לדלג לתוכן

פטרישה הייסמית' – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Yoavd (שיחה | תרומות)
מ קורות חיים: קישורים פנימיים
מ בוט החלפות: \1ניסיו\2\3, הייתה
 
(69 גרסאות ביניים של 32 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
{{סופר}}
[[תמונה:Highnothing.jpg|שמאל|ממוזער|300px|הייסמית' על עטיפת ספרה: "Nothing That Meets the Eye"]]
[[קובץ:Highnothing.jpg|שמאל|ממוזער|300px|הייסמית' על עטיפת ספרה: "Nothing That Meets the Eye"]]
'''פטרישה הייסמית'''' (ב[[אנגלית]]: '''Patricia Highsmith''';{{כ}}
'''פטרישה הייסמית'''' (ב[[אנגלית]]: '''Patricia Highsmith''';{{כ}}
[[19 בינואר]] [[1921]] - [[4 בינואר]] [[1995]]) הייתה [[סופר]]ת [[ארצות הברית|אמריקאית]] אשר נודעה במותחני הפשע שכתבה, רבים מהם עובדו ל[[סרט קולנוע|סרטי קולנוע]], שהידועים בהם הם "'''[[זרים ברכבת]]'''" שעובד לסרט על ידי [[אלפרד היצ'קוק]] בשנת [[1951]] וסידרת ה[[טום ריפלי|"ריפליאדה"]].
[[19 בינואר]] [[1921]] - [[4 בפברואר]] [[1995]]) הייתה [[סופר]]ת [[ארצות הברית|אמריקאית]] שנודעה במותחני הפשע שכתבה. רבים מהם עובדו ל[[סרט קולנוע|סרטי קולנוע]], שהידועים בהם הם "'''[[זרים ברכבת]]'''", שעובד לסרט על ידי [[אלפרד היצ'קוק]] בשנת [[1951]], וסדרת ה"[[טום ריפלי|ריפליאדה]]". בשנת 2022 יצא הסרט השווייצרי "לאהוב את הייסמית" ("Loving Highsmith") שמתאר את חייה וכתיבתה.


==קורות חיים==
==קורות חיים==
הייסמית' נולדה בשם "מרי פטרישה פלגמן" (Mary Patricia Plangman) בסמוך לעיר [[פורט וורת']] ב[[מדינות ארצות הברית|מדינת]] [[טקסס]] שב[[ארצות הברית]]. הייסמית' גדלה בבית סבתה, ולאחר מכן אצל אימה ואביה החורג. שני הוריה היו אמנים.
הייסמית' נולדה בטקסס בינואר 1921 בשם "מרי פטרישה פלנגמן" (Mary Patricia Plangman) בסמוך לעיר [[פורט וורת']]. אמה התגרשה מאביה הביולוגי זמן קצר לפני לידתה. בגיל 12 עברה לגור בבית סבתה למשך שנה, שהוגדרה על ידה בהמשך כ"שנה העצובה בחיי", ולאחר מכן שבה לגור עם אמה ואביה החורג. שני הוריה הביולוגיים, וכן אביה החורג (שממנו קבלה את שם המשפחה 'הייסמית'"), היו אמנים.
אמה הביולוגית התגרשה מאביה עוד בהיותה בהריון עם הייסמית'. הייסמית' שנאה את אימה לאחר שנודע לה כי ניסתה להפילה באמצעות שתיית [[טרפנטין]], ואף כתבה סיפור קצר בו בשם "הטרפנטין" בו היא מתארת ילד צעיר הדוקר את אימו למות.


להייסמית' היו יחסי אהבה-שנאה מורכבים עם אמה. לדבריה, אמה סיפרה לה כי בעת שהייתה בהריון ניסתה לבצע הפלה באמצעות שתיית [[טרפנטין]]. נראה שסיפור ניסיון ההפלה רדף אותה בהמשך חייה, ואף הוביל לכתיבת [[סיפור קצר]] בשם "The Terrapin" ("צב הים") - משחק מלים עם Turpentine (טרפנטין) - בו היא מתארת ילד צעיר, בעל מאפיינים ביוגרפיים דומים לשלה (אם אמנית, אב נוטש, קריאה בגיל מוקדם של ספרות מקצועית פסיכולוגית), הדוקר את אמו למות.
סבתה של הייסמית' לימדה אותה לקרוא בגיל צעיר, וכבר בגיל 8 החלה לקרוא ספרי פסיכולוגיה ובהם ספרו של [[קרל מנינגר]] "המוח האנושי" הדן במחלות נפש ([[פירומניה]] ו[[סכיזופרניה]]).


סבתה של הייסמית' לימדה אותה לקרוא בגיל צעיר, וכבר בגיל 8 החלה לקרוא ספרי [[פסיכולוגיה]], כאמור, ובהם ספרו של [[קרל מנינגר]] "המוח האנושי", הדן במחלות נפש ([[פירומניה]] ו[[סכיזופרניה]]).
בשנת [[1942]] סיימה הייסמית' את לימודיה ב[[מכללת ברנרנד]], בה למדה ספרות אנגלית, כתיבת מחזות וסיפורים קצרים, ועברה ל[[ניו יורק]], ולאחר מכן ל[[מקסיקו]] בה התגוררה עד שנת [[1948]].


בשנת [[1942]] סיימה הייסמית' את לימודיה ב[[מכללת ברנרד]], בה למדה ספרות אנגלית, כתיבת [[מחזה|מחזות]] וסיפורים קצרים, ועברה ל[[ניו יורק]], ולאחר מכן ל[[מקסיקו]], שם התגוררה עד שנת [[1948]].
בין השנים האלה כתבה הייסמית' סיפורי [[קומיקס]] קצרים.


בין השנים האלה כתבה הייסמית' סיפורי [[קומיקס]] קצרים.
לאחר שעברה להתגורר במושבת הסופרים "[[יאדו]]" שב[[סרטוגה ספרינגס]] ב[[מדינות ארצות הברית|מדינת]] [[ניו יורק (מדינה)|ניו יורק]], שכתבה, להצעתו של [[טרומן קפוטה]], את הרומן הראשון שלה "זרים ברכבת". הספר שפורסם בשנת [[1950]] זכה להצלחה מועטה אולם לאחר ש[[אלפרד היצ'קוק]] עיבד את הרומן לסרט "[[זרים ברכבת]]" בשנת [[1951]] הפכה הייסמית' להצלחה.


לאחר שעברה להתגורר במושבת הסופרים "[[יאדו]]" שב[[סרטוגה ספרינגס]] ב[[מדינות ארצות הברית|מדינת]] [[ניו יורק (מדינה)|ניו יורק]], שכתבה, על פי הצעתו של [[טרומן קפוטה]], את הרומן הראשון שלה, "זרים ברכבת". הספר, שפורסם בשנת [[1950]], זכה להצלחה מועטה, אולם לאחר ש[[אלפרד היצ'קוק]] עיבד את הרומן לסרט "[[זרים ברכבת]]" בשנת [[1951]] הפכה הייסמית' להצלחה.
ספרים רבים נוספים שכתבה עובדו לסרטים ובהם: "The Blunderer" בשנת [[1954]], "This Sweet Sickness" בשנת [[1960]], "[[הכישרון של מר ריפלי]]" בשנת [[1955]] ו"[[המשחק של ריפלי]]" בשנת [[1974]].


ספרים רבים נוספים שכתבה עובדו לסרטים, ובהם: "The Blunderer" בשנת [[1954]], "This Sweet Sickness" בשנת [[1960]], "[[הכישרון של מר ריפלי]]" בשנת [[1955]] ו"[[המשחק של ריפלי]]" בשנת [[1974]].
ברבים מספריה מצויים [[סאבטקסט]]ים של [[תמה|תמות]] [[הומוסקסואליות]] ובשנים מספריה הדבר מצוין מפורשות: "[[מחיר המלח]]" ו"Small g: a Summer Idyll". "מחיר המלח" נודע בסיום האופטימי שלו, והיה הספר ההומוסקסואלי הראשון שיצא בעת החדשה ולו סיום אופטימי. ספר זה פורסם תחת [[שם עט|שם העט]] "קלייר מורגן" (Claire Morgan) בשנת [[1953]] וזכה להצלחה רבה.


הייסמית גילתה אהדה רבה להומוסקסואלים ולסביות וברבים מספריה מצויים [[סאבטקסט]]ים של [[תמה|תמות]] [[הומוסקסואליות]]. בשניים מספריה הדבר מצוין מפורשות: "[[מחיר המלח]]" ו"Small g: a Summer Idyll". "מחיר המלח" נודע בסיום האופטימי שלו, והיה הספר ההומוסקסואלי הראשון עם סיום אופטימי. ספר זה פורסם תחת [[שם עט|שם העט]] "קלייר מורגן" (Claire Morgan) בשנת [[1953]] וזכה להצלחה רבה. ב-2015 זכה הספר לגרסה קולנועית עתירת שבחים בבימויו של [[טוד היינס]].
על פי הביוגרפיה שנכתבה אודותיה: "צל יפה" (Beautiful Shadow), הייתה הייסמית' אלכוהוליסטית, ולא הצליחה לקיים קשרים רומנטיים ארוכים. מכריה חשבו שהיא מיזנטרופית (שונאת אדם), ראו בה אדם רע, ואמרו אודותיה כי היא מעדיפה חברתם של חיות המחמד שלה על בני אדם. הייסמית' תמכה בעמדות פרו-פלסטיניות, אך בעצת המוציא לאור שלה צמצמה את התבטאויותיה בנושא.
‏‏<ref>‏Jane Jakeman, [http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/reviews/beautiful-shadow-a-life-of-patricia-highsmith-by-andrew-wilson-540548.html Beautiful Shadow: a life of Patricia HIghsmith by Andrew Wilson], the Independent, 13/6/2003‏</ref>


על פי ה[[ביוגרפיה]] שנכתבה אודותיה, "צל יפה" (Beautiful Shadow), הייסמית' הייתה [[אלכוהוליזם|אלכוהוליסטית]], ולא הצליחה לקיים קשרים רומנטיים ארוכי טווח. מכריה חשבו שהיא מיזנתרופית (שונאת אדם), ראו בה אדם רע, ואמרו שהיא מעדיפה חברתן של חיות המחמד שלה על בני אדם. הייסמית' תמכה בעמדות פרו-פלסטיניות, אך בעצת המוציא לאור שלה צמצמה את התבטאויותיה בנושא.
{{הערה|1=Jane Jakeman, [http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/reviews/beautiful-shadow-a-life-of-patricia-highsmith-by-andrew-wilson-540548.html Beautiful Shadow: a life of Patricia HIghsmith by Andrew Wilson], the Independent, 13/6/2003}} יחד עם זאת סירבה כל חייה לכל פנייה לתרגום ספריה לעברית. רק ב-2016, לאחר מותה, תורגם ספרה "קרול". ב-2024 נכלל סיפורה הקצר "צב הים" בקובץ "16 סיפורים מאת סופרי המתח הגדולים בעולם", בתרגום שולמית לפיד ובעריכת דרור משעני.


הייסמית', שהייתה ידועה בנטייתה המינית ה[[ביסקסואליות|בי סקסואלית]] לא נישאה מעולם, וקיימה מערכות יחסים עם גברים ונשים. בשנת [[1949]] ניהלה מערכת יחסים עם הסופר מארק ברנדל, ובין השנים [[1959]]-[[1961]] ניהלה מערכת יחסים עם הסופרת [[מ. אי. קר]].
הייסמית' הייתה [[ביסקסואליות|ביסקסואלית]] שניהלה יחסים עם נשים ועם גברים ולא נישאה מעולם. מ-[[1949]] ניהלה מערכת יחסים רומנטית עם הסופר מארק ברנדל ואחריו במשך שנתיים [[1959]]-[[1961]] ניהלה יחסים עם הסופרת [[מ. אי. קר]].


הייסמית' נפטרה מ[[סרטן הדם]] בשנת [[1995]] ב[[לוקרנו]] שב[[שווייץ]], בגיל 74. היא הורישה את כל רכושה למושבת הסופרים יאדו.
הייסמית' נפטרה מ[[סרטן הדם]] בשנת [[1995]] ב[[לוקרנו]] שב[[שווייץ]], בגיל 74. היא הורישה את כל רכושה למושבת הסופרים יאדו.


==סגנון ספרותי==
==סגנון ספרותי==
גיבורי ספריה הם לרוב דמויות בעלות פגמים מוסריים, או דמויות שאין להם כל בעיה לפעול בניגוד לחוק ואף לבצע [[רצח]].
גיבורי ספריה הם לרוב דמויות בעלות פגמים [[מוסר|מוסריים]] וזהות מינית מעורפלת, או דמויות שאין להן כל בעיה לפעול בניגוד לחוק ואף לבצע [[רצח]].


הדמות הספרותית הידועה ביותר שיצרה, [[טום ריפלי]], הוא דמות שנטיותיה המינית אינה ברורה, אין לה כל [[מצפון]], וביכולתה לבצע פעולות לא מוסריות ואף רציחות בלא הנד עפעף.
הדמות הספרותית הידועה ביותר שיצרה, [[טום ריפלי]], הוא דמות שנטייתה המינית אינה ברורה, אין לה כל [[מצפון]], וביכולתה לבצע פעולות לא-מוסריות ואף רציחות בלא הנד עפעף.


==ספריה==
==ספריה==
===רומנים===
===רומנים===
*'''[[זרים ברכבת (ספר)|זרים ברכבת]]''' - [[1950]]
*'''[[זרים ברכבת (ספר)|זרים ברכבת]]''' - [[1950]]
*'''[[מחיר המלח]]''' (בשם העט קלייר מורגן) ([[1953]])
*'''[[מחיר המלח]]''' (בשם העט קלייר מורגן) ([[1952]]) - פורסם מחדש ב-1990 בשם '''''קרול''''' בשמה האמיתי של הסופרת, ויצא גם כ[[קרול (סרט)|סרט]] ב-2015. תורגם לעברית ב-2016 על ידי [[דנה זייברט טל]] ב[[הוצאת דיונון]].
*'''The Blunderer'''{{כ}} ([[1954]])
*'''The Blunderer'''{{כ}} ([[1954]])
*'''[[הכישרון של מר ריפלי]]'''{{כ}} ([[1955]])
*'''[[הכישרון של מר ריפלי]]'''{{כ}} ([[1955]])
שורה 79: שורה 80:
==פרסים ומועמדויות ==
==פרסים ומועמדויות ==


* 1946 : '''[[פרס או. הנרי]]''' בשל סיפורה "הגיבורה ("The Heroine") במגזין '''[[הרפרז באזאר]]'''
* 1946 : '''[[פרס או. הנרי]]''' בשל סיפורה "הגיבורה ("The Heroine") במגזין '''[[הרפרס בזאר]]'''
* 1951 : '''[[פרס אדגר]]''' - מועמדות בשל הרומן "זרים ברכבת"
* 1951 : '''[[פרס אדגר]]''' - מועמדות בשל הרומן "זרים ברכבת"
* 1956 : '''[[פרס אדגר]]''' בשל הרומן "הכישרון של מר ריפלי"
* 1956 : '''[[פרס אדגר]]''' בשל הרומן "הכישרון של מר ריפלי"
* 1957 : '''Grand Prix de Littérature Policière''', עבור הכישרון של מר ריפלי
* 1957 : '''Grand Prix de Littérature Policière''', עבור הכישרון של מר ריפלי
* 1963 : '''[[פרס אדגר]]''' מועמדות בקטגורית הסיפור הקצר הטוב ביותר עבור "הטרפנטין"
* 1963 : '''[[פרס אדגר]]''' מועמדות בקטגוריית הסיפור הקצר הטוב ביותר עבור "הטרפנטין"
* 1964 : '''[[פרס פגיון הכסף]]''' מאת אגודת סופרי סיפרי הפשע של הממלכה המאוחדת.
* 1964 : '''[[פרס פגיון הכסף]]''' מאת אגודת סופרי סיפרי הפשע של [[הממלכה המאוחדת]].
* 1990 : '''Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres''' (אבירת מסדר האמנות והספרות) מאת משרד התרבות הצרפתי
* 1990 : '''Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres''' (אבירת מסדר האמנות והספרות) מאת משרד התרבות הצרפתי


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
{{ויקישיתוף בשורה}}
{{רשתות חברתיות}}
* [http://www.classiccrimefiction.com/ ביוגרפיה של הייסמית']
* [http://www.classiccrimefiction.com/ ביוגרפיה של הייסמית']
* [http://ead.snl.admin.ch/html/highsmith.html מסמכיה של פטרישה הייסמית' בארכיב הלאומי השווייצרי]
* [http://ead.snl.admin.ch/html/highsmith.html מסמכיה של פטרישה הייסמית' בארכיב הלאומי השווייצרי]
* [http://www.snl.admin.ch/slb/index.html?lang=en הסיפריה הלאומית השיוויצרית]
* [https://web.archive.org/web/20061021110651/http://www.snl.admin.ch/slb/index.html?lang=en הספרייה הלאומית השיוויצרית]
* {{עופרה עופר|"קרול": מה סוד הצלחתו?|2016/02/26|פטרישיה-הייסמית-קרול-מה-סוד-הצלחתו}}
* {{בריטניקה}}
* {{Find a Grave}}


==הערות שוליים==
==הערות שוליים==
{{הערות שוליים|יישור=שמאל}}
<div style="direction: ltr;">
{{הערות שוליים}}
</div>


{{בקרת זהויות}}
[[קטגוריה:סופרי מתח ואימה]]
[[קטגוריה:סופרים אמריקאים]]
[[קטגוריה:הריפליאדה]]
[[קטגוריה:להט"בים אמריקאים]]
[[קטגוריה: זוכי פרס אדגר]]


{{מיון רגיל:הייסמית', פטרישה}}
{{מיון רגיל:הייסמית', פטרישה}}
[[קטגוריה:סופרות מתח ואימה אמריקאיות]]

[[קטגוריה:סופרי מתח ואימה אמריקאים]]
{{Link GA|de}}
[[קטגוריה:הריפליאדה]]

[[קטגוריה:ביסקסואליות אמריקאיות]]
[[en:Patricia Highsmith]]
[[קטגוריה:זוכי פרס אדגר]]
[[ar:باتريشا هايسميث]]
[[קטגוריה:בוגרות ברנרד קולג']]
[[bg:Патриша Хайсмит]]
[[קטגוריה:אמריקאיות שנולדו ב-1921]]
[[ca:Patricia Highsmith]]
[[קטגוריה:אמריקאים שנולדו ב-1921]]
[[da:Patricia Highsmith]]
[[קטגוריה:אמריקאיות שנפטרו ב-1995]]
[[de:Patricia Highsmith]]
[[קטגוריה:אמריקאים שנפטרו ב-1995]]
[[eo:Patricia Highsmith]]
[[es:Patricia Highsmith]]
[[eu:Patricia Highsmith]]
[[fi:Patricia Highsmith]]
[[fr:Patricia Highsmith]]
[[gl:Patricia Highsmith]]
[[io:Patricia Highsmith]]
[[it:Patricia Highsmith]]
[[ja:パトリシア・ハイスミス]]
[[ko:퍼트리샤 하이스미스]]
[[la:Patricia Highsmith]]
[[lb:Patricia Highsmith]]
[[nl:Patricia Highsmith]]
[[oc:Patricia Highsmith]]
[[pl:Patricia Highsmith]]
[[pt:Patricia Highsmith]]
[[ru:Хайсмит, Патриция]]
[[sh:Patricia Highsmith]]
[[sr:Патриша Хајсмит]]
[[sv:Patricia Highsmith]]
[[tr:Patricia Highsmith]]
[[zh:派翠西亞·海史密斯]]

גרסה אחרונה מ־08:42, 1 בנובמבר 2024

פטרישה הייסמית'
Patricia Highsmith
לידה 19 בינואר 1921
פורט וורת', טקסס, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 4 בפברואר 1995 (בגיל 74)
לוקרנו, שווייץ עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה Mary Patricia Plangman עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה cimitero di Tegna עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום מגורים ניו יורק עריכת הנתון בוויקינתונים
שם עט Claire Morgan עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים קולג' ברנרד עריכת הנתון בוויקינתונים
שפות היצירה אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
זרם ספרותי ספרות מודרניסטית עריכת הנתון בוויקינתונים
יצירות בולטות Strangers on a Train, Small g: a Summer Idyll, Edith's Diary, A Dog's Ransom, The Tremor of Forgery, הכישרון של מר ריפלי, ריפלי מתחת למים, Ripley Under Ground, Little Tales of Misogyny, הילד בעקבות ריפלי, The Black House, Those Who Walk Away, The Glass Cell, Deep Water, The Blunderer, The Price of Salt, A Suspension of Mercy, A Game for the Living, The Cry of the Owl, This Sweet Sickness, The Two Faces of January, Mermaids on the Golf Course עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות מ-1950 עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג Allela Cornell עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
  • קצין מסדר האמנויות והספרות (1990)
  • הפרס הגדול לספרות בלשית (1957)
  • Prix de l'Humour noir (1975) עריכת הנתון בוויקינתונים
חתימה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
הייסמית' על עטיפת ספרה: "Nothing That Meets the Eye"

פטרישה הייסמית'אנגלית: Patricia Highsmith;‏ 19 בינואר 1921 - 4 בפברואר 1995) הייתה סופרת אמריקאית שנודעה במותחני הפשע שכתבה. רבים מהם עובדו לסרטי קולנוע, שהידועים בהם הם "זרים ברכבת", שעובד לסרט על ידי אלפרד היצ'קוק בשנת 1951, וסדרת ה"ריפליאדה". בשנת 2022 יצא הסרט השווייצרי "לאהוב את הייסמית" ("Loving Highsmith") שמתאר את חייה וכתיבתה.

קורות חיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הייסמית' נולדה בטקסס בינואר 1921 בשם "מרי פטרישה פלנגמן" (Mary Patricia Plangman) בסמוך לעיר פורט וורת'. אמה התגרשה מאביה הביולוגי זמן קצר לפני לידתה. בגיל 12 עברה לגור בבית סבתה למשך שנה, שהוגדרה על ידה בהמשך כ"שנה העצובה בחיי", ולאחר מכן שבה לגור עם אמה ואביה החורג. שני הוריה הביולוגיים, וכן אביה החורג (שממנו קבלה את שם המשפחה 'הייסמית'"), היו אמנים.

להייסמית' היו יחסי אהבה-שנאה מורכבים עם אמה. לדבריה, אמה סיפרה לה כי בעת שהייתה בהריון ניסתה לבצע הפלה באמצעות שתיית טרפנטין. נראה שסיפור ניסיון ההפלה רדף אותה בהמשך חייה, ואף הוביל לכתיבת סיפור קצר בשם "The Terrapin" ("צב הים") - משחק מלים עם Turpentine (טרפנטין) - בו היא מתארת ילד צעיר, בעל מאפיינים ביוגרפיים דומים לשלה (אם אמנית, אב נוטש, קריאה בגיל מוקדם של ספרות מקצועית פסיכולוגית), הדוקר את אמו למות.

סבתה של הייסמית' לימדה אותה לקרוא בגיל צעיר, וכבר בגיל 8 החלה לקרוא ספרי פסיכולוגיה, כאמור, ובהם ספרו של קרל מנינגר "המוח האנושי", הדן במחלות נפש (פירומניה וסכיזופרניה).

בשנת 1942 סיימה הייסמית' את לימודיה במכללת ברנרד, בה למדה ספרות אנגלית, כתיבת מחזות וסיפורים קצרים, ועברה לניו יורק, ולאחר מכן למקסיקו, שם התגוררה עד שנת 1948.

בין השנים האלה כתבה הייסמית' סיפורי קומיקס קצרים.

לאחר שעברה להתגורר במושבת הסופרים "יאדו" שבסרטוגה ספרינגס במדינת ניו יורק, שכתבה, על פי הצעתו של טרומן קפוטה, את הרומן הראשון שלה, "זרים ברכבת". הספר, שפורסם בשנת 1950, זכה להצלחה מועטה, אולם לאחר שאלפרד היצ'קוק עיבד את הרומן לסרט "זרים ברכבת" בשנת 1951 הפכה הייסמית' להצלחה.

ספרים רבים נוספים שכתבה עובדו לסרטים, ובהם: "The Blunderer" בשנת 1954, "This Sweet Sickness" בשנת 1960, "הכישרון של מר ריפלי" בשנת 1955 ו"המשחק של ריפלי" בשנת 1974.

הייסמית גילתה אהדה רבה להומוסקסואלים ולסביות וברבים מספריה מצויים סאבטקסטים של תמות הומוסקסואליות. בשניים מספריה הדבר מצוין מפורשות: "מחיר המלח" ו"Small g: a Summer Idyll". "מחיר המלח" נודע בסיום האופטימי שלו, והיה הספר ההומוסקסואלי הראשון עם סיום אופטימי. ספר זה פורסם תחת שם העט "קלייר מורגן" (Claire Morgan) בשנת 1953 וזכה להצלחה רבה. ב-2015 זכה הספר לגרסה קולנועית עתירת שבחים בבימויו של טוד היינס.

על פי הביוגרפיה שנכתבה אודותיה, "צל יפה" (Beautiful Shadow), הייסמית' הייתה אלכוהוליסטית, ולא הצליחה לקיים קשרים רומנטיים ארוכי טווח. מכריה חשבו שהיא מיזנתרופית (שונאת אדם), ראו בה אדם רע, ואמרו שהיא מעדיפה חברתן של חיות המחמד שלה על בני אדם. הייסמית' תמכה בעמדות פרו-פלסטיניות, אך בעצת המוציא לאור שלה צמצמה את התבטאויותיה בנושא. [1] יחד עם זאת סירבה כל חייה לכל פנייה לתרגום ספריה לעברית. רק ב-2016, לאחר מותה, תורגם ספרה "קרול". ב-2024 נכלל סיפורה הקצר "צב הים" בקובץ "16 סיפורים מאת סופרי המתח הגדולים בעולם", בתרגום שולמית לפיד ובעריכת דרור משעני.

הייסמית' הייתה ביסקסואלית שניהלה יחסים עם נשים ועם גברים ולא נישאה מעולם. מ-1949 ניהלה מערכת יחסים רומנטית עם הסופר מארק ברנדל ואחריו במשך שנתיים 1959-1961 ניהלה יחסים עם הסופרת מ. אי. קר.

הייסמית' נפטרה מסרטן הדם בשנת 1995 בלוקרנו שבשווייץ, בגיל 74. היא הורישה את כל רכושה למושבת הסופרים יאדו.

סגנון ספרותי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

גיבורי ספריה הם לרוב דמויות בעלות פגמים מוסריים וזהות מינית מעורפלת, או דמויות שאין להן כל בעיה לפעול בניגוד לחוק ואף לבצע רצח.

הדמות הספרותית הידועה ביותר שיצרה, טום ריפלי, הוא דמות שנטייתה המינית אינה ברורה, אין לה כל מצפון, וביכולתה לבצע פעולות לא-מוסריות ואף רציחות בלא הנד עפעף.

ספרי ילדים:

  • Miranda the Panda Is on the Veranda (בשיתוף פעולה עם דוריס סנדרס) (1958)

מדריך כתיבה:

  • Plotting and Writing Suspense Fiction‏ (1966)

אוספי סיפורים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Eleven (1970), פורסם גם בשם The Snail-Watcher and Other Stories
  • Little Tales of Misogyny (1974)
  • The Animal Lover's Book of Beastly Murder (1975)
  • Slowly, Slowly in the Wind (1979)
  • The Black House (1981)
  • Mermaids on the Golf Course (1985)
  • Tales of Natural and Unnatural Catastrophes (1987)

אוספי סיפורים שפורסמו לאחר מותה של הייסמית':

  • Nothing That Meets the Eye: The Uncollected Stories (2002)
  • Man's Best Friend and Other Stories (2004)

פרסים ומועמדויות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • 1946 : פרס או. הנרי בשל סיפורה "הגיבורה ("The Heroine") במגזין הרפרס בזאר
  • 1951 : פרס אדגר - מועמדות בשל הרומן "זרים ברכבת"
  • 1956 : פרס אדגר בשל הרומן "הכישרון של מר ריפלי"
  • 1957 : Grand Prix de Littérature Policière, עבור הכישרון של מר ריפלי
  • 1963 : פרס אדגר מועמדות בקטגוריית הסיפור הקצר הטוב ביותר עבור "הטרפנטין"
  • 1964 : פרס פגיון הכסף מאת אגודת סופרי סיפרי הפשע של הממלכה המאוחדת.
  • 1990 : Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres (אבירת מסדר האמנות והספרות) מאת משרד התרבות הצרפתי

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פטרישה הייסמית' בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Jane Jakeman, Beautiful Shadow: a life of Patricia HIghsmith by Andrew Wilson, the Independent, 13/6/2003