Τα περισσότερα μηνύματα κακοποίησης στοχεύουν σε κοινωνικούς, πολιτικούς και σεξουαλικούς προσανατολισμούς.
Οι νέοι Ευρωπαίοι παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτοι στο διαδικτυακό μίσος.
Το 2023, το 49% του πληθυσμού της ΕΕ ηλικίας 16 έως 29 ετών αντιμετώπισε διαδικτυακά μηνύματα που θεωρούνται εχθρικά προς ορισμένες ομάδες ή άτομα.
Τα υψηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στην Εσθονία (69%), τη Δανία (68%), τη Φινλανδία (68%), τη Γαλλία (65%) και τη Σλοβακία (65%).
Δώδεκα από τις 23 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία κατέγραψαν ποσοστά άνω του 50%, αναφέρει η Eurostat.
Στην αντίθετη πλευρά του φάσματος, η Κροατία (24%), η Ρουμανία (27%) και η Βουλγαρία (31%) είναι οι μόνες χώρες όπου λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού εκτέθηκε σε ρητορική μίσους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ρητορική μίσους συνδεόταν με πολιτικές ή κοινωνικές απόψεις, με μέσο όρο 35% σε ολόκληρη την ΕΕ. Η κατηγορία αυτή ήταν η μεγαλύτερη στην Εσθονία (60%), τη Φινλανδία (56%) και τη Δανία (49%).
Τα εχθρικά μηνύματα με στόχο την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ έφτασαν κατά μέσο όρο στο 33% των νέων ενηλίκων στην ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (46%), τη Σλοβακία και την Πορτογαλία (44%).
Επίσης, το 30% των νεαρών ενηλίκων στην ΕΕ αντιμετώπισε μηνύματα μίσους με ρατσιστικό περιεχόμενο, με τις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία να είναι οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο, με ποσοστό 45% η καθεμία.