הצי הדרום-אפריקאי

חיל הים של דרום אפריקה
(הופנה מהדף הצי הדרום אפריקאי)

הצי הדרום אפריקאיאנגלית: South African Navy – SAN) הוא הזרוע הימית של כוחות ההגנה של דרום אפריקה. תפקידו של הצי הוא להכין ולנהל פעולות צבאיות ימיות להגנתה של דרום אפריקה, אזרחיה והאינטרסים שלה ולבצע משימות לטובת מטרות לאומיות נוספות בזמן שלום.

כוחות ההגנה של דרום אפריקה
זרועות
צבא דרום אפריקה
הצי הדרום-אפריקאי
חיל האוויר הדרום-אפריקאי
עיטורים ומבנה פיקודי
עיטורי כוחות ההגנה של דרום אפריקה
דרגות כוחות ההגנה של דרום אפריקה
היסטוריה צבאית
היסטוריה צבאית של דרום אפריקה
היסטוריה של דרום אפריקה

משימות נוספות כוללות מתן שירותים צבאיים ימיים כתמיכה למשרדי ממשלה ורשויות ממשלתיות, כולל משימות חיפוש והצלה, הגנה על המשאבים הימיים ותמיכה במשימות תובלה דיפלומטיות.

היסטוריה

עריכה

שורשיו של הצי הדרום אפריקאי החלו ב"שירות הימי של דרום אפריקה" (SA Naval Service) שהוקם ב-1 באפריל 1922. באופן בלתי רשמי יכול הצי גם לראות את שורשיו ב"מתנדבים הימיים של נאטאל" (Natal Naval Volunteers – NNV), שהוקם ב דרבן. ב-30 באפריל 1885 וכן ב"מתנדבים הימיים של מושבת הכף" (Cape Naval Volunteers – CNV), שהוקם בקייפטאון ב-1905. ב-1 ביולי 1913 אוחדו שתי יחידות אלה כדי ליצור את "דיוויזיית העתודות הדרום אפריקאית של הצי המלכותי" (South African Division of the Royal Naval Volunteer Reserve – RNVR (SA)). במהלך מלחמת העולם הראשונה שירתו 164 איש מכוח זה במסגרת הצי המלכותי הבריטי ו-412 שירתו בצי הדרום אפריקאי עצמו.[1] בסיס הצי בסימונס טאון (Simons Town) היה נכס אסטרטגי חשוב של מדינות ההסכמה.

הספינות הראשונות שקיבל הצי החדש (בהשאלה קבועה מהצי המלכותי), היו הספינות "פרוטאה" (HMSAS Protea), (ספינת סקר הידרוגרפי), "סונבלום" (HMSAS Sonneblom) ו"אימורטל" (HMSAS Immortelle) (שתיהן שולות מוקשים). אך קשיים כלכליים שנבעו מהשפל הגדול גרמו לממשלה להחזיר את הספינות לצי המלכותי. "פרוטאה" הוחזרה ב-1933 ושתי הספינות האחרות ב-1934.

מלחמת העולם השנייה

עריכה
 
יאן סמאטס במדי פילדמרשל של צבא דרום אפריקה סוקר מסדר של מלחי הצי הדרום אפריקאי באלכסנדריה, מצרים. 16 במאי 1942
  ערך מורחב – דרום אפריקה במלחמת העולם השנייה

מלחמת העולם השנייה החלה כאשר הצי היה לא קיים למעשה, וכוח האדם שלו כלל רק 3 קצינים ו-3 בעלי דרגות אחרות. בינואר 1940 הוקמה יחידה ימית חדשה, שנקראה "כוח ההגנה הימי" (Seaward Defence Force – SDF).[2] אדמירל משנה גאי הליפקס (Guy Hallifax), שפרש מהצי המלכותי לגמלאות בדרום אפריקה, מונה להיות מפקדו של כוח זה. הכוח היה אחראי על הפעלתם של שולות מוקשים, ספינות ללוחמה בצוללות ולמשימות פיקוח ואיתות במימי דרום אפריקה. החל מ-1941 ספינות מכמורת נגד צוללות פעלו בים התיכון. "כוח ההגנה הימי" (SDF) ו"דיוויזיית העתודות" (RNVR) מוזגו ב-1 באוגוסט 1942 כדי ליצור את "הכוחות הימיים של דרום אפריקה" (South African Naval Forces- SANF).[3] בשל ההשפעה החזקה של הצי המלכותי, החל הצי של דרום אפריקה להשתמש בדרגות של הצי המלכותי.

לאחר מלחמת העולם השנייה

עריכה
 
ספינת הצי המלכותי הבריטי "ווילפ" (HMS Whelp) שנמסרה בשנת 1953 לצי הדרום אפריקאי ושמה שונה ל"סימון ון דר סטל" (SAS Simon van der Stel)

ב-1 במאי 1946 הועברו ה"כוחות הימיים של דרום אפריקה" (SANF) להיות חלק מ"כוחות ההגנה של האיחוד" (Union Defence Force – UDF) וב-1951 הם הפכו להיות הצי הדרום אפריקאי (South African Navy – SAN). הקידומת HMSAS (His Majesty's South African Ship) ("הספינה הדרום אפריקאית של הוד מלכותו"(, שונתה לקידומת SAS (South African Ship) ("ספינה דרום אפריקאית") ב-1952[4] והכתר בסמל הצי הוחלף ב-1959 באריה של נאסאו כפי שהופיע על סמל דרום אפריקה, שנתיים לפני שדרום אפריקה הפכה להיות רפובליקה.

ב-1947 קיבל הצי שלוש ספינות נוספות: שתי שולות מוקשים מסדרת "אלגרין" (Algerine), הספינה "רוזמונד" (HMSAS Rosamund), שמאוחר יותר שונה שמה ל"בלומפונטיין" (HMSAS Bloemfontein) והספינה "פלורוס" (HMSAS Pelorus), שמאוחר יותר שונה שמה ל"פיטרמריצבורג" (HMSAS Pietermaritzburg) והקורבטה מסדרת "פלאוור", הספינה "רוקרוז" (HMSAS Rockrose), שמאוחר יותר הוסבה להיות ספינת סקר הידרוגרפי ושמה שונה ל""פרוטאה" (HMSAS Protea). המשחתת הראשונה של הצי, הספינה "יאן ון ריבק" (SAS Jan van Riebeeck), מסדרת "וואגר" (Wager) שלפני כן שירתה בצי המלכותי הבריטי בשם "ווסקס" (HMS Wessex), הועברה לדרום אפריקה ב-29 במרץ 1950. המשחתת השנייה "סימון ון דר סטל" (SAS Simon van der Stel), ששירתה לפני כן בצי המלכותי הבריטי בשם "ווילפ" (HMS Whelp) והייתה הספינה האחות של ה"יאן ון ריבק", נמסרה לצי ב-23 בפברואר 1953.

בינתיים, נוהל משא ומתן בין ממשלות בריטניה ודרום אפריקה על עתידו של בסיס הצי בסימונס טאון. תוצאות השיחות הללו היו שהבסיס יועבר לדרום אפריקה ב-2 באפריל 1957 ושהצי הדרום אפריקאי ירכוש מבריטניה 4 פריגטות נוספות, 10 שולות מוקשים חופיות ו-5 ספינות משמר. ב-1963 נרכשה הפריגטה הראשונה מסדרת "פרזידנט טיפוס 12" (Type-12 President Class) וב-1970 הצי קיבל מצרפת את הראשונה מבין שלוש הצוללות מסדרת "דפני" (Daphné class submarines).

מתיחויות פוליטיות בסווטו ובמקומות אחרים דחפו את משטר האפרטהייד לאחוז באמצעים קשוחים יותר בניסיון לשלוט באופוזיציה וכתוצאה מכך הוטל ב-1977 אמברגו על דרום אפריקה. כתוצאה מכך שתי קורבטות ושתי צוללות שהוזמנו עבור הצי לא נמסרו לו. במקום זאת הזמינה דרום אפריקה בחשאי 9 סטי"לים מסוג סער 4 מישראל,כש-3 מהן נבנו במספנות ישראל ו-6 הנותרות נבנו בדרום אפריקה.

ב-1977, כאשר מלחמות הגבול החלו להסלים, שינה מפקד כוחות ההגנה של דרום אפריקה את המשימה העיקרית של הצי לשמירה על החופים ותקציב הצי קוצץ באופן משמעותי. מלחמות הגבול הסתיימו ב-1989, מה שגרם לקיצוץ רוחבי בכל הזרועות של כוחות ההגנה של דרום אפריקה והצי צמצם בכ-23% את מצבת כוח האדם שלו.

לאחר 1994

עריכה

לאחר הבחירות הדמוקרטיות הראשונות בדרום אפריקה, דגלו של הצי הדרום אפריקאי חזר להתנופף בנמלים רבים ברחבי העולם והוא השתתף בתרגילים משותפים עם ציים אחרים.[4] ב-1997 חגג הצי 75 שנה להקמתו ולחגיגות נשלחו ספינות מ-15 מדינות.[5]

הצורך לצייד מחדש את הצי הוביל לעסקת נשק שבמסגרתה קיבל הצי ארבע פריגטות (חיל האוויר רכש מסוקים עבור הפריגטות) ושלוש צוללות.[6]

"המרכז לתיאום פעולות הצלה ימיות" (MRCC) מוקם בבונקר בסילברמיין (Silvermine).[7] בשנת 2004 הועברה פונקציה זו ממשרד ההגנה ל"רשות לבטיחות ימית" (SAMSA), הכפופה למשרד התחבורה.[8]

תקציב הצי לשנת 2012–2013 עמד על 2.55 מיליארד ראנד דרום-אפריקאי.[9] למרות שהצי הדרום אפריקאי שודרג, דיווח אתר החדשות AllAfrica.com בדצמבר 2010 שהיכולות של הצי מוגבלות והוא יתקל בקשיים לקחת חלק במלחמה נגד שודדי הים בסומליה. האתר דיווח בינואר 2011 שעם תקציבו הנוכחי לא יהיה הצי מסוגל לשלוח יותר מפריגטה אחת ומספינת סיוע אחת בכל רגע נתון. נאמר שעלות משימה כזאת שווה לכל התקציב השנתי לפעולות מבצעיות.[10]

חיל הנחתים

עריכה

חיל הנחתים של דרום אפריקה הוקם כיחידת משנה של הצי ב-1979,[11] כשמשימתו העיקרית הייתה הגנה על הנמלים. הנחתים גם הועסקו בדרום-מערב אפריקה (כיום נמיביה) במהלך מלחמות הגבול, במשימות סיור לאורכו של נהר הזמבזי. הנחתים גם שימשו ככוחות חיל רגלים על הגבול עד 1988 וכן ביצעו פעולות לדיכוי הפגנות בתוך דרום אפריקה. לנחתים הייתה יכולת אמפיבית שאותה יכלו לבצע מתוך שתי ספינות שהועמדו לרשותם. יחידת עילית הוקמה והייעוד שלה היה הקמת ראש גשר על החופים כהכנה לנחיתת כוחות גדולים יותר. הנחתים הפעילו יחידת עילית שביצעה משימות סיור בין השנים 1983 עד 1989 וקיבלה הכשרות ככוח מוטס, אימוני צלילה ואימוני לוחמה בשטח בנוי. הנחתים פורקו ב-1990 כחלק מארגון מחדש של הצי ועקב סיום מלחמות הגבול.

דגלים

עריכה

מבנה הצי

עריכה

בסיסים

עריכה

הצי הדרום אפריקאי מחזיק את הבסיסים הבאים:

  • בסיס הצי סימונס טאון (Naval Base Simons Town) – בסיסו הראשי של הצי. כל היחידות המבצעיות מרוכזות בו בניסיון לחסוך בעלויות. הבסיס משמש גם אכסניה למתקני הדרכה לפריגטות ולצוללות החדשות. בבסיס קיימת גם מספנה שנמצאת בתהליך לקראת הפרטה.
  • תחנת הצי פורט אליזבת' (Naval Station Port Elizabeth) – משמשת לצורכי סיוע לצי.
  • תחנת הצי דרבן (Naval Station Durban) – בסיס הצי בדרבן הוקטן להיות תחנת צי לצורך ייעול של הצי. יחד עם זאת, הוכרז באפריל 2013 שהמקום יפתח מחדש בתור בסיס ימי לסיוע במשימת הלוחמה בשודדי הים בחוף המזרחי של אפריקה.[12]

בסיסי הדרכה

עריכה
  • בסיס ההדרכה סאלדאנהאה (SAS Saldanha) – ממוקם בחוף המערבי ומקיים אימונים והכשרות לחוגרים.[13]
  • בסיס ההדרכה ווינגפילד (SAS Wingfield) - ממוקם באזור קייפטאון. מקיים אימונים והכשרות בתחום הטכני.
  • בסיס ההדרכה סימונסברג (SAS Simonsberg) – מקיים אימונים בתותחנות, לוחמה נגד צוללות, תקשורת, צלילה ובימאות.
  • המכללה הימית גרודונס ביי (Naval College Gordon's Bay) – בית הספר לקציני הצי.
  • בית הספר ללוחמה ימית (Maritime Warfare School) - ממוקם בסימונסטאון.
  • בית הספר להגנה בפני נשק בלתי קונבנציונלי (NBCD School)

כוח אדם

עריכה

נכון ל-1 בספטמבר 2011 משרתים בצי 6104 איש בשירות קבע, 1313 אזרחי עובדי הצי וכ-1000 אנשי מילואים. שבע יחידות המילואים הישנות נסגרו במהלך שנת 2006. הוקם מערך מילואים חדש הוקם ומהווה למעשה מאגר כוח אדם שמסופח ממנו לטובת יחידות וספינות הצי.[14]

מדים ודרגות

עריכה

מהקמתו ב-1922 ועד לשנות החמישים היה למעשה הצי הדרום אפריקאי חלק מהצי המלכותי הבריטי והמדים והדרגות בו היו זהים. ב-1959 הוחלף הכתר בסמל הצי באריה של נאסאו כפי שהופיע על סמל דרום אפריקה. כומתה שחורה החליפה את כובע המצחיה. בשנת 2000 שונה סמל המדינה ובוצע שינוי במדים כדי שיתאימו לסמל החדש. במסגרת מהלך זה שונו סימני הדרגות לנגדים והוכנס לשימוש כובע צד (Side cap). סולם הדרגות של הצי הדרום אפריקאי מבוסס על זה של הצי המלכותי הבריטי.[15]

אמצעים

עריכה

ספינות

עריכה

ספינות קרב

עריכה
תמונה סדרה ייעוד כמות בשירות כניסה לשירות
 
סדרת "ואלור"
Valour class
פריגטה 4 2004[16]
 
סדרת סער 4
Warrior class
ספינת טילים (סטי"ל) 6 1979[17]
 
סדרת "ריוור"
River class
שולת מוקשים 2 1981[18]
סדרת T
T class
ספינת סיור 3 1992[17]
 
סדרת "נמאקורה"
Namacurra class
סירת סיור נמלים 21 1981[17]
 
סדרת "הרואין"
Heroine class
צוללת 3 2005[19]

ספינות תמיכה

עריכה
תמונה סדרה/שם הספינה ייעוד כמות בשירות כניסה לשירות
"דרקנסברג"
SAS Drakensberg
מכלית 1 1987[20]
 
"פרוטאה"
SAS Protea
(סדרת "הקלה" - Hecla class)
ספינת סקר 1 1972[20]
גוררות גוררת 3 1969, 1978, 1995.[21]

מסוקים

עריכה

למרות שהצי הדרום אפריקאי לא מפעיל כלי טיס באופן עצמאי, הוא מקבל תמיכה אווירית מטייסת מס' 22 של חיל האוויר הדרום אפריקאי. המסוקים שמופעלים הם:

  • מסוק Atlas Oryx (מסוק אחד)
  • מסוק Westland Super Lynx 300 Mk64‏ (4 מסוקים מועלים על הפריגטות מסדרת "ואלור")

מערכות נשק

עריכה
  • טורפדו 533 מ"מ.[19]
  • מקלע כבד M2 בראונינג
  • טיל נגד מטוסים M2 בראונינג[16]
  • תותח נגד מטוסים דו-קני 35 מ"מ Denel
  • מגוון של מקלעים בינוניים 7.62 מ"מ

הקומנדו הימי

עריכה

"פלגת הקומנדו הימי" (Maritime Reaction Squadron – MRS) הוקמה כ"צוות הימי לתגובה מהירה" (Naval Rapid Deployment Force – NRDF) ב-2006.[22][23]

משימתו העיקרית של יחידה מובחרת זו היא להעסיק חיילי רגלים של הצי במשימות שמירת שלום ביבשת אפריקה, משימות הומניטריות וסיוע במקרי אסונות טבע.[24]

הכוח כולל את המרכיבים הבאים:

  • צוות המפעיל ספינות סיור בנמלים.
  • צוות תגובה בסדר גודל של פלוגה עם יחידות תמיכה.
  • צוות צלילה מבצעי

ראו גם

עריכה

קישורים חיצוניים

עריכה
  מדיה וקבצים בנושא הצי הדרום-אפריקאי בוויקישיתוף

הערות שוליים

עריכה
  1. ^ Wessels, André (2009). "The South African Navy and its Predecessors, 1910–2010: A Century of Interaction with Commonwealth Navies". Department of History, University of the Free State. Retrieved 2012-08-03
  2. ^ National Security" (PDF). South Africa: a country study. Federal Research Division, Library of Congress. 1997. ISBN 0-8444-0796-8.p.338
  3. ^ "History of the SA Navy". Navy.mil.za. Retrieved 2012-07-12.
  4. ^ 1 2 South African Navy – Unlikely Ambassadors
  5. ^ "The SA Navy and an African Renaissance - Occasional Paper No 27 - November 1997".
  6. ^ "SA navy to have all new corvettes and submarines by 2007". Engineeringnews.co.za. Retrieved 2012-08-03.
  7. ^ "South African Navy (SAN)". Globalsecurity.org.
  8. ^ "Sea Watch & Response". SAMSA. Retrieved 2012-07-12.
  9. ^ "Vote 22 Defence and Military Veterans - National Treasury estimates of national expenditure". National Treasury Department: Republic of South Africa. 22 February 2012. Retrieved 2012-08-03.
  10. ^ "allAfrica.com: South Africa: Navy's Frigates and the Somali Pirates". 14 December 2010.
  11. ^ National Security" (PDF). South Africa: a country study. Federal Research Division, Library of Congress. 1997. ISBN 0-8444-0796-8. P.339
  12. ^ Mkamba, Lungelo; Coetzee, Cobus; Sapa (5 April 2013). "Navy to return to Durban's Salisbury Island".
  13. ^ "SAS Saldanha Home Page". Navy.mil.za.
  14. ^ "Presentation by Chief of the SA Navy on the transformation of the SA Navy to the Joint Standing Committee on Defence (SJCD)". Retrieved 2012-08-03.
  15. ^ "Vision & Mission". Navy.mil.za. Retrieved 2012-08-03.
  16. ^ 1 2 "Valour-class Frigates". Navy.mil.za.
  17. ^ 1 2 3 "Patrol Forces". Navy.mil.za. Retrieved
  18. ^ "Mine Warfare Forces". Navy.mil.za
  19. ^ 1 2 "Submarines". Navy.mil.za
  20. ^ 1 2 "Auxiliary Equipment". Navy.mil.za.
  21. ^ "Tugs". Navy.mil.za
  22. ^ "RDF Training in Touwsriver". עמוד 3
  23. ^ "Exercise Xena testing Maritime Reaction Squadron". DefenceWeb. 2009-11-26.
  24. ^ "Maritime Protection Squadron". Navy.mil.za. 2011-02-02