מונרך
מונרך הוא ראש המדינה, במדינות בעלות ממשל מונרכי.
מינוח
המילה "מונרך" באה מהביטוי היווני "monos archein" שמשמעותו "שליט יחיד" ושהתייחס לשליט אבסולוטי ביוון העתיקה. עם הזמן נוספו מילים כמו אוטוקרט או דיקטטור שגם הן מתארות שליט יחיד, והמילה מונרך כיום מתייחסת לרוב למערכת מסורתית של שלטון מורש.
מונרכים נשאו בתארים שונים במקומות ובזמנים שונים. תואר המונרך הנפוץ ביותר כיום הוא מלך, והוא גם התואר ששימש בעברית בתקופת התנ"ך. מקור המילה "מלך" בשפה האכדית (malku או maliku במיתוס הבריאה הבבלי), ופירושה המקורי הוא 'יועץ'.
העברת התפקיד
מונרך על פי רוב יורש את תפקידו, אך לעיתים נתפס תפקיד זה בהפיכה, וישנם גם מקרים בהם נבחר המונרך. המונרך שולט עד מותו, אלא אם הוא מופל ותפקיד המונרך נלקח ממנו.
רוב המונרכים גדלים בתוך משפחת מלוכה בתוכה הם לומדים על חובותיהם העתידיות ומורישים את כתרם עם מותם לאחד מחברי אותה משפחה, בדרך כלל לבן הבכור. כתוצאה מכך רוב המונרכיות היציבות נשלטות במשך מאות שנים על ידי משפחת מלוכה אחת.
ישנן מעט מדינות בהן נוהגים לבחור את המונרך, כמו מלזיה, הוותיקן או האימפריה הרומית הקדושה והאיחוד הפולני-ליטאי בעבר. יש המגדירים גם את המנהיג העליון באיראן כמונרך אבסולוטי נבחר.
סמכויות המונרך
בדרך כלל שולט המונרך בצורת שלטון יחיד. כיום ישנן מונרכיות בהן למונרך כוח אבסולוטי (ר' מונרכיה אבסולוטית), אך ישנן גם מונרכיות בהן המונרך מוגבל במערכת חוקים וזו נקראת מונרכיה חוקתית. ישנן גם בעת המודרנית מונרכיות בהן לשליט תפקיד סמלי יותר ופחות קבלת החלטות או שליטה בפועל.
נשים מונרכיות
על אף שבאירופה של ימי הביניים כמעט לא היו נשים שליטות, אין זו תופעה מודרנית. במהלך ההיסטוריה היו מנהיגות רבות ברחבי העולם. בשושלות העתיקות ביותר הידועות לנו, כמו אלו של מצרים העתיקה, ניתן למצוא נשים פרעוניות.
תארים מונרכיים באירופה
באירופה ישנם מספר תארים אותם יכול מונרך לשאת. לכל אחד מתארים אלו יש צורה זכרית ונקבית (חוץ מלאפיפיור). הצורות הנקביות משמשות לא רק במקרה שהמונרך היא אשה, אלא גם כדי לתאר את נשות המונרכים. אולם בעלה של מונרכית לא מקבל אוטומטית את תוארה (לדוגמה, פיליפ, דוכס אדינבורו לא היה מלך הממלכה המאוחדת אף על פי שהיה נשוי למלכה אליזבת השנייה).
התואר הנפוץ ביותר למונרך במהלך ההיסטוריה של אירופה היה נסיך או נסיכה, אולם במהלך המאה ה-19 וה-20 רוב המונרכיות הקטנות באירופה נעלמו והתמזגו לישויות ריבוניות גדולות יותר, ולכן התואר מלך או מלכה הפכו לנפוצים ביותר כיום.
לחלק מהתארים הללו ישנן מספר משמעויות שונות שלאו דווקא מתייחסות למונרך. לדוגמה, נסיך או דוכס יכול להיות פשוט חבר משפחת מלוכה.
בתוך האימפריה הרומית הקדושה היו עוד תארים רבים ששימשו למונרכים על אף שבדרך כלל הם היו תוארי כבוד בלבד, כמו מרקגראף, לנדגראף ועוד.
תארים מונרכיים באמריקה
מונרכיות היו קיימות ביבשת אמריקה הרבה לפני הגעת המתיישבים האירופאים. כשהאירופאים הגיעו הם קראו למונרכיות האלו ממלכות ולמונרכים מלכים. רבים מהמונרכים באמריקה היו למעשה נשים, אך האירופאים לא הבינו זאת. דוגמאות לתוארי מונרכים באמריקה:
- קאסיק - היה בשימוש בהיספניולה ובפוארטו ריקו הפרה-קולוניאלית.
- טלאטואני - מנהיג בני הנאואה במקסיקו.
- אז'או - מנהיג בני המאיה.
- אינקה קאפאק - מנהיג קיסרות האינקה.
המונרך הראשון בצפון אמריקה לאחר ההתיישבות האירופאית היה אוגוסטין הראשון, שהכריז על עצמו כקיסר מקסיקו בשנת 1822. בברזיל מלכו קיסרים מבית המלוכה הפורטוגלי בין השנים 1822 ל-1889. מונרכים אירופאים אלו הודחו בשל סיבות רבות, בעיקר בשל לחצים מארצות הברית הרפובליקאית.
כיום קיימות 9 מונרכיות אמריקאיות רשמיות, אולם כולן נשלטות על ידי מונרך אחד - צ'ארלס השלישי, מלך הממלכה המאוחדת. מדינות אלו הן החברות האמריקאיות בחבר העמים הבריטי: קנדה, ג'מייקה, בהאמה, בליז, גרנדה, סנט לוסיה, סנט וינסנט והגרנדינים, אנטיגואה וברבודה וסנט קיטס ונוויס.
תארים מונרכיים באפריקה
תארים מונרכיים באסיה
- מלך - קיים בקמבודיה ובתאילנד.
- טנו - קיסר יפן. יפן היא המדינה היחידה בעולם שעדיין נשלטת על ידי קיסר, אף על פי שכיום הוא עומד בראש מונרכיה חוקתית.
- כגן - מנהיג שבטים במרכז אסיה.
- הואנגדי - קיסר סין.
- ואנג - מלך סין מלפני תקופת הקיסרות.
- סולטאן - שליט מוסלמי, כיום קיים בברוניי, במחוז המיוחד יוגיאקרטה שבאינדונזיה וב-7 ממדינות מלזיה (ג'והור, טרנגנו, סלנגור, פהנג, פרק, קדה וקלנטן).
- מלך הדרקון - מלך בהוטן.
- יאנג די-פרטואן אגונג - שליט העל של מלזיה.
- ראג'ה - מלך בתת-היבשת ההודית ובדרום-מזרח אסיה. כיום קיים רק במדינת פרליס שבמלזיה.
- יאמטואן בסאר - המלך של מדינת נגרי סמבילן במלזיה.
- נוואב - מלך מוסלמי בהודו.
- סמראט - קיסר בהודו העתיקה.
- חאן - מנהיג באימפריה המונגולית.
תארים מונרכיים במזרח התיכון
- מלך - מלכי ישראל בעבר: בממלכת ישראל, ממלכת יהודה וממלכת החשמונאים.
- ח'ליפה - מנהיג אסלאמי.
- אמיר - נסיך במזרח התיכון ובעבר בצפון אפריקה. קיים כיום באפגניסטן (דה פקטו), כווית, קטר ובכל אחת מ-7 האמירויות המרכיבות את איחוד האמירויות הערביות (אבו דאבי, דובאי, שארג'ה, עג'מאן, פוג'יירה, ראס אל-ח'ימה ואום אל-קיוין).
- סולטאן - במזרח התיכון, הסולטנות היחידה שקיימת היא עומאן, ובעבר גם בראש האימפריה העות'מאנית עמד סולטן.
- מאליכ - קיים בבחריין, ירדן וערב הסעודית.
- שאה - מלך פרס.
- פאדישאה - מלך גדול או קיסר באימפריה העות'מאנית.
- פרעה - מלך מצרים העתיקה.
תארים מונרכיים באוקיאניה
באוקיאניה ישנן כיום 6 מונרכיות, כולן ממלכות, כאשר 5 מהן (אוסטרליה, איי שלמה, טובאלו, ניו זילנד ופפואה גינאה החדשה) הן חלק מממלכות חבר העמים הבריטי אשר נשלטות בידי אותו מונרך - צ'ארלס השלישי, מלך הממלכה המאוחדת.
המונרכיה העצמאית היחידה באוקיאניה היא ממלכת טונגה, אשר נשלטת בידי המלך טופו השישי.
קישורים חיצוניים
- מלכים ושליטים, דף שער בספרייה הלאומית