הקרדינל מהקרמלין

ספר מאת טום קלנסי

הקרדינל מהקרמליןאנגלית: The Cardinal of the Kremlin) הוא מותחן ריגול מאת הסופר האמריקאי טום קלנסי. הספר, שהוא השני אודות ג'ק ראיין, איש חיל הנחתים והיסטוריון בעברו, המשמש כמנתח מודיעין של ה-CIA, הוא מבחינה כרונלוגית המשך לספרו הראשון של קלנסי "המרדף אחר אוקטובר האדום". הספר ממשיך לעסוק במלחמה הקרה, במבצע ציקלון (מלחמת אפגניסטן) ובתוכנית מלחמת הכוכבים. בספר מופיעה לראשונה דמותו של ג'ון קלארק איש האגף לפעולות מיוחדות, ובעברו לוחם הקומנדו הימי[1]. שם הספר נגזר מכך ששם הצופן של הסוכן הבכיר שמפעיל ה־CIA בצמרת ממשלת רוסיה, המכונה הקרמלין, הוא "קרדינל".

הקרדינל מהקרמלין
The Cardinal of the Kremlin
עטיפת הספר
עטיפת הספר
מידע כללי
מאת טום קלנסי עריכת הנתון בוויקינתונים
שפת המקור אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה רומן עריכת הנתון בוויקינתונים
נושא המלחמה הקרה עריכת הנתון בוויקינתונים
הוצאה
הוצאה Putnam
תאריך הוצאה 1988
מספר עמודים 798 עריכת הנתון בוויקינתונים
הוצאה בעברית
הוצאה הוצאת מעריב
תאריך 1990
תרגום יוסף אשכול
מספר עמודים 506 (כריכה קשה)
סדרה
ספר קודם המרדף אחר אוקטובר האדום עריכת הנתון בוויקינתונים
הספר הבא סכנה ברורה ומיידית עריכת הנתון בוויקינתונים
קישורים חיצוניים
הספרייה הלאומית 003486990, 001145457
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

עלילה

עריכה

עלילת הספר נפתחת בעת שג'ק ראיין, איש חיל הנחתים האמריקני[2] והיסטוריון בעברו, העובד כמנתח מודיעין בכיר ב-CIA, תחת סגן המנהל לביון, אדמירל ג'יימס גריר, צופה בהטבעת שאריות הצוללת "אוקטובר האדום", לאחר שעברה תהליך של הנדסה הפוכה והטכנולוגיה החדישה שהכילה הוסרה וקציני הצוללת ערקו, כדי שדבר העריקה לא יוודע לק.ג.ב. בהמשך נשלח ראיין לניו מקסיקו כדי להעריך את הרמה המבצעית של יוזמת ההגנה האסטרטגית כנגד טילים בין יבשתיים, ופוגש מהנדס צעיר בצבא ארצות הברית, אל גרגורי שמו. ברוסיה מקים הצבא האדום מתקן דומה בהרי טג'יקיסטן, בסמוך לגבול אפגניסטן, העוסק בתוכנית מקבילה. באותה עת באפגניסטן מסייע קצין מבצעים של ה־CIA בשם אמיליו אורטיז לקבוצת מורדי מוג'אהדין, במסגרת מבצע ציקלון, ומספק להם אימון ונשק מתקדם, כולל טילי נ"מ מדגם "סטינגר" שהפילו מסוקי קרב סובייטיים רבים. על הקבוצה מפקד אפגני המכונה "הקשת", על שום מיומנותו הגבוהה בשימוש בטילי "סטינגר". במוסקבה מפעילים שני סוכני ה־CIA, אד ומרי-פאט פולי, אשר הם גם זוג נשוי, סוכן סובייטי רם דרג המכונה בשם הצופן "קרדינל". "קרדינל" הוא למעשה קולונל מיכאיל פיליטוב, איש חיל השריון בעל שלושה עיטורי גיבור ברית המועצות[3], המשמש כעוזרו של שר ההגנה הסובייטי, דימיטרי יאזוב, אשר גויס לשירות ה-CIA על ידי אולג פנקובסקי. קולונל בשם גנאדי בונדרנקו, איש חיל הקשר הרוסי שפעל בעבר באפגניסטן עם צוות ספצנאז, נשלח מטעם שר ההגנה הרוסי למתקן בהרי דושנבה, למשימה דומה לזו של ראיין[4].

בהמשך הספר פיליטוב נחשף ונתפס בידי הק.ג.ב, ובמקביל צוות סוכנים סובייטי חוטף בארצות הברית את אל גרגורי כדי להכשיל את פיתוח יוזמת ההנדסה האסטרטגית. כאשר ראיין מגלה כי ראש ה-ק.ג.ב, בוריס גראסימוב, קושר קשר לבצע הפיכה ולהשתלט על השלטון בברית המועצות, הוא מוציא לפועל תוכנית כפולה - לחלץ את פיליטוב ולחטוף את גראסימוב ובכך למנוע את ההפיכה. הצוללת "דאלאס" מפליגה לאסטוניה כשעל סיפונה מפקד הצוללת "אוקטובר האדום", מרקו רמיוס, ומר קלארק איש האגף לפעולות מיוחדות, ובעברו לוחם הקומנדו הימי. צוות חילוץ בני ערובה של ה-FBI בראשות הסוכן גאס ורנר מבצע פשיטה על הבית בו מוחזק גרגורי, הורג את הסוכנים הסובייטים זולת אחד ומחלץ אותו[5]. פשיטה שביצעה קבוצת המוג'הידין על המתקן בהרי דושנבה ומסבה לו נזק ניכר. במהלך הפשיטה נהרגים רוב חברי הקבוצה ו"הקשת" עצמו נהרג בידי קולונל בונדרנקו. במקביל פוגש ראיין במוסקבה בגראסימוב, ראש ה-ק.ג.ב ומאיים עליו כי אם לא יערוק למערב יחשוף את דבר הקשר. גראסימוב נעתר ומסכים לערוק בתנאי שה-CIA ידאג לחלץ גם את משפחתו. במבצע נועז חוטפים ראיין וגראסימוב את פילטוב הכלוא וממלטים אותו למטוס נוסעים אמריקני. גראסימוב ופילטוב נמלטים, אולם ראיין נלכד בידי סרגיי גלובקו, איש ה-ק.ג.ב[6]. באותה עת קלארק מפליג מן הצוללת "דאלאס" בסירת גומי לאסטוניה. שם הוא מחלץ[7] את אשתו ובתו של גראסימוב וממלט אותן עמו בבטחה לצוללת.

לאחר פגישה עם המזכיר הכללי של המפלגה הקומוניסטית של ברית המועצות נרמונוב, משוחרר ראיין משביו ושב לארצות הברית. בסיום הספר נקבר פיליטוב בשדה הקרב של אנטיאטם, לאחר שנפטר בארצות הברית בשיבה טובה, בטקס צבאי מלא[8].

קישורים חיצוניים

עריכה

הערות שוליים

עריכה
  1. ^ טום קלנסי, "הקרדינל מהקרמלין", "הוצאת מעריב", 1990, עמוד 216.
  2. ^ טום קלנסי, "הקרדינל מהקרמלין", "הוצאת מעריב", 1990, עמוד 55.
  3. ^ טום קלנסי, "הקרדינל מהקרמלין", "הוצאת מעריב", 1990, עמוד 30.
  4. ^ טום קלנסי, "הקרדינל מהקרמלין", "הוצאת מעריב", 1990, עמוד 90.
  5. ^ טום קלנסי, "הקרדינל מהקרמלין", "הוצאת מעריב", 1990, עמודים 412-415.
  6. ^ טום קלנסי, "הקרדינל מהקרמלין", "הוצאת מעריב", 1990, עמודים 466-468.
  7. ^ טום קלנסי, "הקרדינל מהקרמלין", "הוצאת מעריב", 1990, עמודים 474-476.
  8. ^ טום קלנסי, "הקרדינל מהקרמלין", "הוצאת מעריב", 1990, עמוד 506.