לדלג לתוכן

טהרן (סדרת טלוויזיה) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ הגהה
תגיות: עריכה חזותית עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד עריכה מתקדמת מהנייד
בכירי המוסד: עדכון עונות לגבי הדמות יוליה מגן.
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
שורה 88: שורה 88:


=== בכירי המוסד ===
=== בכירי המוסד ===
* '''יוליה מגן''' ([[שרה פון שוורצה]]) (עונה 2-הווה): ראש "[[המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים|המוסד]]". בעלת עבר משותף עם מרג'אן מונתזמי.
* '''יוליה מגן''' ([[שרה פון שוורצה]]) (עונות 2, 3): ראש "[[המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים|המוסד]]". בעלת עבר משותף עם מרג'אן מונתזמי.
* '''יעל קדוש''' ([[לירז צ'רכי]]) (עונה 1): שימשה כמפקדת של תמר, במעמד בכיר באגף המבצעים של "המוסד".{{הערה|{{כאן||טהרן {{!}} הכירו את הדמויות|72716|15 ביוני 2020}}}} עלתה מאיראן בגיל 15. בסוף העונה הראשונה התברר כי היא סוכנת כפולה, נהרגת בעת החשיפה.
* '''יעל קדוש''' ([[לירז צ'רכי]]) (עונה 1): שימשה כמפקדת של תמר, במעמד בכיר באגף המבצעים של "המוסד".{{הערה|{{כאן||טהרן {{!}} הכירו את הדמויות|72716|15 ביוני 2020}}}} עלתה מאיראן בגיל 15. בסוף העונה הראשונה התברר כי היא סוכנת כפולה, נהרגת בעת החשיפה.
* '''מאיר גורב''' ([[מנשה נוי]]) (עונה 1): ראש "[[המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים|המוסד]]" לשעבר. אשתו נפטרה שנתיים לפני אירועי העונה הראשונה. מוחלף בעונה השנייה על ידי יוליה מגן.
* '''מאיר גורב''' ([[מנשה נוי]]) (עונה 1): ראש "[[המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים|המוסד]]" לשעבר. אשתו נפטרה שנתיים לפני אירועי העונה הראשונה. מוחלף בעונה השנייה על ידי יוליה מגן.

גרסה מ־23:08, 9 בדצמבר 2024

טהרן
סמליל העונה השנייה עם השחקניות ניב סולטן (משמאל) וגלן קלוז (מימין)
סמליל העונה השנייה עם השחקניות ניב סולטן (משמאל) וגלן קלוז (מימין)
סוגה דרמת ריגול
יוצרים משה זונדר
מאור כהן
דנה עדן
כותבים משה זונדר
עמרי שנהר
בימוי דני סירקין
שחקנים
פרסים פרס אמי הבינלאומי לסדרת הדרמה הטובה ביותר עריכת הנתון בוויקינתונים
ארץ מקור ישראלישראל ישראל
שפות עברית, פרסית, אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום התרחשות איראן, תל אביב-יפו, פריז, ירושלים, טהראן, ישראל, איסטנבול עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר עונות 3
מספר פרקים 16
הפקה
מפיק דנה עדן
שולה שפיגל
אלון ארניה
מפיקים בפועל דנה נאור הכהן
ערן קוצקי
חברת הפקה שולה ודנה הפקות
Paperplane Productions
Cosmote TV
הפצה Cineflix[1]
עורכים רוני קלימובסקי
דנה ירדני ליכטר
אלון סרנגה (אפקטים ויזואליים)
אתר צילומים יוון
ישראל
טורקיה
צרפת
צלמים גיורא ביח
מוזיקה מארק אליהו
עדי רותם
אורך פרק 40–50 דקות
שידור
רשת שידור כאן 11
Apple TV+
רשת שידור בישראל כאן 11
פורמט (תמונה) HD pal progressiv
פורמט (קול) סטריאו מיקס - על גבי CH 1-2 HDCAM
תקופת שידור מקורית 2020–הווה עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת שידור בישראל 22 ביוני 2020 – רץ
קישורים חיצוניים
דף התוכנית באתר כאן
דף התוכנית ב-IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

טהרן היא סדרת טלוויזיה ישראלית מסוגת דרמת ריגול העוסקת בסוכנת של "המוסד" שנשלחה למשימה חשאית בטהרן במטרה למנוע מאיראן התחמשות גרעינית. סדרת הטלוויזיה הופקה על ידי "שולה ודנה הפקות" ו-Paperplane Productions‏[2] ושודרה בערוץ כאן 11.[3]

התסריטאי משה זונדר אמר על הסדרה: "'טהרן' מנסה להאיר את הקונפליקט הישראלי־איראני באור חדש, לעסוק בהתמודדות האוניברסלית עם הגירה, זהות ופטריוטיות, ולבחון אם ניתן להשתחרר מהמגבלות האלה".[4] בנוסף הסדרה מציגה את נקודת מבטם של מתנגדי המשטר באיראן על החיים בצל המשטר ועל הסכסוך האיראני-ישראלי.

העונה השנייה של הסדרה עלתה ב-7 במאי 2022, בהשתתפות גלן קלוז. הסדרה נמכרה גם לשירות הסטרימינג של "אפל TV פלוס".[5] העונה השלישית עלתה ב-9 בדצמבר 2024.

ב-22 בנובמבר 2021 זכתה הסדרה בפרס אמי הבין-לאומי בקטגוריית סדרת הדרמה הטובה ביותר.[6]

עלילה

עונה 1

הסדרה עוקבת אחר תמר רביניאן (ניב סולטן), ישראלית, לוחמת "המוסד" והאקרית מחשבים, שבמשימתה נשלחת לבירת איראן. לשם כך היא עולה בעמאן על טיסה ישירה להודו במסווה של מוסלמית אדוקה. בעזרת לוחֲמַת סייבר, "המוסד" משבש את הטיסה וגורם לנחיתת חירום שלה בטהרן. עם נחיתתה בטהרן, תמר מחליפה זהויות עם ז'ילה גורבניפאר, עובדת בחברת החשמל המקומית. בטיסה היה גם זוג ישראלים שעלו עליה ברגע האחרון. הם נלקחים לחקירה שבה מגלה פראז כמאלי (שון טאוב), ראש אגף חקירות פנים במשמרות המהפכה, שהצעירה זיהתה את תמר בנמל התעופה כקצינת מודיעין ששירתה איתה בבסיס חיל המודיעין בגלילות ביחידה 8200, ומתחיל במצוד אחריה. תמר ניגשת למשרדי חברת החשמל, שם היא מתחברת לרשת המחשבים, לשם השתלטות על מערכת המכ"ם האיראנית לקראת תקיפה של חיל האוויר הישראלי. משימתה משתבשת עקב מנהל במשרד שמנסה לאנוס אותה בחושבו שהיא ז'ילה. במאבק ביניהם תמר הורגת אותו. בעקבות זאת היא מוצאת את עצמה לבד בטהראן.[4]

תמר, שנולדה באיראן ועלתה לישראל בגיל 6, מגלה מחדש את שורשיה האיראניים ומסתתרת אצל ארזו, דודתה היהודייה שהתאסלמה. היא נפגשת עם מילאד כאהאני, פעיל איראני ליברלי, שכינויו כהאקר הוא סיק-בוי. הוא לוקח אותה להפגנת סטודנטים נגד המשטר, ושם מזהה אותה ראזיה, בתה של ארזו. הבת מדווחת עליה למשטרה, וגורמת למעצר של הוריה (ארזו ובעלה). תמר נמלטת בעזרתו של סיק-בוי, שמספק לה דרכון מזויף, כדי שתוכל לצאת מאיראן, אך מציע לה להחשיך את טהרן כנקמה. תמר רואה בכך הזדמנות למימוש משימתה המקורית, נשארת עמו ובין השניים מתפתח רומן. השניים יוצאים עם חברים לרייב בהרים. בדרך לשם עוצר אותם מחסום צבאי לביקורת, ובמהלך שיחה עם הזקיף תמר זוקפת את אגודלה כמחווה של שביעות רצון, תוך שהיא שוכחת שבאיראן מחווה זו נחשבת תנועה מגונה. רק תשלום שוחד לזקיף מאפשר להם להמשיך בדרכם. באתר הרייב תמר שוכבת עם מילאד.

עלי אגאזאדה, עוזרו של כמאלי, מצליח לעצור את מסעוד תבריזי, איראני שהוא סוכן ותיק של "המוסד" שסייע לתמר. בחקירה הוא מכחיש כל קשר ל"מוסד", אך לאחר שנודע ל"מוסד" על מעצרו, אנשי "המוסד" חוטפים את אשתו של כמאלי, ששהתה בפריז לניתוח ראש, ודורשים מכמאלי שבתמורה לשחרור אשתו יאפשר לתבריזי לטוס לאיסטנבול. כמאלי נענה תחילה לדרישה, אך לאחר שיחה עם מפקדו דורש מתבריזי שלא לצאת מאיראן ולהפוך לסוכן כפול. תבריזי מגיע למשרדו, ושם מחכה לו מתנקש, שהורג אותו ונמלט על אופנוע, מול עיניו של כמאלי.

עקב התנהלותו של כמאלי בעניין תבריזי, מפקדו חושד בו שקיבל סיוע כספי חיצוני לניתוח של אשתו, ומשעה אותו מתפקידו עד בירור העניין. תמר ממשיכה לקדם בעזרת מילאד את תוכניתה לחבל באספקת החשמל למערכת המכ"ם. במקביל מנסה "המוסד" לקדם תוכנית אחרת למטרה זו, אך גם תוכנית זו נתקלת בקשיים. חבר של מילאד חושד בתמר, ובפגישה משולשת שלה איתו ועם מילאד הוא חושף כי היא איננה ז'ילה אלא מתחזה. בהתערבות כוח חיצוני של "המוסד" - שארב מחוץ לחדר כל העת - החבר המשותף נהרג, ועל מילאד נכפה לשתף פעולה עם תמר. לאחר מכן מגיע אל החדר חבר נוסף שעובד בתחנת החשמל המשנית של טהרן, שהוזמן על ידי מילאד. תמר מאיימת על החבר, ומאלצת אותו למסור לה את הקוד של חוות השרתים. הכוח החיצוני של "המוסד" לוקח את מילאד קשור באזיקים, ומתכנן להרוג אותו. כמאלי, שרוצה לשחרר את אשתו החטופה, משכנע - באמצעות הטעייתו על ידי ארזו - את מרדכי רביניאן, אביה של תמר, להגיע לאיסטנבול, ושם כמאלי חוטף אותו ודורש מ"המוסד" את שחרור אשתו בתמורה לשחרור האב רביניאן.

יעל קדוש, המפקדת של תמר, מגיעה לאיראן כדי לסייע לתמר. כמאלי שולח לתמר את תמונת אביה החטוף, והדבר פוגע בכושרה לבצע את משימתה. "המוסד" מאתר את המקום שבו מחזיק כמאלי את מרדכי רביניאן, אך פורץ למקום רק לאחר שכמאלי נמלט, תוך שהוא משאיר בחיים את רביניאן קשור על רצפת החדר. מטוסי חיל האוויר הישראלי ממריאים להפצצה באיראן לאחר שראש "המוסד" משתכנע שיש בידו דרך אחרת לשיתוק מערכות המכ"ם האיראניות. יעל ותמר עדיין רוצות לממש את תוכניתן לחדור לתחנת החשמל המשנית של טהרן, ועוזרו של כמאלי, עלי אגאזאדה, שגילה זאת, טומן להן פח. תמר מרגישה שאינה מסוגלת לבצע את המשימה, וברגע האחרון הן נוטשות את המקום.

לאחר שנכשלת תוכניתו החלופית של "המוסד", ראש "המוסד" פונה בשנית ליעל ומבקש ממנה לנטרל את המכ"ם. תמר מוכנה לחדור לבסיס ולבצע את המשימה, אולם טוענת כי עליה להיעזר במילאד, אותו ביקשו אנשי "המוסד" להרוג. לאחר שהיא ומילאד משיגים לעצמם גישה לבסיס הצבאי, מתעקשת תמר כי מילאד ייכנס אתה. בתוך הבסיס היא משכנעת אותו לברוח, ולאחר-מכן משתלטת על השרתים בהתאם להוראותיה של יעל. בסיום המשימה, כאשר תמר יוצאת מהבסיס הצבאי, כמאלי מזהה אותה ועוקב אחרי יעל ותמר בשובן לדירה.

בעוד המטוסים הישראליים טסים לעבר המטרה, מגלה תמר כי השרת עליו השתלטה היה שרת דמה. כאשר היא מעוניינת להזהיר את "המוסד" מאיימת עליה יעל בנשק. מתברר כי יעל הכניסה את המטוסים הישראליים למלכודת, והיא סוכנת כפולה ובקשר עם מפקדו של כמאלי. כמאלי, שאינו יודע זאת, נכנס לדירה והורג את יעל, תמר יורה בו אך חומלת על חייו לאחר שהוא מציין כי חס על חיי אביה ביום הקודם. תמר מזהירה את ראש "המוסד" שמורה על ביטול משימת המטוסים, אך המתקפה האיראנית נגד המטוסים כבר החלה, ומטוס אחד נפגע. תמר נמלטת מהדירה יחד עם מילאד.

עונה 2

לאחר כישלון המשימה של חיל האוויר הישראלי באיראן ונפילתו של הטייס ברק בן חיים בשבי האיראני, תמר רביניאן (ניב סולטן) ומילאד כאהאני (שרבין אלנאבי) ניתקו קשר עם "המוסד", ומתכננים הימלטות מאיראן ותחילתם של חיים חדשים בוונקובר שבקנדה. מילאד סוחר בסמים על מנת לממן את הבריחה. בינתיים, מפקד "המוסד" יוצר איתה קשר ומגייס אותה לחילוץ הטייס מבית החולים בו הוא מאושפז, אשר מתבצע באמצעות רעל המדמה שבץ מוחי. לאחר חילוץ מוצלח, מרג'אן מונתזמי (גלן קלוז), בריטית שחייה שנים ארוכות באיראן ומנסה לפעול כנגד המשטר האיראני מסייעת לתמר להחלץ ומביאה אותה לדירת מסתור.

פראז כמאלי (שון טאוב) ועוזרו עלי אגאזאדה (אראש מרנדי (גר')) מתחקים על עקבותיהם של תמר ומילאד. הגנרל קאסם מוחמדי (וסיליס קוקלני) ממונה למפקד משמרות המהפכה. בעקבות ההימלטות ולרגל המינוי, מוצאים להורג את ארזו (אסתי ירושלמי) ודאריוש נקומרד (נאביד נתי טוביאן) דודתה ודודה של תמר. תמר נשבעת לנקום ומבטלת את תוכנית ההימלטות. מרג'אן המשמשת כפסיכולוגית מטפלת בנאהיד כמאלי (שילה אומי), בניסיון להתנקש בפראז.

כדי לנטרל את הגנרל קאסם מוחמדי, תמר מציעה להתקרב לבנו פיימאן, עקב העובדה שזוהה במכון הכושר של וואחיד נעמתי (סיה אליפור) על ידי מילאד. מילאד ( אותו במועדון מכירים בתור "מהדי אנסארי") משקר לוואחיד שהסמים שבאבק מספק לו הם רק חלקם "טובים" כאשר הם "טובים" והשאר הם "מגעילים" ו"רעים". מילאד מזמין אותו לדירת המסתור, ממה שהוא יודע, כדי להביא לו סמים "טובים". המטרה היא פגישתו הראשונית עם תמר ופיתויו. כ-15 דקות לפני הביקור של וואחיד, באבק, ספק הסמים של מילאד, מגיע לדירת המסתור מכיוון ששמע מוואחיד שהוא יודע שרק חלק מהסמים "טובים", אף על פי שזהו לא המצב (מילאד שיקר לוואחיד כפי שצוין לעיל) ומתחיל מאבק ביניהם. ממש לפני הגעתו של וואחיד, תמר ומילאד קושרים את באבק ומשאירים אותו בחדר השינה. בזמן הביקור, באבק מרעיש. כתוצאה מכך, תמר מזמינה את וואחיד למרפסת כדי שמילאד יוכל להיכנס לחדר השינה ולהשתיק את באבק. באבק נהרג בזמן המאבק ביניהם. בסוף ביקורו של וואחיד, אחרי שוואחיד קיבל את הסמים "הטובים", הוא מזמין את תמר אותה הוא מכיר בתור "לילה אנסארי" לארוחת ערב עם חבריו במסעדתו. הם מגיעים לארוחה, שם היא פוגשת את פיימאן. בסוף הארוחה, וואחיד מזמין את תמר למסיבת בריכה בביתו שמתקיימת ביום למחרת.

מרג'אן מוסרת לתמר את הטלפון הממולכד, כדי לנטרל את הגנרל בפיצוץ

ביום למחרת, מרג'אן מוסרת לתמר את הטלפון הממולכד איתו היא צריכה לנטרל את הגנרל קאסם מוחמדי בפיצוץ. הטלפון הממולכד הוא דגם זהה לשל פיימאן. כדי לנטרל את הגנרל, החלפה בין טלפונים תצטרך להתקיים. תמר תעשה זאת במסיבת הבריכה אליה וואחיד הזמין אותה. תמר תצטרך להיות קרובה פיזית לפיימאן, כדי שמילאד יבצע העתקת מידע וכדי שהיא תוכל להחליף בין הטלפונים. כאשר תמר יוצאת מהשירותים, שם ביצעה את ההחלפה, פוגשת את פיימאן ו-וואחיד. פיימאן טוען שלא מוצא את הטלפון שלו ו-וואחיד מתקשר אליו. הטלפון מצלצל מהתיק של תמר (שעוד לא יכלה להחזיר לפיימאן את הטלפון הממלוכד בלי שישים לב), כתוצאה מכך שבזמן ההעתקה בוטל פרופיל ההשתקה. תמר ממציאה תירוץ שיש להם את אותו טלפון. במהירות רבה, מילאד משנה את שומר המסך בטלפון הממולכד, בו תמר "משתמשת". למזלה הרב, מילאד משנה אותו בזמן. בזמן המסיבה, פראז ועלי באים לביתו של וואחיד במטרה לתשאלו. כאשר הם מגיעים, כולם מתפזרים במהירות, כאשר הנשים עוטות מחדש לבוש צנוע וכולם מתחבאים. פיימאן יוצא החוצה ולא נותן לפראז להיכנס. פראז אומר לפיימאן שהוא רק מנסה לשמור עליו. בתגובה, פיימאן משפיל אותו (פראז) ואומר שהוא אף לא יכול להגן על אשתו. אחרי ביקורם של פראז ועלי, כל האורחים שבים לביתם. חברתו של פיימאן, יסמין, לא מרגישה טוב ותמר עוזרת לה להיכנס למכונית של פיימאן. לאחר מכן, תמר מבקשת ממנו טרמפ הביתה. הוא עונה בחיוב. תמר מבינה שכבר לא תוכל לבצע את ההחלפה. אחרי שעזבה עם פיימאן, וואחיד מוצא את מילאד ומזמין אותו לתוך ביתו. הם מדברים על תמר ולפני שמילאד הולך, וואחיד מחבק אותו ושותל עליו סמים. בו זמנית, אצל תמר ופיימאן, פיימאן מזמין את תמר לשחק טניס במועדון הטניס ביום למחרת. תמר עונה בחיוב. כאשר היא מגיעה לדירת המסתור, היא מגלה שמילאד לא שם והיא מתחילה לדאוג.

ביום למחרת, תמר מתכננת להתנקש בגנרל באמצעות הרעלת מחבט הטניס שלו. בנוסף, תמר מגלה שמילאד נעצר על החזקת סמים ונלקח לתחנת המשטרה בצפון העיר. כדי לחלצו, תמר מבקשת עזרה מוואחיד מכיוון שהוא בן לבכירי משמרות המהפכה. וואחיד מסכים לעזור אך כשמגיעים לתחנת המשטרה, סוחט אותה ואומר לה שיעזור לה בתנאי שתבטל את תוכניותיה עם פיימאן. תמר עונה בחיוב וכך פועלת. אחרי שמילאד משוחרר, תמר מגלה ממפקד התחנה שוואחיד הוא זה שהעליל על מילאד. מיד לאחר מכן, תמר נוסעת למועדון הטניס ומבקשת מהשומרים לדבר בדחיפות עם פיימאן. תמר מספרת לו (פיימאן) על מעשיו של וואחיד ופיימאן מחליט לנתק איתו קשר. בזמן שפיימאן הולך להביא להם משקאות, תמר מרעילה ידית המחבט של הגנרל שאמור להגיע לשחק איתו טניס מאוחר יותר. בו זמנית, פראז מגיע למועדון ורואה את תמר מרעילה את המחבט. בזמן שהוא רואה את זה קורה, הוא מקבל שיחת טלפון ממרג'אן שמאיימת על חייה של נאהיד אלא אם ייתן לה (תמר) לסיים ולברוח. כדי שתמר תוכל ללכת, היא ממציאה תירוץ שאחיה חולה ושהיא צריכה לחזור הביתה כדי לטפל בו. פראז עושה את מה שמרג'אן דרשה רק שנוגע במחבט המורעל של הגנרל. לצערו של המוסד, הם מגלים שהגנרל ביטל את הגעתו. מצבו הבריאותי של פראז ומתחיל להדרדר ומהר עד למצב של גסיסה. רגע לפני עצימת עיניו, הוא מספר לנאהיד על מזימותיה של מרג'אן והמוסד. במטרה לשיתוף פעולה של המוסד עם פראז, מרג'אן מופיעה בדלת של פראז, בממש בזמן הנכון, וסוחטת את נאהיד עם תרופת הנגד של הרעל. נאהיד מחליטה שכדי להציל את חייו של בעלה, היא חייבת להחליט בשבילו שהוא ישתף פעולה עם המוסד.

לאחר מספר כישלונות ותוכניות חלופיות, תמר מחברת מכשיר לשליטה מרחוק ברכב המרוצים של קאסם. ברגע האחרון פיימאן נוהג ברכב, מילאד שולט ברכבו ומציע להעיף את הגנרל מהצוק בעזרת מכוניתו של פיימאן. תמר מתנגדת, אך כל השאר מסכימים ובוטחים במילאד אך לבסוף הוא גורם למותו של פיימאן בלבד. לאחר סדרת הכישלונות, יוליה מורה למרג'אן להתפנות עם תמר ומילאד ולחסל את פראז. מרג'אן מחליטה לסרב פקודה ומורה לתמר להיכנס להלוויה של פיימאן בסיועו של פראז ולנסות להרעיל את הגנרל. מתרחשת תפנית. נאהיד מחסלת את מרג'אן עם הרעל, בזמן שכמאלי ותמר מחדירים לקאסם את מכשירה הסלולרי של תמר שנראה זהה לחלוטין למכשירו של פיימאן. ברגע שמוחמדי עונה לשיחה - תמר מפעילה את הנפץ במכשיר והוא נהרג (סצנה בהשראת חיסולו של הטרוריסט יחיא עיאש). העונה מסתיימת בנסיעה של תמר ומילאד למקום שבו חונה המכונית ש"המוסד" הכין להימלטות, אך ברגע שמילאד מתניע אותה, המכונית מתפוצצת לעיני תמר. היא עומדת המומה אל מול המכונית השרופה. היא מבינה שנשארה לבד לחלוטין ומתחילה לברוח.

עונה 3

לאחר שמילאד נרצח בידי המוסד הישראלי וחייה ניצלו בנס, תמר חומקת במקביל מאנשי המוסד וממשמרות המהפכה. תגלית שהיא חושפת משנה את התמונה. פראז ונאהיד נלחמים על הישרדותם.

דמויות

תמר רביניאן (ניב סולטן), ומרג'אן מונתזמי (גלן קלוז)
מילאד כאהאני (שרבין אלנבי)
גנרל משמרות המהפכה קאסם מוחמדי (וסיליס קוקלני)
פראז כמאלי (שון טאוב)
ראש המוסד, יוליה מגן (שרה פון שוורצה)
  • תמר רביניאן (ניב סולטן): לוחמת "המוסד".[7][8] עלתה מאיראן בגיל 6. האקרית ששירתה ביחידה 8200 אשר קיבלה את פרס הקצינה המצטיינת מראש אמ"ן. מנהלת רומן עם מילאד כאהאני, מתנגד משטר מקומי. הבת של מרדכי וג'סמין. בעונה השנייה ידועה גם בתור ליילה אנסארי. בסוף העונה השנייה ניצלת מניסיון רצח, אך בן הזוג שלה מילאד נרצח.
  • מילאד כאהאני (שרבין אלנבי[9]) (עונה 1-2): האקר איראני צעיר, מתנגד משטר. תמר מכירה אותו בדארקנט תחת הכינוי "סיק בוי". מנהל רומן עם תמר. נרצח על ידי המוסד בסוף העונה השנייה ממכונית ממולכדת. בעונה השנייה ידוע גם בתור מהדי אנסארי, אח של לילה אנסארי.
  • נאהיד כמאלי (שילה אומי): אשתו של פראז כמאלי, סוכן במשמרות המהפכה. בעונה הראשונה עברה ניתוח מוח ובעקבותיו נחטפת על ידי "המוסד" ומשמשת כ'קלף מיקוח' בידם. בעונה השנייה עוברת טיפול פסיכולוגי על ידי מרג'אן מונתזמי ובסופה מתנקשת בה בעזרת התזת חומר רעיל.
  • פיימאן מוחמדי (דריוס הומאיון) (עונה 2): בנו של גנרל קאסם מוחמדי, מפקד משמרות המהפכה. מנסה לנהל רומן עם ליילה אנסארי שהיא בעצם תמר רביניאן, סוכנת "מוסד" במשימה לנטרול הכור האיראני. נהרג במהלך ניסיון התנקשות של המוסד באביו.
  • פַאטַמֵה מוחמדי (בהי ג'נאטי אטאי) (עונה 2): אשתו של גנרל קאסם מוחמדי ואמו של פיימאן מוחמדי.
  • וואחיד נעמתי (סיה אליפור) (עונה 2): אחד מבני העשירים של טהרן. בעל מכון כושר. מבלה עם בנות ונהנה מצריכת סמים ואלכוהול. מתאהב בתמר, אך כשזו לא נענית לחיזוריו מחליט להתנקם בה ובמילאד.
  • באבק מאלאקי (ממאד היידרי) (עונה 2): סוחר סמים שהעסיק את מילאד בתחילת העונה השנייה. נהרג בזמן מאבק עם מילאד.
  • ארזו נקומרד (אסתי ירושלמי) (עונה 1, אורחת בעונה 2): אזרחית איראנית, דודתה של תמר שהתאסלמה; מוצאת להורג בתחילת העונה השנייה, בהוראתו של קאסם מוחמדי.
  • דאריוש נקומרד (נאביד נתי טוביאן) (עונה 1, אורח בעונה 2): בעלה של ארזו, בעל תפקיד בכיר במערכת המשפט; מוצא להורג בתחילת העונה השנייה.
  • ראזיה נקומרד (סוגנד שרה פאחרי) (עונה 1, אורחת בעונה 2): בתם של ארזו ודאריוש ובת דודתה של תמר, תומכת המשטר ופעילה בבסיג' הסטודנטים באוניברסיטת טהרן.
  • ברק בן חיים (אסף פרי) (אורח בעונה 2): טייס חיל האוויר הישראלי שנמצא בשבי האיראני.
  • כארים (מו בער-אל) (עונה 1): צעיר איראני המפגין נגד המשטר, נהרג לקראת סוף העונה הראשונה.
  • ז'ילה גורבניפאר (שי כהן נאמן) (עונה 1): אישה איראנית שרוצה לצאת מאיראן כדי לברוח מהבוס שלה שמטריד אותה, מחליפה זהות עם תמר רביניאן, תמורת כניסתה לאיראן ולעבודתה של ז'ילה בחברת החשמל המקומית.
  • קייסר גורבניפאר (בצלאל בורוכוב) (עונה 1): בעלה של ז'ילה, אשר תמר משתמשת בזהותה. נרצח על ידי מסעוד תבריזי במהלך העונה הראשונה עקב ידעו אשר אשתו מוטרדת.
  • מרדכי רביניאן (אלכס נאקי) (עונה 1): אביה של תמר. יהודי שומר מצוות. אלמן, אשתו המנוחה ג'סמין הייתה אחותה של ארזו נקומרד. עלה עם משפחתו לישראל ומתגורר בבת ים.

בכירי המוסד

  • יוליה מגן (שרה פון שוורצה) (עונות 2, 3): ראש "המוסד". בעלת עבר משותף עם מרג'אן מונתזמי.
  • יעל קדוש (לירז צ'רכי) (עונה 1): שימשה כמפקדת של תמר, במעמד בכיר באגף המבצעים של "המוסד".[10] עלתה מאיראן בגיל 15. בסוף העונה הראשונה התברר כי היא סוכנת כפולה, נהרגת בעת החשיפה.
  • מאיר גורב (מנשה נוי) (עונה 1): ראש "המוסד" לשעבר. אשתו נפטרה שנתיים לפני אירועי העונה הראשונה. מוחלף בעונה השנייה על ידי יוליה מגן.

סוכני מוסד איראנים

  • אריק פיטרסון (יו לורי) (עונה 3): מפקח גרעין.[11]
  • מרג'אן מונתזמי (גלן קלוז) (עונה 2): אלמנה בריטית שהתאסלמה וחיה באיראן, סוכנת מקומית שמפעילה את תמר עם הצלחה מעטה. הפסיכולוגית של נאהיד כמאלי, אשתו של פראז. מתה בסוף העונה השנייה מהתקף לב בעקבות התזת חומר רעיל על ידי נאהיד.
  • מסעוד תבריזי (נוויד נגהבאן) (עונה 1): בעליו של משרד נסיעות גדול באיראן, סוכן "מוסד" ותיק וחשוב באיראן; מפקד המבצע בשטח. לקראת סוף העונה הראשונה הוא חוסל על ידי "המוסד".[7][8]
  • מוחמד בלוצ'י (קאיס קאן) (עונה 1): סוכן "מוסד" מקומי, נהרג בסוף העונה הראשונה בידי פראז.
  • אמיר (באהאדור פולאדי) (עונה 2): סוכן "מוסד" מקומי, מחוסל בסוף העונה בידי תמר.

אנשי משמרות המהפכה

  • פראז כמאלי (שון טַוְב): ראש אגף חקירות פנים במשמרות המהפכה לשעבר; עתה רק סוכן.[7][8]
  • גנרל קאסם מוחמדי (וסיליס קוקלני): ראש אגף המודיעין במשמרות המהפכה. בתחילת העונה השנייה הוא ממונה למפקד משמרות המהפכה. מחוסל בסוף העונה השנייה על ידי תמר ומילאד באמצעות טלפון ממולכד.
  • עלי אגאזאדה (אראש מרנדי (גר')) (עונה 1-2): העוזר של כמאלי וממלא מקומו באגף חקירות פנים במשמרות המהפכה. נהרג במהלך ניסיון חשיפה.
  • חוסיין (אבאס פסאיי) (עונה 2): ראש אגף חקירות פנים החדש במשמרות המהפכה לאחר שפראז הושעה מתפקידו. ככל הנראה מת (לא נראתה גופה) בזמן ההתנקשות בגנרל קאסם מוחמדי, מפקד משמרות המהפכה.

סקירה

עונהפרקיםשודרה לראשונה (ישראלישראל)
הפרק הראשוןהפרק האחרון
1822 ביוני 202027 ביולי 2020
287 במאי 2022[12][א]16 ביוני 2022
39 בדצמבר 2024[13] [ב]
  1. ^ עלה באתר ובאפליקציה ב-6 במאי 2022; פרק הבכורה תוכנן במקור להיות משודר ב-5 במאי (ומופיע בפרומואים תאריך זה), אך השידור נדחה עקב הארכת מהדורת החדשות בעקבות הפיגוע באלעד.
  2. ^ העונה השלישית הייתה צפויה לצאת חודשים רבים לפני התאריך הרשמי, אך עקב מלחמת חרבות ברזל נדחתה רבות.[14]

פרקים

עונה 1
מס' בסדרה מס' בעונה שם הפרק בימוי תסריט תאריך שידור מקורי
1 1 נחיתת אונס בטהרן דני סירקין משה זונדר, עמרי שנהר 22 ביוני 2020
תמר רביניאן, האקרית מחוננת וסוכנת "מוסד", מסתננת ללב טהרן על-מנת לנטרל את מערכת המכ"ם של צבא איראן, מה שיאפשר למטוסי חיל האוויר להפציץ את הכור הגרעיני האיראני.
2 2 דם על הידיים דני סירקין משה זונדר, עמרי שנהר 22 ביוני 2020
בעקבות הרצח, עובדי חברת החשמל ותמר ביניהם מעוכבים לחקירה בבניין התחנה. תבריזי, סוכן "מוסד" מקומי, מנסה לחלץ את תמר בכל דרך אפשרית, כשבמקביל פראז, איש משמרות המהפכה, עולה על עקבותיה.
3 3 הילדה של ג'סמין דני סירקין משה זונדר, עמרי שנהר 29 ביוני 2020
תמר יורדת למחתרת ומסתתרת אצל דודתה ארזו, שנותרה באיראן והתאסלמה. היא פועלת כדי להימלט באופן עצמאי מאיראן, כאשר פראז ותבריזי מנהלים במקביל מצוד נרחב אחריה.
4 4 שאקירה וסיקבוי דני סירקין משה זונדר, עמרי שנהר 29 ביוני 2020
תמר מוצאת מקלט בקומונה של מתנגדי משטר צעירים. היחסים בינה לבין מילאד מתחממים בזמן שהוא עוזר לה עם תוכנית המילוט. פראז עוצר וחוקר את תבריזי, כאשר ב"מוסד" מתכננים תוכנית חילוץ.
5 5 איראן האחרת דני סירקין משה זונדר, עמרי שנהר 6 ביולי 2020
תמר נוסעת עם מילאד וחברי הקומונה ל"רייב" מחתרתי. תמר נדרשת להוכיח את נאמנותה לתנועת ההתנגדות. הקרב בין פראז לתבריזי מגיע לנקודת רתיחה והם נאלצים לקבל החלטות אישיות שיחרצו את גורלם.
6 6 המהנדס דני סירקין משה זונדר, עמרי שנהר 13 ביולי 2020
תמר ומילאד חוזרים לטהרן וסוחטים את איש הקשר שלהם בתחנת הכוח. קדוש מנסה לשכנע את גורב לאשר את התוכנית של תמר, במקום הפעולה ה"רועשת" לניטרול המכ"ם. פראז משלם את המחיר על חיסולו של תבריזי, אך ממשיך להילחם למען אשתו.
7 7 אבא של תמר דני סירקין משה זונדר, עמרי שנהר 20 ביולי 2020
תמר מרוסקת אחרי התקרית בקומונה וחוששת לגורלו של מילאד. קדוש מנסה לעזור לה להתאושש כדי שיוכל לצאת לפעולה בתחנת החשמל. באיסטנבול חייו של אביה מרדכי תלויים על בלימה כשהמשא ומתן בין פראז ל"מוסד" משתבש.
8 8 חמש שעות להפצצה דני סירקין משה זונדר, עמרי שנהר 27 ביולי 2020
בזמן שמטוסי F-15 ישראלים מתקרבים לעבר הכור, תמר יוצאת עם מילאד וקדוש לפעולה בלב מטה הנ"מ בטהרן, בניסיון לנטרל את המכ"ם ולהבטיח את שלום הטייסים. פראז שמצליח לעלות על עקבותיהם מאיים על הצלחת המבצע.
עונה 2
מס' בסדרה מס' בעונה שם הפרק בימוי תסריט תאריך שידור מקורי
9 1 13,000 דני סירקין משה זונדר, עמרי שנהר 7 במאי 2022
תמר רביניאן ניתקה קשר עם ה"מוסד" וחיה במחתרת בטהרן יחד עם בן זוגה מילאד כהאני. בעוד הם מתכננים לברוח אל הגבול מאיראן, "המוסד" שוב יוצר איתה קשר.
10 2 שינוי בתוכנית דני סירקין משה זונדר, עומרי שנהר 7 במאי 2022
תמר נשארת בטהרן כדי לבצע את משימתה החדשה. מילאד משוכנע שזאת החלטה אובדנית. יוליה מגן, ראש "המוסד", מורה למרג'אן מונתזמי, סוכנת "מוסד" מקומית, לסייע לתמר.
11 3 PTSD דני סירקין משה זונדר, עמרי שנהר 12 במאי 2022
פראז ויד ימינו עלי עורכים מצוד אחר תמר ומילאד. מרג'אן חודרת לביתו של פראז בכדי לנטרלו, במסווה של פסיכולוגית המטפלת באשתו של פראז הסובלת מאגורפוביה. תמר יוצרת קשר עם פיימאן, בנו של מוחמדי. מילאד לא עומד בלחץ.
12 4 בני עשירים דני סירקין משה זונדר, עמרי שנהר 19 במאי 2022
מרג'אן מפרה פקודה ולא מנטרלת את פראז, כדי שיהיה לה מקור מודיעיני על מוחמדי. תמר מוזמנת למסיבה אצל בני העשירים, ומתכננת לשתול סלולרי ממולכד אצל פיימאן, בנו של מוחמדי. פראז מבין שפיימאן הוא החולייה החלשה.
13 5 טעות כפולה דני סירקין משה זונדר, עמרי שנהר 26 במאי 2022
מילאד נעצר על ידי משטרת טהרן בחשד למכירת סמים לנערים עשירים מטהרן. פראז ממהר לחקור אותו ותמר שחוששת ש"המוסד" ינסה להורגו לפני שיישבר בחקירה, מנסה לחלצו. היא ממשיכה בהכנות להתנקשות במוחמדי, ומרג'אן נאלצת לסייע לה.
14 6 הבחירה של פראז דני סירקין משה זונדר, עמרי שנהר 2 ביוני 2022
פראז נחשף לרעל שיועד למוחמדי ומצבו מדרדר. בעזרת תרופת הנגד, מרג'אן סוחטת ממנו שיתוף פעולה. כשתמר ופיימאן מתקרבים, מילאד מפקפק באהבתה אליו. עלי חושד שפראז מסתיר ממנו מידע. פראז נאלץ לקבל החלטה קיצונית.
15 7 בטי דני סירקין משה זונדר, עמרי שנהר 9 ביוני 2022
תמר לומדת מפיימאן על מרוץ מכוניות שאביו עומד לערוך מולו. למילאד יש רעיון כיצד לגרום בעזרת תמר למותו של מוחמדי במהלך המרוץ, אלא שרגעים לפני שהמרוץ יוצא לדרך, יש שינוי בתוכניות שמאיים על הצלחת המבצע.
16 8 הלווית הדמים דני סירקין משה זונדר, עמרי שנהר 16 ביוני 2022
פרק אחרון לעונה. תמר מאשימה את מילאד בגרימת מותו של פיימאן מתוך קנאה. פראז מתעקש שחייבים לחסל את מוחמדי לפני שיגלה שהמוסד הרג את בנו. מרג'אן מצליחה להכניס את תמר לביתו במהלך ההלווייה כדי שתהרוג אותו.
עונה 3
מס' בסדרה מס' בעונה שם הפרק בימוי תסריט תאריך שידור מקורי
17 1 עולם רדיואקטיבי דני סירקין משה זונדר, עמרי שנהר 9 בדצמבר 2024
לאחר שמילאד, נרצח בידי המוסד הישראלי וחייה ניצלו בנס, תמר חומקת במקביל מאנשי המוסד וממשמרות המהפכה. תגלית שהיא חושפת משנה את התמונה. פראז ונאהיד נלחמים על הישרדותם.

הפקה

ליהוק

לאחדים מתפקידי האיראנים לוהקו שחקנים ילידי איראן, שפרסית היא שפת אם שלהם, והם מדברים ביניהם בפרסית. ניב סולטן, המגלמת את תמר, למדה פרסית במשך 4 חודשים. בנוסף למדה קרב מגע.[15] קצת לאחר שנוצר הקשר בין תמר למילאד, היא מנהלת עמו את שיחותיה באנגלית[17] ולא בפרסית שבה המבטא שלה מעט זר. הישראלים בסדרה מדברים ביניהם עברית, ואף תמר הנמצאת בטהרן מדברת בטלפון בעברית עם מפקדיה בישראל.[17]

ב-26 בינואר 2021, פורסם על ידי איגוד עובדי הקולנוע והטלוויזיה, כי התאגיד הפר את ההנחיה כי 75% מהעובדים בהפקות המקור של התאגיד יהיו תושבי ישראל, המעוגנת בחוק המסדיר את פעילות התאגיד. אנשי האיגוד הציבו איום בעתירה לכך אם מועצת התאגיד לא תעביר לתקציב התאגיד בשנת 2021 תוספת של 7.2 מיליון שקל לטובת הפקות מקוריות קנויות, תוך 30 יום.[18]

צילומים

הסדרה צולמה באתונה שביוון. לפי אחת מיוצרות הסדרה, דנה עדן, זאת משום שאתונה דומה לטהרן.[19] הפרק הראשון בסדרה מציג את טיסתה של תמר מעמאן לטהרן. צילומים חיצוניים של המטוס, על הקרקע ובאוויר, לא נעשו במיוחד לסדרה זו, וכך יצא שצילומים אלה הורכבו מצילומים של שישה דגמי מטוסים שונים.[20]

הפצה

הסדרה מופצת מחוץ לישראל על ידי חברת Cineflix הקנדית[7][21][8] ותשודר בשירות הזרמת המדיה אפל TV פלוס ב-135 מדינות ברחבי העולם.[22] לפי הערכות בתעשייה, שווי העסקה עם "אפל TV פלוס" הוא כ-1.5 מיליון דולר לפרק.[23]

הדלפת פרקים

יום למחרת שידור פרק הבכורה התגלה כי פרקים 3–5 הודלפו לרשת טרם שידורם והופצו בערוצי טלגרם.[24] לאחר פניות כושלות ל"טלגרם" וישירות לערוצים המדליפים, הגיש התאגיד תלונה במשטרה כדי שזו תטפל בעניין – בהדלפה עצמה, בהסרת הפרקים מהרשת ובחקירת מקור ואופן ההדלפה.[25]

עונה 2

בינואר 2021, הכריזו כאן 11 על הפקתה של העונה השנייה של הסדרה. הצילומים התקיימו במהלך שנת 2021, ובפברואר 2022 פורסם על תאריך עליית העונה השנייה ב-5 במאי 2022,[26] אך בעקבות הפיגוע באלעד השידור נדחה.[27]

ב-22 ביוני 2021, איגוד עובדי הקולנוע והטלוויזיה (אק"ט) ואיגוד השחקנים והשחקניות (שח"ם) הגישו עתירה לבג"ץ כנגד תאגיד השידור הישראלי ובו דרישה למתן צו ביניים להשהות את צילומי העונה השנייה של הסדרה טהרן עד אשר יובהר כי ההפקה עומדת בתנאים להכירה כ"הפקה מקומית קנויה" לפי חוק תאגיד השידור, זאת עקב הטענה שההפקה אינה עומדת בתנאים להפקה מקומית ע"פ החוק המסדיר את פעילות התאגיד, עקב כך שרובה של התוכנית מופקת מחוץ לישראל ובידי גורמים מחוץ לישראל.[28]

עונה 3

ביולי 2022, פרסמו כאן 11 בצורה לא רשמית בעמוד הפייסבוק שלהם כי הפקת הסדרה עובדת על עונה שלישית.

בפברואר 2023, פרסמו כאן 11 כי לעונה השלישית מצטרף יו לורי, שיגלם את אריק פיטרסון, מפקח גרעין, לצידה של ניב סולטן. בנוסף ללורי, יצטרפו ששון גבאי (הנ"ל), בהר פארש, פניקס ראי ורבים נוספים. מאוחר יותר באותו החודש, פורסם כי ירדן תוסייה כהן תגלם את טליה, סוכנת מוסד בת המחזור של תמר.[29] ביולי 2023, 5 ימים לפני סיומם המתוכנן של צילומי הסדרה ביוון, הופסקו הצילומים עקב שביתת אמני הטלוויזיה והרדיו.[30] עם זאת, ההפקה קיבלה היתר מיוחד והצילומים המשיכו להתקיים.[31] הם הסתימו ב-30 ביולי 2023.

העונה השלישית הייתה מוכנה לשידור במרץ 2024 אך נדחתה על ידי אפל עקב מלחמת חרבות ברזל.[32] בנובמבר חשפו בכאן 11 כי העונה צפויה לעלות לשידור ב-9 בדצמבר 2024.[33]

עונה 4

בנובמבר 2023 פורסם כי נשקלים שינויים בתסריט של העונה הרביעית של הסדרה כך שיתאים לרוח התקופה בצל מלחמת חרבות ברזל. כתוצאה מכך חל עיכוב בצילומים לעונה אשר היו אמורים כבר להתחיל.[34]

בדצמבר 2023 פורסם כי העבודה על העונה הרביעית הוקפאה עקב מלחמת חרבות ברזל. מסתמן כי המשך הסדרה יבוטל לגמרי – ואם לא, כי ייתכן ותופק ללא מעורבות של אפל.[35] כמה ימים מאוחר יותר, פורסם כי תאגיד השידור הישראלי קיבל אישור מ-AppleTV+ לעבוד על העונה הרביעית.[36]

ביקורות

עוד טרם שידורה, זכתה הסדרה לכותרות רבות ברחבי העולם ובייחוד באיראן.[37][1] בעקבות כתבה על הפקת הסדרה ב"הוליווד ריפורטר", נכתב בעיתונים באיראן: "המשטר הציוני עושה סדרה נגד איראן".[38]

הרייטינג של פרקי הבכורה לא פורסם באופן רשמי על ידי הוועדה הישראלית למדרוג, עקב החלטתה להפסיק את פרסום המדידה בתחילת השבוע בו שודר פרק הבכורה, על אף שהתאגיד פרש כבר בתחילת 2020 ודרש כבר מאז להפסיק את המדידה. עם זאת, "ישראל היום" פרסם כי התוכנית זכתה ל-9.5% אחוזי צפייה לפרק הראשון ו-8.7% לשני.[39] כמו כן, שידור הפרק החמישי זכה ל-11.5%, על פי אותו מקור.[40]

מבקרי טלוויזיה העניקו ברובם ביקורות טובות. סמדר שילוני מ-ynet כתבה "זאת אחת הפעמים היחידות שערוץ "כאן", בהיותו ערוץ ציבורי, מצליח ליצור סדרה איכותית בעלת אופי מסחרי".[41] מבקרים אחרים בחרו גם להעניק מעט ביקורת לצד המחמאות, כמו צוף ישראלי מ"מעריב": "רגעים קטנים של פספוס וחוסר אמינות",[42] וגדי סולומון מ"ישראל היום" שציין שחסר לסדרה תחכום.[43] עידו ישעיהו מ"וואלה" כתב, שהסדרה לוקה באותנטיות ורצופה ברגעים מגוחכים.[44]

הסדרה התקבלה בביקורות שליליות באיראן,[45] כשבביטאון "קייהאן" האיראני, ביקרו את הסדרה ותיארו אותה "הפקה אנטי-איראנית" על התנגדותה לתוכנית הגרעין האיראנית.[37] בעיתון "משרק" יצאו בביקורת דומה.[46] גם בעיתון "המשארי" ביקרו את הסדרה על שאינה מראה נאמנה את החיים באיראן.[47]

קבלה בעולם

טהרן זכתה לביקורות חיוביות ממבקרים. ב-Rotten Tomatoes, העונה הראשונה מחזיקה בדירוג של 94% על סמך 18 ביקורות, עם דירוג ממוצע של 7.3/10. הקונצנזוס הביקורתי של האתר אומר, "הפיתולים המומחיים של טהרן מעלים עוד יותר מותחן גאופוליטי המאוזן בזריזות בין הגלובלי לאישי"[48]. ב-Metacritic, לתוכנית יש ציון של 72 מתוך 100, על סמך שישה מבקרים[49].

בכתבה ב"גרדיאן", רבקה ניקולסון נתנה לסדרה השנייה ארבע מתוך חמש, שיבחה את הביצועים של קלוז ותיארה את הסדרה כ"מותחן מוצק, לעיתים קרובות מרגש ללא נשימה, [ש] פיצח את הקוד של המתח הבלתי פוסק"[50].

פרשנות

פרק הסיום של העונה הראשונה

בפרק הסיום של העונה הראשונה ישנה תפנית בעלילה, שמצריך לראות את כל הפרקים הקודמים באור חדש. בשבעת הפרקים הראשונים עסקה הסדרה בתוכנית מתוחכמת של "המוסד" לשבש את פעולתה של מערכת המכ"ם האיראנית כדי לאפשר למטוסי חיל האוויר הישראלי לתקוף בבטחה את אתרי הגרעין של איראן. בפרק האחרון מתברר שיעל קדוש, המפקדת של תמר רביניאן, היא סוכנת כפולה, הנמצאת בקשר עם מפקד במשמרות המהפכה, ולמעשה כל מה שהוצג בסדרה הוא תוכנית מתוחכמת של משמרות המהפכה לפתות את מטוסי חיל האוויר הישראלי להיכנס למלכודת טילי נ"מ שתהפוך את התקיפה הישראלית לכישלון צורב.

פראז כמאלי, ראש אגף חקירות פנים במשמרות המהפכה, אינו שותף סוד לתוכנית של מפקדו, ולכן הוא מנסה בכל מאודו לסכל את התוכנית הישראלית, ובכך מסכן את הצלחתה של התוכנית האיראנית. נזקו של מידור זה בא לידי ביטוי בפרק האחרון, כאשר כמאלי הורג את יעל קדוש, בחושבו שהיא מרגלת ישראלית, ובכך מאפשר לתמר להזהיר את ראש "המוסד" שמדובר בהונאה איראנית, אך האזהרה מגיעה מאוחר מדי, והמטוסים נופלים למלכודת שנטמנה להם.

המבקר עמית סלונים מקשה על התפנית בעלילה: "אם המטרה של האיראנים הייתה כל הזמן לגרום לתמר להצליח במשימה שלה, רק כדי לסכל את הפעולה של חיל האוויר הישראלי, למה בעצם היינו צריכים את כל שמונת הפרקים האלה? למה הם לא נתנו לה להצליח במשימה שלה כבר בניסיון הראשון?"[51]

לטעמה של המבקרת סמדר שילוני סיום זה אינו שלם: "לא סוגר קצוות, משאיר את הצופה עם חצי השלט ביד, מבולבל ותוהה מה בעצם עושות פה כותרות הסיום כשבעליל סיום לא היה פה. העבודה על העונה השנייה של "טהרן" כבר התחילה, מבטיחים לנו היוצרים בכל הזדמנות, ואני אומרת, בואו נתחיל בזה שתתנו לנו במטותא את הסוף של הראשונה. נכון, הצלחתם לייצר פרק מותח, מורט עצבים ומפתיע במידה עם טוויסט מרשים, אבל לצפות מהצופים להחליק לכם את האיבר הקטום שנקרא קלוז'ר, כשמטוסי חיל האוויר המפואר שלנו עומדים לרחף באוויר במשך שנה וחצי, זה כבר קצת מעליב."[52]

המבקר עמית סלונים ראה סיום זה באור חיובי: ”הסדרה נגמרה בזמן. טוויסט רדף טוויסט בפרק האחרון, והסדרה השאירה אותנו עם סצנת סיום פתוחה שיכולה לקחת את הסדרה לאינספור כיוונים חדשים.”[51] המבקרת צוף ישראלי התייחסה אף היא בחיוב לסיום העונה: ”כיף לסיים את העונה עם סוף שכזה, שהוכיח כי למרות שחשבנו שאנחנו יודעים הכל (בכל זאת, בערך חצי מהעונה הודלפה לפני שידורה) – הצליחה ההפקה לתעתע בנו. אכן סיום מוצלח, מותח ולא צפוי.”[53]

אמינות הסדרה

מבקרים רבים מתחו ביקורת על אמינות הסדרה, והציגו פגמים רבים בעלילה. דוגמה לכך הם פגמים שהציג עמית סלונים:[51]

  • "סוכן "מוסד" בעל זהות בדויה איראנית נוסע ברכב מרצדס שחור עם לוגו שחור ובולט של עיט עליו, גם אחרי שהשתמש באותו הרכב כדי לרצוח אזרח איראני באזור מאובטח ומצולם."
  • "חברתה הטובה של ז'ילה לא מזהה שהיא מדברת עם אישה אחרת לחלוטין, עם מבטא אחר לחלוטין, כי יש לה פלסטר על האף."
  • "השומרים במתקן המאובטח לא שמים לב שאחד החיילים הוא בעצם אישה יפה עם זקן מלאכותי מאוד בולט."
  • "תמר מטיילת בתוך חוות השרתים כשסביבה מצלמות, ומדברת עם המפעילה שלה - בעברית!"

המבקר ירון טן ברינק דחה טענות אלה באמירה: "לא ריאליסטי לכם? לכו לראות דוקו בערוץ ההיסטוריה."[54]

הודיה כריש חזוני, הכתבת המדינית של העיתון "מקור ראשון", מתחה ביקורת על הסדרה מזווית שונה. לדבריה: "שלטון הרשע [האיראני] הוא בקטנה. יש שני משטרים מקבילים שמפעילים שטיקים מלוכלכים זה על זה, רק שהאיראנים עושים את זה קצת יעיל יותר. ... מרוב רצון למורכבות עמוקה, מרוב שאיפה להראות את האדם שמאחורי המלחמה, התמונה יוצאת מרודדת בואכה שטוחה."[55]

פרסים ומועמדויות

שנה פרס קטגוריה מועמדות תוצאה סימוכין
2022 פרסי נבחרי השנה של פרוגי סדרת הדרמה של השנה טהרן 2 מועמדות
2023 פרסי האקדמיה לטלוויזיה סדרת דרמה טהרן – עונה 2 מועמדות [56]
שחקנית ראשית בסדרת דרמה ניב סולטן מועמדות
שחקנית משנה בסדרת דרמה שרה פון שוורצה מועמדות
בימוי בסדרת דרמה דני סירקין מועמדות
תסריט בסדרת דרמה משה זונדר, עמרי שנהר, אסף בייזר, נטלי מרכוס, רועי עידן, לי גילת, מארק גריי מועמדות
צילום בסדרה עלילתית גיורא ביח מועמדות
ניהול אמנותי יואל הרצברג זכייה
מוזיקה מקורית מארק אליהו מועמדות
עיצוב פסקול נפתלי (תולי) חן מועמדות
הקלטה בסדרה עלילתית נפתלי (תולי) חן זכייה
איפור רונית דוגו-ארביב מועמדות
אפקטים ויזואליים דניאל פליק, דן סחר מועמדות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טהרן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1 2 Israeli-Iran Conflict Drama 'Tehran' Lands at Cineflix Rights, ההוליווד ריפורטר
  2. ^ Etan Vlessing, Israeli Spy Drama 'Tehran' Eyes U.S. Deal as Virus Crisis Triggers TV Pipeline Shortage , Hollywood Reporter, 7 באפריל 2020
  3. ^ בדרך למסך: סדרת הריגול החדשה שהכעיסה את האיראנים
  4. ^ 1 2 מאת מערכת טיים אאוט, סדרת המתח החדשה של תסריטאי "פאודה" תופץ בעולם, באתר טיים אאוט, ‏2 ביולי 2019
  5. ^ איתי שטרן, גלן קלוז תשתתף בעונה השנייה של "טהרן", באתר הארץ, 22 ביוני 2021
  6. ^ דורית מזרחי ואלון פרוכטר, כבוד: הסדרה "טהרן" זכתה בפרס האמי הבין-לאומי, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 23 בנובמבר 2021
  7. ^ 1 2 3 4 Production begins on timely and gripping new Israeli drama series TEHRAN
  8. ^ 1 2 3 4 ‘Homeland’s Navid Negahban, ‘Iron Man’ Actor Shaun Toub & Niv Sultan Cast In Israel-Iran Spy Thriller ‘Tehran’
  9. ^ שרבין אלנאבי, במסד הנתונים הקולנועיים IMDb (באנגלית)
  10. ^ טהרן | הכירו את הדמויות, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 15 ביוני 2020
  11. ^ רן בוקר, ליהוק יוקרתי: יו לורי, כוכב "האוס", מצטרף ל"טהרן", באתר ynet, 8 בפברואר 2023
  12. ^ ציוץ של כאן ברשת החברתית אקס (טוויטר), 5 במאי 2022
  13. ^ https://ononews.co.il/home-page-headlines/%D7%98%D7%94%D7%A8%D7%9F-%D7%96%D7%95%D7%9B%D7%AA-%D7%A4%D7%A8%D7%A1-%D7%94%D7%90%D7%9E%D7%99-%D7%94%D7%91%D7%99%D7%A0%D7%9C%D7%90%D7%95%D7%9E%D7%99-%D7%97%D7%95%D7%96%D7%A8%D7%AA-%D7%9C%D7%A2/
  14. ^ כאן 11 בבשורה למעריצים: אחרי שהוקפאה - "טהרן" חוזרת לעונה חדשה, באתר אייס, 7 בנובמבר 2024
  15. ^ רן בוקר, ניב סולטן: "התפקיד ב'טהרן' הוא מה שחלמתי עליו", באתר ynet, 23 ביוני 2020
  16. ^ עמית סלונים‏, הגיבורה האנוכית, הנבל המושלם וההתרשלות שגונבת את ההצגה: "טהרן" הגיעה למחצית הדרך, באתר וואלה, 29 ביוני 2020
  17. ^ 1 2 לדברי המבקר עמית סלונים, פרט זה פוגם באמינות הסדרה[16]
  18. ^ ענת ביין-לובוביץ', ‏סערת הפקת טהרן: "מי ניסה או ניסתה לטייח את המידע האמיתי", באתר גלובס, 26 בינואר 2021
  19. ^ ציוץ, באתר Twitter
  20. ^ איתי בלומנטל, על המטוס ל"טהרן": הפער בין הסדרה - לעולם האמיתי, באתר ynet, 24 ביוני 2020
  21. ^ Cineflix buys rights to new Israeli TV thriller ‘Tehran’
  22. ^ איתי שטרן, הסדרה הישראלית "טהרן" תשודר באפל טי־וי+, באתר הארץ, 16 ביוני 2020
  23. ^ אתר למנויים בלבד איתי שטרן, תסריטאי "טהרן", משה זונדר: "אנחנו מציגים פנים אחרות ויפות של איראן", באתר הארץ, 28 ביוני 2020
  24. ^ רן בוקר, מכה לתאגיד: פרקים של הסדרה "טהרן" דלפו, באתר ynet, 23 ביוני 2020
  25. ^ רן בוקר, תלונה במשטרה על הדלפת פרקי "טהרן", באתר ynet, 24 ביוני 2020
  26. ^ הדס סיון, ‏הנה זה בא: הצצה ראשונה לעונה השניה של טהרן, באתר "סרוגים", 3 בפברואר 2022
  27. ^ שידור פרק העצמאות של "ארץ נהדרת" בוטל, באתר ערוץ 7
  28. ^ כפיר אדר, צילומי העונה של 'טהרן' יוקפאו? עתירה הוגשה נגד תאגיד השידור, באתר אייס, 22 ביוני 2021
  29. ^ גיל משעלי, ‏ירדן תוסייה כהן מצטרפת ל"טהרן", באתר ‏מאקו‏, 20 בפברואר 2023
  30. ^ רן בוקר, בגלל השביתה בהוליווד: צילומי "טהרן" נעצרו, באתר ynet, 17 ביולי 2023
  31. ^ רן בוקר, למרות השביתה בהוליווד: "טהרן" תסיים את צילומיה, באתר ynet, 21 ביולי 2023
  32. ^ רן בוקר, אפל אוסרת את שידור העונה החדשה של "טהרן" - עד לסיום המלחמה, באתר ynet, 30 באפריל 2024
  33. ^ גיל משעלי, ‏בכפוף להתפתחויות במלחמה: "טהרן" תחזור בתחילת 2025, באתר ‏מאקו‏, 20 במאי 2024
  34. ^ רן בוקר, בגלל המלחמה: שינויים בתסריט של "טהרן", באתר ynet, 19 בנובמבר 2023
  35. ^ גיל משעלי, ‏בסכנת ביטול? העבודה על עונה 4 של "טהרן" הוקפאה, באתר ‏מאקו‏, 14 בדצמבר 2023
  36. ^ גיל משעלי, ‏סוף למשבר: בתאגיד קיבלו אור ירוק לעונה נוספת של "טהרן", באתר ‏מאקו‏, 17 בדצמבר 2023
  37. ^ 1 2 Israeli TV Thriller ‘Tehran’ Angers Iranian Newspaper
  38. ^ בדרך למסך: סדרת הריגול החדשה שהכעיסה את האיראנים, באתר כאן-תאגיד השידור הישראלי
  39. ^ ערן סויסה, רייטינג: עשו "טהרן" לקשת, באתר ישראל היום, 23 ביוני 2020
  40. ^ ערן סויסה, רייטינג: "טהרן" ניצחה את "אמבוש", באתר ישראל היום, 7 ביולי 2020
  41. ^ סמדר שילוני, "טהרן" פשוט מצוינת, באתר ynet, 23 ביוני 2020
  42. ^ צוף ישראלי, ‏ב"טהרן" יש כמעט את כל מה שצריך כדי לכבוש את העולם, באתר מעריב אונליין, 23 ביוני 2020
  43. ^ גדי סולומון, "טהרן": הזרוע הארוכה של התאגיד, באתר ישראל היום, 22 ביוני 2020
  44. ^ עידו ישעיהו‏, עסק הביש: "טהרן" נכשלת היכן ש"פאודה" הצליחה בענק, באתר וואלה, 22 ביוני 2020
  45. ^ עמי פרידמן, "לא אמינה": איראן על "טהרן", באתר ישראל היום, 28 ביולי 2020
  46. ^ «تهران» در تیررس سریال اسرائیلی
  47. ^ عنوان=تولید سریال اسراییلی با نام «تهران». زندگی جوانان ضد رژیم؛ از مقاومت علیه حکومت تا راک اند رول و …
  48. ^ ביקורת, באתר Rotten Tomatoes, ‏8 בינואר 2023
  49. ^ Metacritic. Retrieved 9 August 2021
  50. ^ ניקולסון, רבקה, ביקורת סדרה 2 של טהרן - גלן קלוז מוסיפה איום למותחן המרגש עד הנשימה הזה", באתר TheGuardian.com, ‏28 בינואר 2024
  51. ^ 1 2 3 עמית סלונים‏, 90 מילים טובות על "טהרן", ועוד אלף מילים רעות על הפרק האחרון לעונה, באתר וואלה, 28 ביולי 2020
  52. ^ סמדר שילוני, סיום העונה של "טהרן" השאיר אותנו מבולבלים, באתר ynet, 27 ביולי 2020
  53. ^ צוף ישראלי, ‏סיכום עונה: אם מנתקים את ההיגיון, "טהרן" בהחלט סדרה מעולה, באתר מעריב אונליין, 28 ביולי 2020
  54. ^ ירון טן ברינק, ‏כאמל פראזי סופרסטאר: הטוויסט הבאמת-מפתיע של "טהרן", באתר "Time Out ישראל", 30 ביולי 2020
  55. ^ אתר למנויים בלבד הודיה כריש חזוני, ‏מטשטש תודעה: "טהרן" משכיחה מיהו האויב, בעיתון מקור ראשון, 28 ביולי 2020
  56. ^ פְרָסֵי הַטֵלֵוִיזְיָה 2022 – תָכְנִּיַת הַגְמָר, באתר האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה