הטרוכרומיה

(הופנה מהדף זגדן)

הטרוכרומיה (שם מלא: הטרוכרומיה אירידיום, באנגלית: Heterochromia iridum) היא תופעה אנטומית בעיניים, שבה קשתית עין אחת היא בעלת צבע שונה מקשתית העין השנייה (הטרוכרומיה מלאה), או מצב שבו חלק מקשתית העין הוא בעל צבע שונה מיתרת הקשתית (הטרוכרומיה חלקית). בעברית, אדם ששתי עיניו בעלות צבע שונה נקרא זַגְדָן, זוּגְדוּס או זַגְדוּם.

הטרוכרומיה
הטרוכרומיה מלאה בעיניים אנושיות אצל חולה תסמונת ורדנבורג
הטרוכרומיה מלאה בעיניים אנושיות אצל חולה תסמונת ורדנבורג
תחום רפואת עיניים עריכת הנתון בוויקינתונים
קישורים ומאגרי מידע
MeSH C538115, C538115
סיווגים
ICD-10 H21.24 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
הטרוכרומיה חלקית
השחקנית אליס איב לה עין כחולה ועין ירוקה
הטרוכרומיה בעיני חתול
דוגמה להטרוכרומיה מרכזית

גורם

עריכה

תופעת ההטרוכרומיה נובעת מעודף או מחסור בפיגמנט מלנין בקשתית, או בחלק ממנה. הטרוכרומיה מועברת בתורשה, אך גם יכולה להיווצר בעקבות מחלה או פגיעה פיזית.

צבע העין ובפרט צבע הקשתית, נקבע בעיקר על פי ריכוז ופיזור פיגמנט המלנין ברקמת הקשתית. מכאן שכל שינוי בכמות המלנין בקשתית העין יתבטא בשינוי צבע העין. השינוי עשוי להתבטא בפיגמנטציית-יתר או בפיגמנטציית-חסר. פיגמנטציית-יתר מופיעה בדרך כלל לצד שגשוג-יתר של תאי הקשתית, בעוד שפיגמנטציית-חסר מופיעה לצד שגשוג-חסר של תאי הקשתית.

סוגי הטרוכרומיה

עריכה

ישנם שלושה סוגים של הטרוכרומיה:

  • הטרוכרומיה מלאה, בה לכל עין יש צבע נפרד באופן מלא.
  • הטרוכרומיה חלקית, בה רק שטח אקראי מהעין מתאפיין בצבע שונה.
  • הטרוכרומיה מרכזית, בה השוני בצבע העין נמצא רק במרכז העין קרוב לאישון.

תפוצה

עריכה

על אף שתופעת ההטרוכרומיה מוכרת בבני אדם (אלכסנדר הגדול[1], ועודד קטש למשל) הטרוכרומיה מלאה שבה עין אחת שונה בצבעה מן העין השנייה שכיחה יותר בחיות כגון חתולים (למשל בגזע ואן טורקי), כלבים (ובפרט מגזע האסקי סיבירי), סוסים ותאואים. הטרוכרומיה חלקית היא תופעה נדירה יותר מהטרוכרומיה מלאה ומצויה לרוב כביטוי למומים גנטיים כגון מחלת הירשפרונג (Hirschprung's disease) ותסמונת ורדנבורג (Waardenburg syndrome). והטרוכרומיה מרכזית, נמצאת בעיקר אצל בני אדם בעלי חוסר במלנין התופעה הכימית אינה מעידה דווקא על מחלה אלא עלולה להעיד גם על חוסר במלנין. התופעה אינה מסוכנת.

חלוקה

עריכה

בנוסף להבחנה בין הטרוכרומיה מלאה, המשפיעה על מלוא צבע העין, לבין הטרוכרומיה חלקית, ישנו סיווג נוסף, מקובל יותר, המבדיל בין הטרוכרומיה מולדת לבין הטרוכרומיה נרכשת:

הצגת הטרוכרומיה במדיה

עריכה
  • בסרט "פול בלארט נשאר בווגאס" שומר הקניון פול בלארט ושודד חפצי האמנות וינסנט סופל (ניל מקדונו) מתווכחים מי יותר משוגע ונועז. סופל מצביע על עיניו, שלהן צבעים שונים, כהוכחה לחריגותו.
  • בסרט "אקס-מן 2" למוטנט ג'ייסון יש עיניים בעלות צבעים שונים. סימן זה נותר גם כאשר ג'ייסון משנה את פרצופו באמצעות כוחותיו על מנת לתעתע באויביו.
  • כמו כן בסרט "אקס-מן: ההתחלה", צ'ארלס אקסבייר הצעיר מתחיל עם בחורה בבר, בכך שהוא מסביר לה על המוטציה שבהטרוכרומיה.
  • לדמות אלכס פיירו מהספר "מגנס צ'ייס והאלים של אוסגרד" ישנן עיניים בצבעים שונים.
  • בספר "מחוננת" של הסופרת קריסטן קאשור קיימות דמויות ("מחוננים") שמאופיינות בשתי עיניים השונות אחת מהשנייה בצבעיהן, דבר שנותן להם יכולת מיוחדת בתחום כלשהו.

קישורים חיצוניים

עריכה
  מדיה וקבצים בנושא הטרוכרומיה בוויקישיתוף

הערות שוליים

עריכה
  1. ^ Ashrafian H. "The death of Alexander the Great--a spinal twist of fate." J Hist Neurosci. 2004 Jun;13(2):138-42. PMID 15370319