לדלג לתוכן

דגל יוון – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ קישורים עם ערכים בויקיפדיה
מ הגהה
שורה 92: שורה 92:


=== ''משמעות ה 9 פסים בדגל הים (ודגל יוון הנוכחי)'' ===
=== ''משמעות ה 9 פסים בדגל הים (ודגל יוון הנוכחי)'' ===
על פי תיאוריה אחת, הם רצו להימנע מאדום וירוק, כלומר מצבעים הקשורים לאסלאם ולאימפריה העות'מאנית, בעוד שלפי תיאוריה אחרת הצבעים נבחרו לסמל את הכחול של הים האגאי והלבן את הגלים. עם זאת, התיאוריה הנפוצה ביותר על ריבוי הפסים היא שהם מסמלים את הברות הביטוי "חופש או מוות", חמש ההברות התכולות "Ε-λευ-θε-ρι-α "  (אלפטריה=חופש) וארבע הבהרות בלבן                               " η-θα-να-τος " (אי תנתוס- או מוות) קרזות הלוחמים המהפכניים. וריאנט של גרסה זו נושא את מספר הפסים את מספר האותיות של המילה חופש ( Ε-Λ-Ε-Υ-Θ-Ε-Ρ-Ι-Α  ). הגרסה הסבירה ביותר, לעומת זאת, מתייחסת אליו לדגל האחים קלרגיס, צאצאי הקיסר ניקיפורוס פוקאס.
על פי תיאוריה אחת, הם רצו להימנע מאדום וירוק, כלומר מצבעים הקשורים לאסלאם ולאימפריה העות'מאנית, בעוד שלפי תיאוריה אחרת הצבעים נבחרו לסמל את הכחול של הים האגאי והלבן את הגלים. עם זאת, התיאוריה הנפוצה ביותר על ריבוי הפסים היא שהם מסמלים את הברות הביטוי "חופש או מוות", חמש ההברות התכולות "Ε-λευ-θε-ρι-α "  (אלפטריה=חופש) וארבע הבהרות בלבן " η-θα-να-τος " (אי תנתוס- או מוות) קרזות הלוחמים המהפכניים. וריאנט של גרסה זו נושא את מספר הפסים את מספר האותיות של המילה חופש ( Ε-Λ-Ε-Υ-Θ-Ε-Ρ-Ι-Α  ). הגרסה הסבירה ביותר, לעומת זאת, מתייחסת אליו לדגל האחים קלרגיס, צאצאי הקיסר ניקיפורוס פוקאס.


''השוני בין דגל הים לספינות מלחמה (חיל הים) לצי סוחר.''
''השוני בין דגל הים לספינות מלחמה (חיל הים) לצי סוחר.''

גרסה מ־20:49, 21 בנובמבר 2019

דגל יוון
כינוי כחול-לבן
סוג הדגל דגל לאומי ודגל ימי לאומי דגל לאומי ודגל ימי לאומי
יחס אורך/גובה 2:3
הונף לראשונה 1822
קבלת מעמד רשמי 22 בדצמבר 1978
מוטיבים עיצוביים תשעה פסים כחולים לבנים אופקיים, צלב לבן על רקע כחול בקנטון
דגלים היסטוריים
עיצוב שהיה בשימוש בעבר, אך כיום לא בשימוש

דגל יוון בין 1822 לבין 1969 ובין 1975 לבין 1978

דגל יווןיוונית: Σημαία της Ελλάδας) הוא דגלה הלאומי של יוון. עיצובו מורכב מתשעה פסים אופקיים שווים בצבעי כחול ולבן לסירוגין. בפינה העליונה בצד התורן ישנו ריבוע כחול (קנטון) ובתוכו צלב לבן. יחס הממדים הרשמי של הדגל הם 2:3

הצלב מסמל את הכנסייה היוונית אורתודוקסית, דת המדינה הרשמית. תשעת הפסים מסמלים כל אחד את 9 ההברות של המוטו הלאומי "חופש או מוות" ביוונית (אֶ-לֶפ-תֶ'-רִי-אָה אִי תָ'-נָ-טוֹס). הצבע הכחול מסמל את הים, והשמים. הצבע הלבן מסמל את הטוהר של לוחמי החירות היוונים.

בתחילת המאה ה-19 התבסס הדגל על צלב כחול בלבד, אולם בשנות העשרים של המאה ה-19 נכנס לשימוש מערך הצבעים הכחול-לבן, עיצוב שהושפע מדגל ארצות הברית. הדגל שימש בעבר, על רקע כחול עמוק יותר, את צי הסוחר היווני.

עד לשנת 1978 שימש הדגל הנוכחי לסירוגין עם דגל אחר, שהורכב מצלב לבן על רקע כחול, כדגל הרשמי של יוון. בשנת 1978 אומץ סופית העיצוב הנוכחי כדגל הלאומי של יוון.

היסטוריה

לדגל יוון היסטוריה ארוכה החל מתקופות עתיקות ועד לימים אלו. בהמשך נביא פרקים בהיסטוריה זו.

תקופה ביזנטית ורקע כללי יותר

דגלים וכרזות עם סמל הצלב היו בשימוש כבר בתקופת הקיסר הרומי קונסטנטינוס הראשון (הגדול)  אשר פעל רבות לקידום הנצרות באימפריה הרומית.[1]

תקופת הכיבוש העות'מני

לאחר כיבוש האימפריה הביזנטית ע"י העות'מניים שימשו דגלים עם סמל הצלב על ידי היוונים בתקופות שונות ובעיטות מהומות. משירי עם של המאה ה -17 וה -18 עולה כי היו להם דגלים עם הצלב  וסמלים דתיים אחרים.

לדוגמה, שיר עם  על הורמופולוס הצעיר (1683) : (תרגום חופשי)

סומילאס מגיע יחד עם מידניס

והורמופולוס הצעיר הנעלה

שהוא גאוות המורדים גאוות הרי אגרפה

מנופפים את הדגל עם הצלב במרכז

(סומילאס, מידניס, הורמופולוס-שמות אנשים.)[2]

הדגל עם צלב לבן על רקע כחול הונף על ידי הצי בראשות יאניס סטתאס וקפטן ניקוטסארה בתקיפות בצפון הים האגאי בשנת 1807. דגל זה  התברך והונף  במנזר אוונג'ליסטריה בסקיאתוס בשנת 1807. מפקדי  המיליציות היווניות התכנסו במנזר כדי לתכנן את הצעדים הבאים שלהם למהפכה נגד הטורקים ושחרור יוון מהעות'מניים והושבעו תחת הדגל.

דגלי המהפכה היוונית והאסיפה הלאומית הראשונה

מלחמת העצמאות היוונית מהעות'מניים פרצה ב 25/3/1821. בשנה הראשונה למהפכה היוונית לא היה ממשל אחד וכל גוף צבאי נשא דגל משלו. הדגלים המהפכניים של האיים היו או תלת צבעיים (לבן-שחור-אדום) עם סמלי האגודה הידידות (כמו ציפור הפניקס  המתחדש מאפרו,  או עוגן של אוניה או סמלים אחרים ). המיליציות ביבשת יוון נשאו צלב עם קדושים או נשר דו ראשי , בעוד כפרים רבים התקוממו תחת דגל כנסיית הקהילה שלהם.

ב- 1 בינואר 1822 נציגי האומה, זקני וחכמי הדור, בעלי תפקידים , לוחמים ונציגי קבוצות יווניות שונות התכנסו באפידאורוס, והכריזו  בשם הקודש והשילוש הקדוש  על "הקמת ישות פוליטית ועצמאות האומה היוונית מול האל אנשי העולם" .  קבעו בחותמת הרשמית הראשונה של המינהל הזמני של יוון. אסיפה זאת נשארה בהיסטוריה בשם האסיפה הלאומית ההלנית הראשונה. האסיפה אף קבעה את חוק  הממשל הזמני (המכונה גם החוק האורגני של אפידוראוס) - שהיא למעשה החוקה הראשונה של יוון – בחוקה זו נקבעה הצורה והצבעים (כחול-לבן)של דגל יוון הרשמי. על בסיס זה, נשיא הוועד המנהל, אלכסנדרוס מברוקורדטוס,[3] הוציא את הצו 540 בקורינתוס ב- 15 במרץ 1822.

( במקור המוזכר כאן מופיע צילום של המקור של הצו )

שני הפרקים שמתייחסים לדגל בצו זה הם:

(א)עבור כוחות היבשה, הדגל יהיה בצורה  מרובעת בכחול מחולקת לארבע מרובעים זהים 

(ב) יהיו שני דגלי ים, אחד עבור  ספינות המלחמה (חיל הים)  והשני עבור ספינות הסוחר. לגבי ספינות המלחמה הדגל יחולק  לתשעה מקבילים אופקיים, שזורים אלה עם לבן וכחול, ובפינה הפנימית העליונה של אזור זה יהיה ריבוע כחול  וצלב לבן. (דומה מאוד לדגל יוון הנוכחי)  ועבור ספינות הסוחר הדגל יהיה כחול עם ריבוע לבן בפינה הפנימית העליונה עם צלב כחול.

שינויים בדגל יוון במשך השנים

מאז קביעתו במארס 1822 ועד ימינו, עבר דגל יוון מספר שינויים קלים,   המשקפים בעיקר את השינויים החוקתיים של המערכת הפוליטית במדינה. להלן נסקור את העיקריות.

   ב- 30 ביולי 1828, בהחלטה IB΄, מס. 3529, המושל יואניס קפודיסטריאס מקבל את ההחלטה להשוות את דגל צי הסוחר לזה של צי חיל הים., בטענה שהיה זה עוול גדול לצי הסוחר  להניף דגל שונה, לאור  תרומתו למאבק לעצמאות.

על פי צו מלכותי מיום 4 באפריל 1833, הסדיר המלך אותון בפירוט את נושא הדגלים הימיים.[4]

ב- 20 באפריל 1841, בצו מס '3658 של מזכירות חיל הים של המדינה, מוסדרים פרטי הייצור וממדי הדגלים.

ואילו על פי צו מלכותי מיום 28 באוגוסט 1858 (ביחס לדגל הצבאי והמסחר היווני) מוסדר השימוש בסמלים השונים של הדגלים, כמו כן המידות והפרופורציות של הדגלים.[5]

ב- 28 בדצמבר 1863, המלך גאורגיוס הראשון מוציא צו מלכותי חדש המגדיר את צורתו ופרופורציות של דגל המלוכה הרשמי, כשהוא מוסיף את הכתר המלכותי למרכז הצלב בדגלים השונים. המידות המדויקות של הדגל נכללו בצו מלכותי נוסף  ב 26 לספטמבר 1867. במהלך תקופה זו הוגדרו בצווים שונים תצורות נוספות המוסיפות פרטים מייחדים עבור שימושים שונים ביחידות צבאיות שונות.

ב- 31 במאי 1914 הוחלט על ידי צו מלכותי חדש כי האזרחים יניפו דגל זהה לדגל הימי אך ללא סמל המלכות או סמל אחר כלשהו. בצו מוגדרים מפרטים פרטניים לדגלים השונים דל יחידות צבא, הים ושימושים נוספים .[6]

ב 1924 הודח המלך, וצו  מ-  25 למרץ 1924 ביטל את סמל הקטר מכל הדגלים. השלטון הוא דמוקרטיה ללא מלך.

כאשר הממשל שונה שוב עם החזרתו של המלך וקביעת דמוקרטיה מלכותית, צו חדש מ 10 לאוקטובר 1935 החזיר את הקטר על דגל.

באפריל 1967, לאחר ההפיכה על ידי החונטה (משטר צבאי) והדחה של המלך, הוסר הכתר מהדגלים, ואילו בשנת 1969 החלטה חדשה ביטלה את דגל היבשה וקבעה את דגל הצי לדגל יחיד רשמי של יוון. בצו זה לא הוגדר הגוון המדויק של הצבע הכחול בדגל [7].  נקבע כי כל הדגלים צריכים להיות בצבע "הסטנדרטי" הזהה  לדגל המונף ביחידה ממשלתית מסוימת באותם ימים  אם לשפוט על פי הדגלים שנעשו בין השנים 1970-1975, עלינו להסיק שהדגלים ה"סטנדרטיים "היו מעט כהים. ב- 18 באוגוסט 1970, יחס הדגל השתנה מ- 2:3 ל- 7:12, מה שהפך אותו למשהו ארוך יותר. בעקבות נפילת ה חונטה ביולי 1974  חוקק  חוק מספר. 48/1975 "על דגלה הלאומי של יוון וסמל הרפובליקה ההלנית", ואילו צו נשיאותי 515/1975 מסדיר את פרטי צורתו וממדיו.[8]

חוק 851 / 21-12-1978 "על דגל הלאום, דגלי המלחמה והתג המובהק של נשיא הרפובליקה" פירטו את הדגל הלאומי הרשמי שהיה נהוג עד היום, וכן את הטכני והפורמלי המפרט שלה. יחס הדגל שונה שוב ל -2: 3, כפי שמוצג על ידי הממדים שסופקו (למשל 432: 648 או 90: 135). על פי סעיף 9, הוראות השנים הקודמות בוטלו (1967, 1969, 1971, 1973, 1975). התורן השמי להנפת הדגל  מוגדר באותו חוק כלבן  עם צלב לבן בקצהו העליון. הגוון הכחול הוא בהיר יותר-כחלחל[9]

משמעות הדגל

למעט שתי הפסקאות לעיל, לא נמצאה שום אינדיקציה, צורה, חוק או תקנה נוספים כדי להאיר את ההנמקה העומדת מאחורי קביעת של סוגי דגל (אחד לישה ושתיים לים )   ובחירה זאת של צבעים וצורות לדגלי המדינה. כל ניסיון בהסבר המשמעות הדגל הוא תוצאה של ניתוח מחקר היסטורי ואתנולוגי ואגדות רומנטיות פופולריות[10] (מקור זה מתייחס לכל תתי הפרקים של פרק זה)

השימוש בצלב כמאפיין העיקרי של שלושת הדגלים

הצלב היה הסמל שאיחד את היוונים בכל מקום בעולם , וזיהה אותם עם הנצרות האורתודוקסית  וביזנטיון להבדיל  מהכובשים  העות'מאניים המוסלמים. הכנסייה, בשנים הקשות והאפלות של ההלניזם המשועבד, הייתה נקודת התמיכה היחידה שלה, שתמכה בלחץ האימפריה העות'מאנית ותמכה באומה בחומר, רוחני ובכל דרך אפשרית אחרת.

בחירת הצבעים כחול ולבן

'שנן גרסאות רבות ושונות שמנסות לפענח את המשמעות של שני הצבעים: הכחול-לבן השולט מסמל את השמיים הכחולים ואת הים הכחול המקיף את יוון ואת העננים הלבנים והקצף הלבן של גלי הים . גרסה אחרת נושאת את הלבן המסמל את טוהר המהפכה היוונית, את מטרתם הטהורה והבלתי מתפשרת של היוונים, ואילו הכחול מייצג את הכוח השמימי שהגן על לוחמי החופש (בצבע שמיים וכשושן שדה לבן). עם זאת, אותם צבעים במהלך המהפכה היוונית סימנו "צדק ואמונה בכחול, מוסר מטוהר ובורות לבנה של מטרה". ניתן לומר גם כי לבן מסמל את ההרים המושלגים ואת הכחול של העם היווני. נטען כי שני הצבעים מגיעים מהעת העתיקה היוונית הקלאסית של אתונה, מאחר ולבן וכחול היו צבעי הרעלה של האלה אתנה. אותה תצוגה קושרת את דגל היבשה עם דגלו של ניקפורוס פוקאס ודגל הים עם דגל הקלרגידס (שהיו צאצאיו של ניקפורוס פוקאס), ואילו עבור השילוב הכחול-לבן הוא מתייחס למדים הביזנטיים הרשמיים ו דגל הצי הביזנטי. ניקולאוס זפיריו (ראה ביבליוגרפיה) מזכיר כי כחול היה הסימן (דגל) של כוחות אלכסנדר מוקדון, נאמר בברית החדשה מוזכר כי הבחינו והבדילו היהודים את היוונים ביגודם הלבנים עם פסים כחולים. בגדים כאלו לבשו גם תלמידי ישו  הנוצרי וזאת הסיבה שהיהודים האשימו  אתם כמתיוונים. כחול לבן היה הדגל שהאימפריה הביזנטית בתקופת שושלת  הקיסרים המקדונים (מאות 9-11) וגם בתקופת שושלת הקיסרים הפלאולוגון (מאות 13-15) וכמו כן צבעי כס הפטריארך האקומני בקונסטנטינופל

משמעות ה 9 פסים בדגל הים (ודגל יוון הנוכחי)

על פי תיאוריה אחת, הם רצו להימנע מאדום וירוק, כלומר מצבעים הקשורים לאסלאם ולאימפריה העות'מאנית, בעוד שלפי תיאוריה אחרת הצבעים נבחרו לסמל את הכחול של הים האגאי והלבן את הגלים. עם זאת, התיאוריה הנפוצה ביותר על ריבוי הפסים היא שהם מסמלים את הברות הביטוי "חופש או מוות", חמש ההברות התכולות "Ε-λευ-θε-ρι-α "  (אלפטריה=חופש) וארבע הבהרות בלבן " η-θα-να-τος " (אי תנתוס- או מוות) קרזות הלוחמים המהפכניים. וריאנט של גרסה זו נושא את מספר הפסים את מספר האותיות של המילה חופש ( Ε-Λ-Ε-Υ-Θ-Ε-Ρ-Ι-Α  ). הגרסה הסבירה ביותר, לעומת זאת, מתייחסת אליו לדגל האחים קלרגיס, צאצאי הקיסר ניקיפורוס פוקאס.

השוני בין דגל הים לספינות מלחמה (חיל הים) לצי סוחר.

גם לנושא שה אין מידע מבוסס. ידוע כי רבים מלוחמי החופש  ורבים מהאיים היווניים , (לפני צו הדגל האחיד) השתמשו בדגל  לבן עם צלב כחול- כמו הדגל של צי הסוחר. דגל זה שורשיו בדגל ציי הים של האימפריה הביזנטית.

חג הלאומי לדגל

חג הלאומי לדגל יוון הוא ה 27 לאוקטובר. דגל יוון מונף בחג זה ע"י האזרחים והוא  ערב יום השנה לפתיחת מלחמת עולם השנייה בשביל יוון- (מלחמת איטליה-יוון) כאשר צבא איטליה פתחה בתקיפה על יוון מאלבניה ב 1940.



ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דגל יוון בוויקישיתוף


ערך זה הוא קצרמר בנושא סמלים ובנושא יוון. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.
  1. ^ . Νικόλαος Ζαφειρίου, Η Ελληνική Σημαία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, אתונה- יוון: Ελεύθερη Σκέψις,, 2001
  2. ^ . Νικόλαος Ζαφειρίου, Η Ελληνική Σημαία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, דגל יוון מהתקופה העתיקה ועד היום, אתונה יוון: Ελευθερη Σκεψις, 2001
  3. ^ מטכ"ל צבא יוון, Η καθιέρωση της ελληνικής σημαίας-קביעת דגל יוון, באתר בקישור זה קיים גם צילום הצו בו חתום מברוקורדטוס, ‏02/4/2007
  4. ^ - Regierung Blatt des Koenigsreidh-עיתון הממשלה של יוון- עיתון בו מפרסמים את החוקים, הצו המלכותי המקורי, באתר זהו צילום העתון המקורי וכתוב בשפה היוונית והשפה הגרמנית-שפת המלך אוטו יוצא בווריה, ‏21 באפריל 1833
  5. ^ עיתון הממשלה של מלכות יוון, צילום הצו המוזכר, ‏13/9/1858
  6. ^ עתון הממשלה של ממלכת יוון, באתר זהו הצו המקורי הכולל הרבה מאוד איורים של דגלים שונים, ‏30/6/1914
  7. ^ עתון ממשלת מלכות יוון, ‏16/81969
  8. ^ עתון ממשלת הדמוקרטיה היוונית, באתר צילום החוק כפי שפורסם, ‏7/6/75
  9. ^ עתון הממשלה של הדמוקרטיה של יוון, באתר חוק שה קובע את דגל יוון עד לימים אלו, ‏22/12/1978
  10. ^ מטכ"ל צבא יוון, קביעת דגל יוון, ‏2/4/2007