Nederlands: Colin Archer van William Atkins, Eric, 1960, gebouwd in Breskens. Op de foto Laurent Velleman tijdens zijn solo wereldomzeiling tussen 1972 en 1977 Geregistreerd als Varend monument sinds 2015 onder nr 3017.
Geschiedenis:
Eind jaren 50 begon Laurent Velleman (1919-2001), scheepstimmerman en afkomstig uit Gent, met de bouw van de Voordewind. Hij wilde zijn droom verwezenlijken en een schip bouwen waarmee hij alleen de wereld mee rond kon zeilen. Hij heeft gekozen voor een Colin Archer van William Atkin, type Eric. L.O.A. 12.50 m. De romp van Moulmeinteak werd gebouwd door jachtwerf
D.H. Meeusen in Breskens waarna Laurent Velleman het schip daar zelf verder afbouwde. Hij heeft niet bezuinigd op degelijkheid. Verder is er over de intimmering en bediening van de tuigage doordacht nagedacht om het schip alleen te kunnen bedienen.
In september 1972 start Laurent Velleman op 53-jarige leeftijd met zijn soloreis rond de wereld. Hier is na afloop een gedetailleerde reisbeschrijving van gemaakt door zijn schoonzoon.
De solo wereldomzeiling start officieel in Martinique en eindigt daar ook. Op zondag 11 september 1977 komt hij onder grote verwelkoming terug in de haven van Langebrugge (Gent). Zijn woorden "de beste manier om een wereldreis te beëindigen is er een nieuwe voor te bereiden". En zo geschiedde.
Zonder te weten blijkt Laurent Velleman de eerste Belg te zijn die solo de wereld heeft gerond. Hij wordt benoemd als erelid van de Koninklijke Yacht Club Gent. Net als Willy de Roos, Jean Heylbroeck, Eric Taberly, Prins Laurent.e.a.
In 1989 vertrekt Laurent Velleman wederom voor een wereldreis en in 1998 vertrekt hij voor de 3de maal. Nu op 78-jarige leeftijd.
Voordewind is identiek en in dezelfde periode gebouwd als de Suhaili waarmee Robin Knox-Johnston in 1969 de Golden Globe Race won, de solorace non stop rond de wereld. Beide schepen hebben met bemanning een duurzame prestatie geleverd.
Het uiterlijk van Voordewind is anno 2016 in oorspronkelijke staat.
de partager – de copier, distribuer et transmettre cette œuvre
d’adapter – de modifier cette œuvre
Sous les conditions suivantes :
paternité – Vous devez donner les informations appropriées concernant l'auteur, fournir un lien vers la licence et indiquer si des modifications ont été faites. Vous pouvez faire cela par tout moyen raisonnable, mais en aucune façon suggérant que l’auteur vous soutient ou approuve l’utilisation que vous en faites.
partage à l’identique – Si vous modifiez, transformez ou vous basez sur cet élément, vous devez distribuer votre contribution sous une license identique ou compatible à celle de l’original.