Η διοργάνωση Arab Health
Η διοργάνωση Arab Health εστιάζει στις τελευταίες ιατρικές καινοτομίες και λύσεις: από πρωτοποριακό εξοπλισμό απεικόνισης, μέχρι νέες εφαρμογές στη χειρουργική και την προσθετική. Η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλη πίεση στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, στις υποδομές και την αλυσίδα εφοδιασμού, επιταχύνοντας τις αλλαγές. Διοργανώσεις όπως το Arab Health βοηθούν στο να υπάρξει επαφή και συνεργασία των ενδιαφερόμενων.
Πάνω από 20.000 επαγγελματίες του τομέα της υγείας, αλλά και εταιρίες όπως η OpenCast πήραν μέρος φέτος στο Arab Health. Η εταιρία παρασκευάζει εύπλαστα καλούπια για σπασμένα κόκαλα, όπως μας εξηγεί ο Όγκαστ Παρκ, Υπεύθυνος Παγκόσμιων Πωλήσεων και Μάρκετινγκ: _«_Σε σχέση με το συμβατικό καλούπι, όπου χρειάζεσαι βαμβάκι προστασίας του δέρματος ανάμεσα στο δέρμα και το εκμαγείο, το δικό μας καλούπι προσαρμόζεται απευθείας στο δέρμα. Άρα μπορεί να κάνεις μπάνιο και το καλούπι δεν μυρίζει, ούτε σου προκαλεί φαγούρα. Οι γιατροί μπορούν να έχουν οπτική επαφή με το δέρμα».
Η καινοτομία και η τεχνολογία ήταν ένα από βασικά θέματα. Η CMR Surgical είναι μια εταιρία ιατρικής τεχνολογίας που παράγει ένα σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που ονομάζεται versius. Ο Τζον Άκερ είναι επικεφαλής του εμπορικού τμήματος για τις ΗΠΑ: «Είναι για εφαρμογές γενικής χειρουργικής και γυναικολογικές επεμβάσεις. Έχουμε κάνει επίσης επεμβάσεις στο παχύ έντερο και στον θώρακα. Το ρομποτικό σύστημα προσφέρει μια ψηφιακή διεπαφή, ανάμεσα στον ασθενή και στον χειρουργό και αυτές οι πληροφορίες μπορούν να αποθηκευτούν σε μορφή δεδομένων».
Από τη ρομποτική μέχρι τις ιατρικές συσκευές, το θέμα φέτος ήταν η ενότητα του κλάδου και η ανάπτυξή του στο μέλλον. Μία από τις εταιρίες που παρουσίασε τις καινοτομίες της ήταν η Vocera. Η συσκευή της έχει να κάνει με την φροντίδα του ασθενή, όπως αναφέρει ο Ομάρ Μάσρι, διευθυντής περιφερειακών πωλήσεων: «Είναι μια συσκευή που την φοράμε. Μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε με τη φωνή και μπορούμε να της ζητήσουμε να καλέσει κάποιον. Όπως γνωρίζουμε όλοι, η καρδιακή ανακοπή είναι κάτι πολύ σοβαρό. Τα δευτερόλεπτα παίζουν ρόλο και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε την ευκαιρία στην νοσηλεύτρια να ειδοποιήσει την κατάλληλη ομάδα. Θα μειώσει λοιπόν το χρόνο και θα δώσει μια μεγαλύτερη πιθανότητα στον ασθενή να ζήσει».
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τα ΗΑΕ έγιναν η πρώτη χώρα, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που παρέλαβαν τη νέα θεραπεία για τον κορονοϊό. Τα δεδομένα έδειξαν ότι το Sotrovimab μπορεί να εμποδίσει σε ποσοστό πάνω από 85% τους θανάτους αλλά και τα σοβαρά περιστατικά της Covid 19. Το Arab Health του 2020 έκλεισε με συμφωνίες που άγγιξαν τα 840 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος, αυτό το νούμερο αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερο.
Η τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογία παίζουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό και πολλές χώρες έχουν αναπτύξει στρατηγικές. Το Ίδρυμα για το Μέλλον του Ντουμπάι εργάζεται πάνω σε τέτοιες στρατηγικές όπως είναι η αυτόνομη μεταφορά, το block chain και οι νέοι τρόποι επιχειρηματικότητας. Η Τζέιν Γουίδερσπουν μίλησε με τον δρ. Νόα Ράντφορντ, που είναι επικεφαλής μελλοντολόγος και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων.
Το Ίδρυμα για το Μέλλον του Ντουμπάι
Τζέιν Γουίδερσπουν, Euronews:
Δρ. Νόα σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σήμερα. Η ιδιότητά σας είναι εντυπωσιακή. Τι σημαίνει;
Δρ. Νόα Ράντφορντ, Επικεφαλής Μελλοντολόγος και Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων, Ίδρυμα για το Μέλλον του Ντουμπάι:
Χαίρομαι που είμαι μαζί μας. Αφορά δύο πράγματα της δουλειάς που κάνουμε στο Ίδρυμα για το Μέλλον του Ντουμπάι. Το ένα είναι να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε και να φανταστούμε τον τρόπο που αλλάζει ο κόσμος μας, πώς θα είναι το μέλλον και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό, σήμερα στο Ντουμπάι. Το δεύτερο είναι ότι ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Το Ντουμπάι είναι η πιο κοσμοπολίτικη πόλη του κόσμου. Υπάρχουν περισσότερες εθνικότητες εδώ από ότι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη του πλανήτη. Οπότε προφανώς οτιδήποτε κάνουμε, πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους ανθρώπους που ζουν εδώ.
Τζέιν Γουίδερσπουν, Euronews:
Ένα μέρος της δουλειάς σας είναι να προβλέπετε το μέλλον.
Δρ. Νόα Ράντφορντ, Επικεφαλής Μελλοντολόγος και Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων, Ίδρυμα για το Μέλλον του Ντουμπάι:
Είναι πάντα δύσκολο να προβλέπουμε. Προσπαθούμε να φανταστούμε πώς θα είναι το μέλλον, αλλά ποτέ δεν μπορούμε να το εκφράσουμε με κάποιο βαθμό βεβαιότητας. Αλλά αν δείτε τον συνδυασμό επιστήμης και αναδυόμενων τεχνολογιών με τις αναδυόμενες κοινωνικές και οικονομικές τάσεις, μπορείτε να φανταστείτε πώς μπορούν να συνδυαστούν ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ντουμπάι, όπου όλα γίνονται γρήγορα και οι άνθρωποι εξοικειώνονται πολύ με τον τρόπο που κάνουν τα πράγματα. Οπότε μέρος της δουλειάς μας στο Ίδρυμα είναι να συνεργαστούμε με άτομα που καινοτομούν σε σχέση με τα οχήματα, τις μεταφορές και την ασφάλεια και να είμαστε ανοικτοί σε ότι πιθανώς συμβεί στο μέλλον.
Τζέιν Γουίδερσπουν, Euronews:
Προφανώς και είμαστε ακόμη στο μέσο μιας παγκόσμιας πανδημίας. Είχατε προβλέψει ότι θα έρθει;
Δρ. Νόα Ράντφορντ, Επικεφαλής Μελλοντολόγος και Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων, Ίδρυμα για το Μέλλον του Ντουμπάι:
Θα έλεγα ότι η πρόβλεψη είναι μια μεγάλη κουβέντα. Είμαι σίγουρος ότι έχετε ακούσει την πολυχρησιμοποιημένη φράση ότι το μέλλον είναι ήδη εδώ. Δεν ισχύει όμως παντού με τον ίδιο τρόπο. Επειδή όμως το Ντουμπάι είναι ένα παγκόσμιο κέντρο και επειδή αποστολή μας είναι να έχουμε ένα διεθνές δίκτυο ειδικών, καλλιτεχνών και σχεδιαστών, καθώς η πανδημία άρχισε να εξελίσσεται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στην Ασία και την Κίνα, πολλοί από τους φίλους μας και τους συναδέλφους μας ήταν εκεί. Αρχίσαμε να βλέπουμε λοιπόν τον αντίκτυπο που είχε στις οικονομίες των χωρών και στις κοινωνίες, αρκετούς μήνες πριν φτάσει εδώ. Μέρος του να είσαι μελλοντολόγος είναι να είσαι ευαίσθητος σ’ αυτές τις αλλαγές που εμφανίζονται και να σκέφτεσαι πώς θα σε επηρεάσουν. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, στην περίπτωση της πανδημίας για παράδειγμα, συνδεόμαστε όλοι παγκόσμια με αεροπλάνα. Είναι μόνο θέμα λογικής και χρόνου ότι κάτι που συμβαίνει σε απόσταση 8 ωρών με το αεροπλάνο, στο τέλος θα φτάσει και σε σένα. Ευαισθητοποιηθήκαμε πολύ νωρίς του τι θα σημάνει αυτή η άφιξη του ιού. Και μέχρι την ώρα που έκανε την εμφάνισή του, είχαμε ευτυχώς προετοιμαστεί.
Τζέιν Γουίδερσπουν, Euronews:
Γεωγραφικά, όταν κοιτάει κάποιος πού βρισκόμαστε, τις διατροφικές αλυσίδες, την κλιματική αλλαγή, πώς επηρεάζουν τελικά όλα αυτά τη ζωή στην περιοχή;
Δρ. Νόα Ράντφορντ, Επικεφαλής Μελλοντολόγος και Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων, Ίδρυμα για το Μέλλον του Ντουμπάι:
Ριζικά. Θα συνεχίσει να συμβαίνει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Τα ΗΑΕ, όπως πολλές χώρες του Κόλπου, εισάγουν περίπου το 85% των τροφίμων τους και αφαλατώνουν το 85-90% του νερού τους. Η ηγεσία αναγνωρίζει ότι αυτό είναι στρατηγικό ρίσκο, αλλά και μια τεράστια ευκαιρία για ανάπτυξη και καινοτομία, γιατί υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στον τρόπο που παίρνουμε τρόφιμα από τον υπόλοιπο κόσμο. Η αφαλάτωση του νερού απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας και έχει τεράστιες συνέπειες στο περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει για το κρέας και για πολλά άλλα πράγματα που θεωρούμε δεδομένα στην ζωή μας τον 21ο αιώνα. Ενώ υπάρχουν λοιπόν μεγάλες απειλές, αυτές συνιστούν και εξαιρετικές ευκαιρίες για μας να επανακαθορίσουμε συνολικά τη φύση της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας, τη φύση της οικονομίας μας και της διατροφικής αλυσίδας, αλλά και το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και πώς συνεργαζόμαστε ως κοινωνίες.
Η Τυνησία και η καλλιέργεια φυκιών
Η Τυνησία είναι πρωτοπόρος στην καλλιέργεια φυκιών στη Μεσόγειο. Τα κόκκινα φύκη ή άλγη χρησιμοποιούνται για πηκτίνες και ουσίες που σταδιακά υποκαθιστούν προϊόντα ζωικής προέλευσης. Τα βρίσκουμε σε τρόφιμα, καλλυντικά και φαρμακευτικά σκευάσματα. Η καλλιέργεια των φυκιών είναι μια τεράστια δραστηριότητα στην Τυνησία. Τα κόκκινα φύκη ή άλγη χρησιμοποιούνται για πηκτίνες και ουσίες που σταδιακά υποκαθιστούν προϊόντα ζωικής προέλευσης.
«Οι υφές μας χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική, στο ψήσιμο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έχουμε αναπτύξει ένα προϊόν που μπορεί να αντικαταστήσει τις ζωικές πρωτεΐνες. Έχουμε λοιπόν μπουκιές που στηρίζονται στις υφές μας και σε φυτικές πρωτεΐνες. Αυτό σημαίνει ότι δεν περιέχουν κρέας, αλλά έχουμε μια υφή και μια γεύση που θυμίζει κρέας» αναφέρει η Μαριέμ Μουχεντίν, βιολόγος και διευθύντραι ανάπτυξης του Ομίλου Selt Marine.
Αυτή είναι η πρώτη σοδειά βιομηχανικής κλίμακας του ομίλου, μετά από πολλά χρόνια έρευνας: _«_Αυτό που κάνουμε είναι ότι βάζουμε αυτά τα φύκη, αυτή τη φυσική βιομάζα σε δίχτυα. Τα αφήνουμε να μεγαλώσουν. Όταν μεγαλώσουν, μαζεύουμε το 80% της παραγωγής, τα αποξηραίνουμε και τα τυλίγουμε σε μπάλες και τις στέλνουμε στο εργοστάσιο» επισημαίνει ο Μουνίρ Μπουλκούρ, Ιδρυτής του Ομίλου.
Μέχρι το 2023, ελπίζουν ότι θα φτάσουν στα 800 στρέμματα καλλιεργούμενων φυκιών, δημιουργώντας έτσι μια νέα γενιά καλλιεργειών.