Suunnittelupokeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.

Suunnittelupokeri on ryhmässä tehtäviin arvioihin perustuva menetelmä työmäärä-arvioiden tekoon ohjelmistokehityksessä. Sitä käytetään erityisesti ketterässä ohjelmistokehityksessä.

Käytännöt

Suunnittelupokeriin tarvitaan korttipakka ja lista asioista, joiden työmäärä arvioidaan. Korttipakka on erityisesti suunnittelupokeriin kehitetty ja sisältää monesti seuraavat kortit: 0, ½, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 20, 40, 100, ? sekä kahvikuppi. Luvut ovat arvioita työmäärästä, ? kertoo epävarmuudesta ja kahvikuppi halusta pitää tauko. Arvioiden yksikkö voi vaihdella, luvut voivat olla esimerkiksi tunteja tai päiviä.

Arviointipalaverin kulku voi olla esimerkiksi seuraava:

  • Jokaiselle osallistujalle jaetaan oma korttipakka, jossa on edellä mainitut kortit. Osallistujat ovat usein ohjelmistoa kehittävä tiimi.
  • Tilaisuutta johtaa puheenjohtaja, joka ei osallistu arviointiin.
  • Arvioitavan tehtävän tunteva henkilö esittelee sen lyhyesti, jonka jälkeen tehtävän sisällöstä ja riskeistä keskustellaan. Keskustelussa ei arvioida työmäärää, vaan tehtävien asioiden listaa.
  • Jokainen arvioija valitsee mielestään parhaan kortin ja asettaa sen pöydälle luku alaspäin.
  • Kortit käännetään samaan aikaan oikein päin.
  • Matalien ja korkeiden arvioiden esittelijät perustelevat arvionsa ja keskustelu jatkuu.
  • Äänestystä jatketaan, kunnes yhteinen mielipide on muodostettu. Se ei välttämättä ole esimerkiksi keskiarvo, vaan joidenkin arvioita voidaan perustelujen kera painottaa keskiarvon laskennassa.
  • Keskustelujen pituutta voidaan rajoittaa esimerkiksi tiimalasilla, jolloin aina hiekan valuttua pidetään uusi äänestyskierros.

Korttien numerointi on tarkempaa pienissä luvuissa, koska lyhyiden tehtävien arviointi koetaan helpommaksi.

Hyödyt

Tutkimuksen mukaan suunnittelupokeri on vain hieman useiden henkilöiden arvioiden keskiarvoa tarkempi työkalu. Hyötynä nämä tutkijat esittävät tehtävien paremman suunnittelun, kun arviota tehdessä on kuultu koko ryhmää, jossa on eri asioihin erikoistuneita asiantuntijoita.

Lähteet

  • Using planning poker for combining expert estimates in software projects, Kjetil Moløkken-Østvold, Nils Christian Haugen, Hans Christian Benestad, Journal of Systems and Software volume 81 2106–2117 (2008)

Aiheesta muualla