Aasian kulttuurit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.

Aasian maanosa jaetaan yleisesti kuuteen maantieteelliseen alueeseen, joissa kussakin on omat kulttuuriset perinteensä: Etu-Aasia, Etelä-Aasia, Itä-Aasia, Keski-Aasia, Pohjois-Aasia (Siperia) ja Kaakkois-Aasia.

Etu-Aasian kulttuurit

Qutub Minarin minareetti Delhissä.

Jo ennen vuotta 3000 eaa. Lähi-idässä, johon Etu-Aasian lisäksi luetaan myös Egypti, kehittyivät Mesopotamian ja Niilin jokilaakson ensimmäiset korkeakulttuurit ja varsinaiset valtiot. Etu-Aasia on monien uskontojen kuten kristinuskon, islamin, juutalaisuuden, jesidismin ja Iranin mithralaisuuden, zarathustralaisuuden, manikealaisuuden ja bahai-uskon syntypaikka ja hengellinen keskus. Keskiajalta lähtien islam ja islamilainen kulttuuri ovat olleet keskeisessä asemassa suuressa osassa Etu-Aasiaa.

Etelä-Aasian kulttuurit

Bharata natyam -tanssija Intiasta.

Buddhalaisuus, hindulaisuus, jainalaisuus ja sikhiläisyys ovat vaikuttaneet tämän alueen kulttuureihin.

Itä-Aasian kulttuurit

Peking-oopperaa.

Kungfutselaisuus, Intiasta levinnyt buddhalaisuus, taolaisuus, šintolaisuus ja kommunistinen maolaisuus sekä Pohjois-Korean juche ovat vaikuttaneet tämän alueen kulttuureihin.

Lähteet

Aiheesta muualla

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.