שמונה מסורות הקסם הן:
- מגננה (Abjuration) – לחשים שמשמשים להגנה בעיקר, כגון יצירת חומות קסומות, שדות כוח, ביטול השפעות שליליות או גירוש יצורים עוינים למישורי קיום אחרים.
- זימון (Conjuration) – לחשים שעוסקים בהעברה של יצורים או חפצים ממקום אחד לאחר. המסורת כוללת לחשי זימון, שיגור וכיוצא בזה.
- חיזוי (Divination) – לחשים שעוסקים בצפייה בדברים שרחוקים מהעין או ניבוי העתיד.
- הקסמה (Enchantment) – לחשים שמשפיעים על מוחותיהם של יצורים או על ההתנהגות שלהם, כגון לחשי בלבול או שליטה מוחית/טלפתיה.
- תעצומה (Evocation) – לחשים שמנצלים את האנרגיה הקסומה כדי ליצור אפקטים פיזיים, כגון כדורי אש, חזיזי ברק או ריפוי פצעים.
- אשליה (Illusion) – לחשים שמתעתעים בחושיהם של יצורים ויוצרים מגוון אשליות ואפקטים אופטיים.
- אוב (Necromancy) – לחשים שמשפיעים על אנרגיות החיים והמוות. המסורת כוללת לחשים שמעכבים את המוות, מקימים יצורים מן המתים, יוצרים משרתים אל-מתים או מנקזים אנרגיית חיים מיצורים כדי לרפא או לחזק יצורים אחרים.
- התמרה (Transmutation) – לחשים שעוסקים בשינוי של חומר אחד לאחר, כגון שינוי צורה או יצירת זהב מאבנים.
לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]- בעברית - ספר הבסיס של פאת'פיינדר בעולמות פראיים
- באנגלית - ספר החוקים לשחקן של מבוכים ודרקונים מהדורה חמישית
מבוכים ודרקונים | ||
---|---|---|
|