Luettelo internetilmiöistä
(Ohjattu sivulta Screamer)
Tämän artikkelin tai sen osan paikkansapitävyys on kyseenalaistettu. Voit auttaa varmistamaan, että kyseenalaistetut väittämät ovat luotettavasti lähteistettyjä. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla. Tarkennus: Luettelossa on paljon lähteetöntä tietoa. Niiden pitäisi olla peräisin itsenäisistä, riippumattomista tietolähteistä. |
Tämä on luettelo tunnetuista internetilmiöistä.
Musiikki
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Rickroll – kesästä 2007 lähtien levisi tapa huijata ihmisiä linkeillä katsomaan YouTubesta tai muualta Rick Astleyn musiikkivideota Never Gonna Give You Up. Ilmiö muodostui niin suosituksi, että YouTube muutti aprillipäivänä 2008 kaikki etusivullaan olevat videolinkit johtamaan kyseiseen videoon.
- Gregoriuksen NMKY on saanut paljon katselijoita myös ulkomailta, (joka on parodiaversio kappaleesta YMCA)
- Lazy Town -sarjassa esiintynyt laulu You are a pirate on nähtävillä YouTubessa monilla eri kielillä. Toista laulua We Are Number One on muokattu humoristisilla tavoilla.
- Trololo on Eduard Hilin esittämä kappale (oikealta nimeltään ”Я очень рад, ведь я, наконец, возвращаюсь домой”, suom. Olen niin iloinen, sillä olenhan vihdoin palaamassa kotiin), joka on saanut suuren suosion YouTubessa.
- Eteläkorealainen rap-artisti PSY (oik. Park Jae-Sang) tuli vuonna 2012 tunnetuksi musiikkivideolla ”Gangnam Style”. Siitä tuli ensimmäinen video, joka ylitti kaksi miljardia katselukertaa YouTubessa.
- Yhdysvaltalaisen Baauerin Harlem Shake -kappale tuli tunnetuksi meemistä, jossa ihmiset tanssivat sen tahtiin.
- Jotkut aiempien vuosikymmenten musiikkivideot, kuten esimerkiksi Armin ja Dannyn englanniksi laulama I wanna love you tender (suom. Tahdon olla sulle hellä)[1], suomalaisen tanssinopettaja Åke Blomqvistin televisiolle tekemä diskotanssi-opetusvideo ja Länsi-Saksan Eurovision laulukilpailun 1979 edustuskappale ”Dschinghis Khan” ovat myöhemmin YouTubessa tai muuten tulleet internet-ilmiöiksi sisältämänsä tahattoman camp-huumorin ansiosta.
- Yhtyeen Smash Mouth kappale "All Star" on noussut hitiksi, jota on muokattu monilla eri tavoilla.
- Sergei Stepanov eli ”Epic Sax Guy” tuli internet-ilmiöksi vuoden 2010 Eurovision laulukilpailussa, jossa hän esiintyi Moldovan edustajaryhmän saksofonistina.[2]
- Darude Sandstorm on DJ Daruden tekemä biisi vuonna 2000. Kappale tuli Euroopassa etenkin Suomessa viraali hitiksi, ja siitä muodostui meemi. Meemin ideana on, jos joku kysyy internetissä, mikä tuon kappaleen nimi on, vastaaja kommentoi siihen Darude Sandstorm, vaikkei kappale olisikaan Sandstorm.
Kuvia ja ääniä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Badger Badger Badger on loputtomiin jatkuva animaatio, jossa piirretyt mäyrät voimistelevat.
- Tanssiva vauva (Dancing baby) on 3D-ohjelmalla luotu lyhyt video tanssivasta vauvasta, joka levisi netissä 1996–1997. Ilmiö pääsi laajempaan levitykseen kun vauva esiintyi televisiosarjassa Ally McBeal lakinainen McBealin näkemänä hallusinaationa. Yhtye Trubble teki myös singlen ”Dancing Baby” (Ooga-Chaka), joka kohosi 1998/1999 Australian ja Britannian listoille.lähde?
- Jay Maynard eli ”Tron-mies” on minnesotalainen ohjelmoija, joka on valmistanut itselleen Tron-elokuvaan (1982) perustuvan puvun. Maynardin ylipainoinen habitus ja vartalonmyötäinen elastaani-puku herättivät ihmetystä keskustelupalstoilla kuten Slashdotissa ja Farkissa. Hän esiintyi puvussaan ”Tron Guyn” roolissa lukuisia kertoja Jimmy Kimmel Live! -keskusteluohjelmassa vuoden 2004 aikana.[3]
- Hampster Dance on yksinkertainen webbisivu, jossa 392 animoitua hamsteria tanssii taustalla pyörivän musiikin tahdissa. Sivun teki alun perin Deidre LaCarte lemmikkihamsterilleen Hamptonille. Verkkosivu saavutti suosion maaliskuussa 1999, jolloin se keräsi neljän päivän aikana 60 000 käyntiä. Tätä ennen sivulla oli ollut 600 kävijää. Myöhemmin käyntejä kertyi miljoonia. Hamsterisivu keräsi niin faneja kuin vihasivujakin.[4]
- Lolcat on sarja kuvia, joissa kissojen ja toisinaan muiden eläinten repliikeiksi on laitettu tahallisesti väärin kirjoitetulla englannilla milloin mitäkin humoristista. Ilmiön alkuperä on World of Warcraft -pelissä.[5] Vakiofraaseja ovat muun muassa ”I CAN HAS CHEEZBURGER?” ja ”DO NOT WANT!”.
- O RLY? on kesällä 2003 suosioon noussut meemi. Se perustui valokuvaan yllättyneen näköisestä tunturipöllöstä, johon joku lisäsi sanat O RLY? (engl. Oh, really?, suom. ihan tosi?). Pöllökuvat levisivät keskustelupalstoilla vastauksena hölmöihin toteamuksiin. Ilmiötä kehitettiin eteenpäin vastauksilla YA RLY (Yeah, really; ihan tosi) ja NO WAI! (no way!, ei millään!).
- Doge esittää japanilaista Shiba-koiraa, joka katsoo kameraa epäilevällä ilmeellä. Kuvaan on lisätty tekstiä kuten "wow".
- Loituma Girl on neljän ruudun flash-animaatio, joka sisältää kuvan Bleach-animen hahmosta Orihime Inoue pyörittämässä purjoa. Animaatio nousi suosioon 2006. Sen taustalla soi 27 sekunnin pätkä Ievan polkasta Loituma-yhtyeen esittämänä vuoden 1995 levyltä Things of Beauty.[6] Tunnetaan myös nimellä Leek Spin.
- goatse
- Trollface on kuva viekkaasti hymyilevästä oliosta. Kuvaa on alettu myöhemmin kutsua nimellä ”Coolface”.lähde?
- Pepe on vihreä antropomorfinen sammakko, jota on ainakin vuodesta 2016 alkaen käytetty rasistisissa ja äärioikeistolaisissa yhteyksissä.lähde?
- Screamer tarkoittaa käyttäjän säikäyttämiseksi tehtyä lyhyttä videota tai tietokoneohjelmaa, joka vaihtuu arvaamattomasti pelottavaksi kuvaksi ja äänekkääksi kirkaisuksi. Esimerkkejä screamereista ovat muun muassa Scary Maze Game ja Ghost Car.[7]
Videopelit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- All your base are belong to us on japanilaisesta videopelistä Zero Wing löytynyt englanninkielinen fraasi, joka nousi suosioon internetissä vuonna 2001. Koko peli oli käännetty englanniksi aivan yhtä kehnosti, mutta juuri tämä lause alkuanimaatiosta nousi suosituimmaksi. Lausetta tai lyhennettä AYBABTU photoshopattiin lukuisiin kuviin ja sen saattoi löytää reaalimaailmasta televisiopaidoista tai kirjoitettuna milloin mihinkin.[8]
- Leeroy Jenkins on World of Warcraft -nettiroolipelin pelaaja, joka pilasi peliryhmänsä huolellisesti laaditun strategian ja tapatti koko ryhmän ryntäämällä suin päin kohti vihollisia huutaen ”Leeeeeeeerooooy... Jeeenkins!”.
Muita ilmiöitä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Creepypasta on Internetissä, usein kuvalaudoilla kiertävä kauhutarina. Niissä kertoja väittää kokeneensa tapahtumat itse ja niissä vakuutetaan tapahtumien olevan todellisia. Creepypastoissa on usein paranormaalia ja normaalista poikkeavia tapahtumia, ja niitä usein maustetaan kuvilla tai videoilla. Kertomusten tarkoitus on lietsoa pelkoa ja puistattaa lukijoita. Kertomukset liittyvät lähinnä oikeaan elämään mutta merkittävä osa niistä myös televisiosarjoihin, elokuviin tai videopeleihin. Creepypastoiksi luetaan myös kokemukset esimerkiksi unihalvauksista ja haamuraajoista (jotka ovat todellisia) tai kansantarut. Tunnettuja Creepypasta hahmoja ovat muun muassa Jeff the Killer. Esimerkiksi YouTube-käyttäjistä "MrCreepypasta" on lukenut tarinoita englanniksi ja "MkGamerr" suomeksi. Creepypastat ja niiden hahmot ovat toimineet myös innoittajina tietokonepeleille, esimerkiksi Slendermanille.lähde?
- SCP Foundation (lyh. Secure. Contain. Protect.) on sivusto kuvitteelliselle yhdistykselle, joka säilöö salaiseen tutkimuskeskukseen ihmiskunnalle enemmän tai vähemmän vaarallisia entiteettejä. Sivustolla on tuhansia artikkeleja hirviöistä, jotka ovat luokiteltu vaarallisuutensa mukaan. Artikkelit kertovat hirviöistä kaiken oleellisen, kuten mistä ne löytyivät ja mitä he kykenevät tekemään. Sivuston pohjalta on kehitetty tietokonepeli SCP Containment Breach, jonka on luonut Joonas Rikkonen. Ensimmäinen versio pelistä ilmestyi 2012, ja sitä kehitetään yhä.lähde?
- Mahir Cagri (oik. Çağrı) on turkkilainen mies, jonka luomat kotisivut herättivät huvitusta vuonna 1999. Sivujen alussa oli kehnolla englannilla otsikko ”Welcome to my home page! I kiss you!” ja Cagrin kertomuksia kiinnostuksen kohteistaan ja harrastuksistaan kuten lentopallo, matkailu ja seksi. Sivun alalaidassa hän kutsui kaikki naiset tervetulleeksi luokseen Turkkiin ja lupasi majoittaa heidät. Sivujen suosion kasvaessa Cagri sai puhelinsoittoja ympäri maailmaa ja lopulta internet-yritys sponsoroi hänet kahden viikon matkalle Yhdysvaltoihin. Cagri lauloi myös singlen I Kiss You ja teki televisiomainoksen brittiläiselle yhtiölle.[9] Mahir Cagrin ulkonäkö ja jutut ovat samankaltaiset kuin koomikko Sacha Baron Cohenin myöhemmän Borat-hahmon.
- John Titor oli usenetissa 2000–2001 vaikuttanut ”floridalainen aikamatkaaja vuodesta 2036”. Hän väitti muun muassa ettei olympialaisia järjestetä enää vuoden 2004 jälkeen. Monet ottivat miehen jutut todesta.lähde?
- Venäjänkielisessä Internetissä on preved-ilmiö (преве́д) tai padonki, joka perustuu sanojen kirjoittamiseen väärin siten, että lausunta säilyy samana humoristisen vaikutuksen aikaansaamiseksi. Venäjän painottomien vokaalien äännearvo vaihtelee a↔o ja i↔e, joten tervehdyksen привет/privet voi kirjoittaa превед/preved ja se lausutaan samoin. Samoin termi padonki on sanan подонки väärin kirjoitettu muoto. Ilmiötä levitti etenkin sähköposteissa levinnyt kuva, muuteltu versio John Luriein vesivärimaalauksesta Bear Surprise, jossa karhu yllättää metsässä seksiä harrastavan parin sanoen ”превед!”. Ulkomaalaisille, jotka eivät uutta kirjoitustapaa ymmärtäneet, kerrottiin sen olevan olbanian kieltä.[10] Padonki-liikkeen kodeiksi muodostuivat verkkosivut Fuck.ru ja sittemmin pietarilaisen sähköinsinööri Dmitri Sokolovskin vuonna 2001 perustama sivusto udaff.com,[11] jossa julkaistaan käyttäjien kirjoittamia tarinoita. Nimensä sivu sai Sokolovskin lempinimestä Udav (Удав) ja vanhasta tavasta kirjoittaa venäjän loppu-v kahdella f-kirjaimella. Udaff.com on kerännyt huomiota mahdollisimman šokeeraavalla asennoitumisellaan kävijöihin.lähde?}
- Peter Pan -mies on 53-vuotiasmilloin? floridalainen mies, joka esittelee kotisivullaan kuvia itsestään Peter Pan -asuun pukeutuneena. Hän on esiintynyt muun muassa Late Night with Conan O’Brien -ohjelmassa vuonna 2004.[12]
- Lankuttaminen eli planking. Tarkoituksen on jakaa sosiaalisessa mediassa kuvia itsestä makaamassa tietyssä asennossa mielikuvituksellisissa paikoissa. Lankuttamista on seurannut muun muassa batmaning ja tebowing.
Haasteita
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Internethaaste on jokin tempaus, joka leviää sosiaalisessa mediassa. Tarkoituksena on kuvata itseään suorittamassa haastetta ja jakaa se muille.[13] Tunnettuja haasteita:
- Kanelihaaste (kanelilusikallisen nieleminen)
- Jäävesihaaste (jäävesiämpärillisen kaataminen päälleen)
- Jääsuolahaaste (suolan ja jään pitely iholla)
- Kondomihaaste (kondomin nenään vetäminen niin että sen saa suun kautta ulos)
- Kondomihaaste (vedellä täytetyn kondomin tiputtaminen pään päälle)
- Mannekiinihaaste (liikkumatta pysyminen)
- Kylie Jenner-huulihaaste (huulten imu niin että ne turpoavat)
- Tide Pod-haaste (pesuaineen syöminen)
- Pullea pupu-haaste (vaahtokarkkien sullominen suuhun)
- Älä naura-haaste (nauramatta oleminen)
- Try Not To Cringe Challenge (myötähäpeää tai puistatusta tuntematta oleminen)
- Bottle Flip Challenge (pullon heitto pystyyn)
- Ghost Pepper Challenge (tulisen chilipaprikan syöminen)
- Extreme Phone Pinching (puhelimen roikotus sitä pudottamatta)
- The Knife Game Song (veitsellä sormien väleihin iskeminen käteen osumatta)
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Danny on suomalainen vientituote. Helsingin Sanomat, 9.1.2009, s. C1.
- ↑ Euroviisujen eeppisin muusikko Epic Sax Guy YleX:lle: "En voinut kuvitellakaan, että saksofonisoolosta tulee näin suosittu" Yle
- ↑ Jay Maynard, IMDB
- ↑ Hamsterit levittävät tanssivillitystä Helsingin Sanomat. Arkistoitu 27.5.2007. Viitattu 29.07.2007.
- ↑ Creating a Cute Cat Frenzy TIME. Arkistoitu 16.7.2007. Viitattu 29.07.2007.
- ↑ http://www.iltasanomat.fi/viihde/uutinen.asp?id=1213382 (Arkistoitu – Internet Archive)
- ↑ Bojalad, Alec: The Forgotten Era of Internet Jump Scares denofgeek.com. 20.10.2021. Viitattu 20.8.2024. (englanniksi)
- ↑ http://www.theregister.co.uk/2001/02/22/all_your_base_are_belong/
- ↑ Star of 'I Kiss You' Site Moves From Farce to Folklore (New York Times)
- ↑ Полный превед Lenta.ru. Viitattu 29.07.2007.
- ↑ http://udaff.com/
- ↑ http://www.pixyland.org/peterpan/
- ↑ Internet "Challenges" and Teenagers: a Guide for Primary Care Providers Clinical Advisor. Arkistoitu 30.10.2018. Viitattu 30.10.2018. (englanniksi)