לדלג לתוכן

זרון צפוני

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןזרון צפוני
זרון צפוני
זרון צפוני
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: עופות
סדרה: דורסי יום
תת־סדרה: תרופודה
משפחה: נציים
סוג: זרון
מין: זרון צפוני
שם מדעי
Circus hudsonius
לינאוס, 1766
תחום תפוצה
מפת תפוצה
  רבייה
  נדידה
  כל השנה
  אי רבייה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

זרון צפוני (שם מדעי: Circus hudsonius) הוא מין של עוף דורס מהסוג זרון, אשר חי באמריקה הצפונית, המרכזית וצפון אמריקה הדרומית. הוא תואר בידי קארולוס לינאוס ב-1766, אך נחשב בעבר לתת-מין של זרון תכול, לו תפוצה נרחבת בעולם הישן.

זרון זה דומה לזרון התכול ומגיע לאורך 41 עד 52 סנטימטרים ולמוטת כנפיים של 97 עד 122 סנטימטרים. בדומה למרבית הדורסים הזכרים קטנים יותר מהנקבות ומשקלם 290 עד 400 גרם, בעוד משקל הנקבות 390 עד 570 גרם בממוצע. הזרון בעל זנב וכנפיים ארוכים ביותר ביחס לגודל הגוף והם הארוכים ביותר ביחס לגודל גוף של דורס אמריקני. הזרון יכול לחיות מעל 15 שנה בטבע, אך לרוב לא עובר את גיל 8.

הזרון חי בשטחי ערבות עשב, פרריה, שדות חקלאיות וביצה לאורך מרבית אמריקה הצפונית, כשהאוכלוסיות הצפוניות נודדות דרומה בחורף ומגיעות עד למקסיקו ולמרכז אמריקה, אך לעיתים גם דרומה יותר לצפון אמריקה הדרומית כמו בקולומביה וגם לקריביים. הזרון הוא פעיל יום הדואה מעל הקרקע בחיפוש אחרי מכרסמים ושאר יונקים קטנים או עופות אחרים. בכמה אזורים הזרון ניון בעיקר מעופות מים או מעטלפים ולעיתים הוא מגוון גם בזוחלים, צפרדעים וחרקים גדולים.

אצל זרון זה ידוע על פוליגמיה, בה זכר אחד יכול להזדווג עם כמה נקבות, בדרך כלל לא יותר מחמש. הנקבות מקננות על הקרקע ומטילות 4 עד 8 ביצים, הבוקעות כעבור 31 עד 32 יום. הזכר מביא מזון לנקבה ולצאצאים עד התבגרותם. לצעירים טורפים רבים: ראקונים, בואשיים, גיריות, שועלים, עורבים, כלבים, חתולים וינשופיים כמו אוח וירג'יניה, המסוגל לטרוף גם בוגרים צעירים. זרון זה מצוי בתחרות מתמדת עם ינשוף שדות ולעיתים קרובות הינשוף מנסה לגזול מהזרון את טרפו.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא זרון צפוני בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ זרון צפוני באתר הרשימה האדומה של IUCN