השקפת עולםאנגלית: worldview; בגרמנית: Weltanschauung) או תפיסת עולם[1] היא האופן הסובייקטיבי שבו אדם יחיד או קבוצה של אנשים רואים ומפרשים את ההתרחשויות והגירויים בסביבתם הפיזית והחברתית. השקפת העולם מכילה את כל הידע, המושגים, העמדות והערכים של האדם או הקבוצה המחזיקים בה. היא משמשת כמסגרת התייחסות או נקודת מבט למגוון רחב של היבטים הנוגעים לעולם ולחיים בו. בהתאם לכך, השקפת העולם יכולה להתייחס לתחומים כמו מדע, דת, פוליטיקה, חינוך וכלכלה. אנשים בודדים וקבוצות חברתיות יכולים להחזיק במגוון רחב של תפיסות עולם, כמו: פילוסופיה מכניסטית, נטורליזם מטאפיזי, פנתאיזם ופוסט-ציונות.

טקסים ומנהגים דתיים מקושרים להשקפת העולם של הדת הרלוונטית.

אטימולוגיה

עריכה

מקורו של המונח "השקפת עולם" הוא בתרגום שאילה מהמילה הגרמנית Weltanschauung, אשר מורכבת מ־Welt "עולם" ו-Anschauung "תפיסה" או "השקפה"[2]. זהו מושג בסיסי בפילוסופיה הגרמנית, במיוחד בתורת ההכרה, אשר מתייחס "לתפיסה עולמית רחבה", המאפשר לאדם הבודד או לקבוצה חברתית, לצפות ולפרש את העולם ולהשתלב בחברה.

תפיסות עולם שונות ויחסי הגומלין ביניהן

עריכה

ישנן מספר דרכים שבהן אדם או קבוצה חברתית יכולים להתייחס לאדם או קבוצה עם תפיסות עולם שונה, למשל:

  • אתנוצנטריות – הנטייה להסתכל על העולם בעיקר מהנרטיב של הזהות האתנית של המתבונן. האתנוצנטריות משקפת את נטייתו של האדם לראות בתרבותו שלו את התרבות המרכזית, הנעלה, הטובה יותר מאחרות והנכונה, תוך שיפוטן של תרבויות אחרות בהשוואה לתרבותו.
  • יחסיות תרבותית – גישה הטוענת כי על-מנת להבין תרבות אחרת, יש להימנע משיפוט (אנ'). על פי היחסיות התרבותית, כל תרבות מתאימה למאפיינים של חבריה. לכן, לפי גישה זו אין להעריך תרבות מסוימת כטובה יותר או פחות מהאחרת. במקום זאת יש ללמוד ולהבין כל תרבות על פי אמות המידה שלה עצמה.

אמונות בסיסיות משותפות יכולות לשמש כבסיס לדיאלוג בונה בין תפיסות עולם שונות. זאת משום שתפיסת העולם כוללת מספר אמונות בסיסיות, אשר מקבילות מבחינה פילוסופית לאקסיומות של השקפת העולם. אמונות בסיסיות אלו אינן ניתנות להוכחה לוגית במסגרת השקפת העולם, עקב היותן אקסיומות. כתוצאה מכך, האמונות הבסיסיות לא משמשות כמוקד לוויכוח, אלא כטיעונים המועלים בעד או נגד טענות בנושאים אחרים.

ראו גם

עריכה

קישורים חיצוניים

עריכה

הערות שוליים

עריכה
  1. ^ ניתן גם לאיית זאת "תפישת עולם". ראו "תפיסה או תפישה?", באתר האקדמיה ללשון העברית.
  2. ^ "Online Etymology Dictionary". Etymonline.com. נבדק ב-2019-12-02.