פורטל:פמיניזם

רענון הפורטל כיצד אוכל לעזור?    

פורטל פמיניזם
ג'ודית באטלר
אנג'לה דייוויס
פביאנה רודריגז
קתלין האנה
קייט מילט
אניטה סרקיזיאן
אנדריאה דבורקין
בל הוקס
אסתר עילם
עמליה זיו
חיה שלום
חנה ספרן
קמלה פאנט
ק. אג'יתה
אמלין פנקהרסט
ואנגרי מאטאיי
אולמפ דה גוז'
ברברה גיטינגס
גאדיס אריביה
צ'נדרה טלפדה מוהנטי
נואי איטו
אקיקו יוסאנו
נוואל א-סעדאווי
באפי סיינט-מארי
מרי אן שד
רוזה לוקסמבורג
אורטל בן דיין
אורית קמיר
יפעת ביטון
טל דקל
סמדר לביא
גרייס לי בוגס
אליס ווקר
דורותי אליסון
סטייסיאן צ'ין
וירג'יניה וולף
בלה אבצוג

פמיניזם היא אסופה של אידאולוגיות, תנועות פוליטיות, תנועות חברתיות ותאוריות אשר מטרתן שחרור נשים מדיכוי וקידום שוויון מגדרי, מבחינה משפטית, פוליטית, חברתית, כלכלית ואישית. בכלל גישות אלה כלולים המאבק לשוויון על פי חוק, המאבק לשוויון הזדמנויות בחינוך ותעסוקה והמאבק נגד אלימות כלפי נשים. נהוג לייחס את ראשיתו של הפמיניזם במאה ה-19 באירופה, כאשר קמה תנועת הסופרג'יזם, שהתמקדה בהשגת זכויות בסיס פורמליות, כגון זכות ההצבעה.

מאז גל ראשון זה קמו עוד "גלים" – הגל השני שהושפע על ידי המהפכה המינית והתנועה לזכויות האזרח בארצות הברית, הגל השלישי שכולל הסתכלות מזווית של זהויות (תאוריה קווירית, פמיניזם שחור), וגל רביעי שבהתהוות מתחילת המאה ה-21 – המאופיין בשימוש בטכנולוגיה ובמדיה החברתית, ובראייה גלובלית. פעילות למען זכויות נשים או העצמת נשים שקודמת למאה ה-19 נקראת לעיתים "פרוטו-פמיניזם".

פמיניזם אינה גישה או אידאולוגיה אחת רציפה. יש אינספור וריאציות ותנועות פמיניסטיות – כאלה שמשולבות באידאולוגיה אחרת (פמיניזם מרקסיסטי, אנרכה-פמיניזם), אחרות שנובעות מתוך אמונות יסוד שונות (פמיניזם ליברלי, פמיניזם רדיקלי), ולפעמים מתוך קבוצת ייחוס מסוימת (פמיניזם דתי ביהדות). הפמיניזם מתבטא בתחומי פעילות שונים – אקטיביזם, מחקר אקדמי, אמנות וספרות, חינוך, גאוגרפיה – למעשה, ניתן לגשת לכל תחום בראייה פמיניסטית ובביטוי פמיניסטי. עם זאת, יש נושאים ספציפיים שהם תחומי עניין של הפמיניזם, בכללם אלימות מינית, אפליה על רקע מגדרי, זכויות שהן ספציפיות לנשים (כמו הזכות להפלה או לחופשות לידה), וזנות או סחר בנשים וילדות.


סימון דה בובואר
סימון דה בובואר
נולדו
נפטרו
אתמולנשים בהיסטוריה - חודש ינוארמחר

אמה גולדמן (27 ביוני 1869 - 14 במאי 1940) הייתה אנרכיסטית שפעלה במחציתה הראשונה של המאה ה-20. גולדמן נודעה בעיקר בשל פעילותה הפוליטית, כתיבתה ויכולתה הרטורית. כמו כן, גולדמן ידועה בשל תרומתה להתפתחות הפילוסופיה האנרכיסטית בצפון אמריקה ובאירופה. גולדמן פעלה בתקופת הגל הפמיניסטי הראשון, והביעה ביקורת רבה על התנועה אשר נשאה על דגלה אך את מאבק הסופרג'יזם.

שמה הואדר על ידי מעריציה כ"אישה מורדת" בעלת מחשבה חופשית, ואילו מבקריה הציגו אותה כתומכת ברציחות פוליטיות ובמהפכה אלימה. לאחר תקופת פעילותה גולדמן נשכחה מהשיח הציבורי, והתעניינות מחודשת בה ובמורשתה התעוררו למן שנות ה-70 של המאה ה-20.

זרמים ופילוסופיה

פמיניזם רדיקלי - פמיניזם ליברלי - פמיניזם שחור - פמיניזם מזרחי - פמיניזם סוציאליסטי - פמיניזם פוסטמודרני - פמיניזם מרקסיסטי - פמיניזם תרבותי - פמיניזם פוסט-קולוניאלי - אנרכה-פמיניזם - אקופמיניזם - פמיניזם לסבי - פמיניזם דתי (יהדות) - פמיניזם אסלאמי - פמיניזם הצטלבותי - סייבר-פמיניזם - טרנס-פמיניזם - קוויר-פמיניזם - פמיניזם סקס-פוזיטיב - פמיניזם בדלני - פמיניזם צ'יקנה - פמיניזם נוצרי - פרוטו-פמיניזם - סופרג'יזם - פמיניזם אפריקאי

פמיניזם
ארגונים ומוסדות
בעולם
איום הלוונדר - גרילה גירלז - פמן - ליגת נשים בינלאומית לשלום וחירות - מוחרס ליברס - צבא נשות השלום - תא 16 - גולאבי גאנג - W.I.T.C.H
בישראל
א-סיוואר - אחותי - למען נשים בישראל - איתך - משפטניות למען צדק חברתי - אל"ף (ארגון לסבי פמיניסטי) - אשה לאשה - מרכז פמיניסטי חיפה - בת שלום - עמותת כ"ן - כייאן - מרכז צדק לנשים - נשים לגופן - קואליציית נשים לשלום - קולך - קל"ף - רוח נשית - שדולת הנשים בישראל - תנד"י
פמיניזם
ויקטוריה וודהול
ויקטוריה וודהול

האישה הראשונה שרצה לנשיאות ארצות הברית הייתה ויקטוריה וודהול, ב-1872, כחצי מאה לפני שנשים בארצות הברית זכו להצביע. לצורך מטרה זו, הקימה וודהול את מפלגת שוויון הזכויות שהיא הייתה המועמדת מטעמה. היא גם הייתה האישה הראשונה – יחד עם אחותה טנסי קלפלין – להקים בית השקעות המנוהל על ידי נשים, וכן במטרה לשרת נשים כמשקיעות. השתיים גם הקימו באותה שנה (1870) את השבועון הראשון שעסק במעמד האישה. וודהול הייתה אישה שנויה במחלוקת בחברה הוויקטוריאנית השמרנית: לא רק שעסקה בפוליטיקה ועסקים, שנחשבו מעוזם הבלעדי של גברים, ולא נאותים לאישה, היא גם האמינה באהבה חופשית, וחייתה תקופה בשיתוף עם בעלה, בעלה לשעבר ומאהבה באותו בית.

אלגוריתם
אלגוריתם

עדה לאבלייס, המתכנתת הראשונה; כתבה תוכנית למנוע האנליטי, מחשב מכני שהמציא צ'ארלס בבג' ואשר לא נבנה. רשימותיה על המנוע כוללות את מה שמוכר כאלגוריתם הראשון שנועד להתבצע על ידי מכונה.

מה הדבר הנורא ביותר שאפשר לכנות אישה? אל תתביישו. אתם בטח חושבים על מילים כמו כלבה, זונה, שרמוטה, פקצה, חור... (אמרתי לכם לא להתבייש!). עכשיו, מהם הדברים הנוראיים ביותר שאפשר לכנות גברים? קוקסינל, נקבה, כוסית... שמתם לב? הדבר הנורא ביותר שניתן לכנות גבר, זה אישה. הדבר הנורא ביותר שניתן לכנות אישה זה - אישה. להיות אישה זה הגינוי האולטימטיבי. עכשיו תנסו להגיד לי שזה לא דפוק ברמות.


פעילה פמיניסטית לסבית שחורה בוועידה הלאמית הדמוקרטית ב-1980
פעילה פמיניסטית לסבית שחורה בוועידה הלאמית הדמוקרטית ב-1980

הגל השני של הפמיניזם מתייחס לתקופה של פעילות פמיניסיטית שנמשכה לאורך שנות ה-60 עד לסוף שנות ה-80 ברחבי העולם. בעוד הגל הראשון (תקופת הסופרג'יסטיות) התאפיין במאבק לזכויות אזרחיות רשמיות כמו זכות הבחירה, הגל השני פעל למען זכויות במישורים האישיים, החברתיים והפוליטיים. בין שני הגלים חלה נסיגה בתנועה הפמיניסטית וכן בזכויות נשים - מלחמת העולם השנייה הסיטה תשומת לב מנושאים חברתיים, ושנות החמישים התאפיינו בראקציוניזם וקיבוע מחודש של תפקידי מגדר. כשיצא ספרה של בטי פרידן, המסתורין הנשי, כל זה היה עתיד להשתנות. פרידן הראתה שחייהן האינדיבידואליים של נשים הם נושא פוליטי, הקשור לנורמות חברתיות, כלכלה ופוליטיקה, ושכל הנשים מושפעות מהדיכוי החברתי. הל השני של הפמיניזם התאפיין בהמשך המאבקים הליברליים של הגל הראשון בספירה הציבורית - הדרישה לשוויון בשכר, שוויון הזדמנויות בהעסקה, וסוגים אחרים של חקיקה. לצד מאבק זה נולדו מאבקים חדשים, של הפמיניזמים הרדיקליים - ביניהם הפמיניזם הלבן בעיקר שעסק בספירה הפרטית, ועסק בזכויות רבייה (הפלות ואמצעי מניעה), נישואים ומשפחה, ואלימות נגד נשים, ובפרט אלימות מינית. לצד הפמיניזם הזה נולדו עוד צורות של פמיניזם - הפמיניזם השחור, שפעל מתוך הבנה שנשים שחורות מדוכאות באופן ייחודי מהצטלבות הסקסיזם והגזענות שהן חוות, פמיניזם לסבי, ופמיניזם סקס-פוזיטיב, שראה בשחרור מיני עקרון בסיס לשחרור נשים, בניגוד לפמיניזמים אחרים של התקופה, שבמרכז הווייתם הייתה התנגדות לזנות ופורנוגרפיה. הפמיניזמים הרדיקליים של גל זה גרסו שהדיכוי של נשים אינן בעיות אישיות, אלא תוצאה של מבנה חברתי דכאני-פטריארכלי, ולכן נדרשת פעולה קולקטיבית-פוליטית כדי להיאבק בה, כאשר המטרה היא לשנות את המערכת, לא לשנות חוקים ספציפיים בתוכה תוך כדי שימורה.

ספרים, מוזיקה, סרטים, מחזות, אמנות, ועוד.

עטיפת האלבום של השיר "I Will Survive"
עטיפת האלבום של השיר "I Will Survive"

השיר "I Will Survive" בביצועה של גלוריה גיינור נחשב לאחד השירים האייקונים להעצמת נשים, ואומץ גם על ידי קהילת הלהט"ב. למרות שזו לא הייתה כוונת המשורר, שכתב בעצם על פיטוריו מחברת תקליטים מוטאון, בגרסתה של גיינור, השיר מכריז על עצמאות ממערכת יחסים נצלנית, ועל היכולת לשרוד דברים קשים, ולהמשיך לדברים טובים יותר. השיר הגיע לראש מצעד הפזמונים במרץ 1979, וזכה בפרס גראמי לשיר הדיסקו הטוב ביותר - הפעם הראשונה והיחידה שניתן פרס בקטגוריה זו. השיר הוקלט בגרסאות קאבר רבות, ובלפחות עשרים שפות, כולל ערבית. הוא נחשב לאחד השירים הפופולריים ביותר לשירת קריוקי, נכלל ברשימת VH1 של 100 שירי הריקודים הטובים ביותר.

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:

רשימת ערכי נשים וערכים על פמיניזם במיזם נשים באדום

ובנוסף - מצאו ערכים לשיפור בנושא פמיניזם: לשכתובלעריכהלהשלמהקצרמריםחדשיםדורשי מקורלפישוט

בלי תמונה (יש לגלול את המסך כלפי מטה)