יעל שרז

שחיינית, לוחמת, שחקנית וזמרת ארץ-ישראלית

יעל ברגהיים-ישי-שֶׁרֶז-פולקובסקי (1931 - 23 בינואר 2017) הייתה שחיינית ארץ ישראלית, אלופת ארץ ישראל (1945) במשחה ל-100 מטר חופשי, פלמ"חניקית, שחקנית, זמרת, אמרגנית ויזמת ישראלית.

יעל ברגהיים-שרז
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 1931
חיפה, פלשתינה (א"י)
פטירה 23 בינואר 2017 (בגיל 86 בערך)
מידע כללי
מדינה ישראלישראל ישראל
ספורט
ענף ספורט שחייה
תת-ענף סגנון חופשי
מועדון מכבי חיפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ביוגרפיה

עריכה

יעל שרז נולדה בשם יעל ברגהיים וגדלה בחיפה בתם של אריה וצפורה. אמה, צפורה ברגהיים, אשת ציבור חיפאית וקריינית, ששיחקה בהצגה אחת בתפקיד ראשי אחד בהצגה "פאני" של מרסל פניול.[1] היא התאמנה בקבוצת השחייה של מכבי חיפה בהדרכתו של איזיה פייגנבוים והייתה חברה בתנועת הנוער מכבי הצעיר.

אלופת ארץ ישראל בשחייה

עריכה

באליפות הנוער בשחייה של ארץ ישראל, שנערכה ברחובות בסוף ספטמבר 1945, היא זכתה בשתי מדליות, זהב וכסף. מדליית זהב במשחה ל-100 מטר חופשי בתוצאה של 1:37.2 דקות, לפני אהובה דוד ממכבי טבריה ומדליית כסף במשחה ל-100 מטר גב, אחרי אהובה דוד.[2] שבועיים לאחר מכן, באליפות ארץ ישראל שנערכה בבת גלים בחיפה בתחילת אוקטובר היא זכתה במדליית זהב במשחה ל-100 מטר חופשי בתוצאה של 1:35.2 דקות, לפני אהובה דוד (1:41.1 דקות).[3]

לוחמת בפלמ"ח

עריכה

בשנת 1947 בגיל שש עשרה וחצי, היא התגייסה לגדוד השני של הפלמ"ח בגברעם. עם פרוץ מלחמת העצמאות, סופחה לליווי השיירות לירושלים, השתתפה בהתקפה על האוניה אלטלנה והשתייכה לגדוד הפורצים של חטיבת הראל.

זמרת ושחקנית

עריכה

בשנות ה-50, היא הופיעה כזמרת וכשחקנית בתיאטראות: הסמבטיון, הזירה, האוהל והייתה חלק מצוות האמנים שהופיעו במועדון התיאטרון.[4]

עם נישואיה, עברו בני הזוג להתגורר בצפת והקימו בשנת 1958 את "מועדון השעות הקטנות" בבית מרחץ טורקי ישן בעיר העתיקה של צפת. שרז הייתה לזמרת הבית של המועדון שבו הופיעו אמנים רבים מרחבי הארץ. המועדון היה מוקד עלייה לרגל תרבותי בצפת לאמנים ולאנשי בוהמה באותה העת. בין היתר היא ביצעה שירים שנכתבו במיוחד עבורה. בשנת 1959 ביצעה לראשונה את השיר "צפת" שכתב דן אלמגור והלחין גיל אלדמע, שנה לאחר מכן היא ביצעה שיר נוסף "האגדה על הרבי מצפת" שכתב דן אלמגור והלחין גיל אלדמע. השיר נכלל במחזה "איש חסיד היה", 1968.

שרז הייתה למבצעת הראשונה של השיר "שיר הליצן" ("שמש עולה, יורד גם הליל, אך הליצן עוד ממשיך וצוהל") שכתב מרדכי לבנון והלחין בני ברמן.

בשנת 1960 כתבה והלחינה נעמי שמר עבורה, את התכנית הראשונה של להקת השעות הקטנות. חברי הלהקה היו: שייקה לוי, גבי אקשטיין, מרים גבריאלי ושרז שיצאה לאור על גבי תקליטון. התכנית כללה מספר שירים, בין היתר הביצוע המקורי של הלהקה ל"שיר השוק", שהפך כשנה לאחר מכן לאחד מלהיטיה הגדולים של להקת התרנגולים, השירים "ליל אמש" ("במשעול בלב שדות, זוג פוסע לבדו וידה בתוך ידו כברכת שלום"), "עשרת הצדיקים" ו"אוכל האדם".[5]

תוכניתה השנייה של להקת השעות הקטנות בהרכב חדש, כללה את הלהיט של ג'ורג' ברסנס, "הספסל הציבורי" ("Les amoureux des bancs publics"), שתורגם לעברית על ידי דן אלמגור.[6]

בין שיריה הידועים

עריכה
  • "שיר הליצן"
  • "שיר השוק"
  • "ליל אמש"
  • "עשרת הצדיקים"
  • "אוכל האדם"
  • "חולשה של בת"
  • "בת הקיבוץ"
  • "מרחץ טורקי"
  • "אדיפוס"
  • "שיתפוצץ"

חיים אישיים

עריכה

יעל שרז נישאה לפרסומאי יצחק שרז. מאמצע שנות ה-60 היא המעיטה להופיע. לאחר גירושיה היא נישאה לאילן פולקובסקי. הזוג התגורר מספר שנים בארצות הברית ולאחר חזרתם הם התגוררו ברמת השרון והיא עבדה כדוברת של בית החולים תל השומר.

קישורים חיצוניים

עריכה

הערות שוליים

עריכה