Lentotekniikan opetus Suomessa
Lentotekniikan opetus Suomessa tarkoittaa lentokoneteollisuuden, lentoyhtiöiden ja ilmavoimien tarvitsemien ilmailuinsinöörien, teknikoiden ja mekaanikoiden koulutusta.
Lentotekniikan opetusta antavat oppilaitokset Suomessa
Teknillinen korkeakoulu (TKK)
Ilmailuinsinöörejä kouluttaa diplomi-insinööritasolla Teknillinen korkeakoulu. Sen lentotekniikan professoreina ovat toimineet Arvo Ylinen (1940–56), Veikko Linnaluoto (1960–78), Seppo Laine (1978–2002) ja Jaakko Hoffren (2004–). TKK:ssa on tehty 13 väitöskirjaa lentotekniikasta vuosina 1945–2004. Diplomi-insinöörejä on valmistunut yli 350.
Lentotekniikan laitos koostuu kahdesta laboratoriosta. Aerodynamiikan laboratoriossa on useita tuulitunneleita ja laskentakapasiteettia laskennallisen virtausmekaniikan tarpeisiin. Suuri alisooninen tuulitunneli on ollut niistä tärkein. Se on on riittävä lentokoneiden skaalamallien testaamiseen. Siellä on testattu myös muun muassa suomalaisten mäkihyppääjien aerodynamiikkaa 1980-luvulla. Ylisooniset tuulitunnelit ovat riittäviä opetustehtäviin.
Kevytrakennetekniikan laboratoriossa on fasiliteetit kuitulujitteisten komposiittimateriaalien suunnitteluun ja valmistukseen. Se osallistui merkittävällä panoksella PIK-20-purjelentokoneen suunnitteluun ja sen taitotieto on siirtynyt Patrian osaamiseen, joka näkyy esim. Airbus A380:n spoilerien suunnittelussa. Polyteknikkojen ilmailukerho oli perustamisestaan 1970-luvun lopulle merkittävä monien purjelentokoneiden ja niiden hinauskoneiden suunnittelussa ja samalla diplomitöiden tekoa varten.
Ammattikorkeakoulut
Rovaniemellä ja Tampereella koulutetaan lentotekniikan insinöörejä ammattikorkeakoulutasolla.
Lentokoneasentajakoulutus
Lentokoneasentajia kouluttaa mm. Finnair, Ilmavoimat ja Patria. Mäntän seudun koulutuskeskus kouluttaa lentokonerakenteiden ja lentoteknisen huollon teknikoita. Rovaniemen teknillisessä ammattioppilaitoksessa ja Vantaan Tikkurilan ammattioppilaitoksessa on lentokoneasentajan koulutuslinjat.
Yhdistyksiä
Lentokoneinsinööreillä on oma ammatillinen yhdistys. Ilmailuinsinöörien kerhon (http://www.aeronautics.hut.fi/~iik/) perustava kokous pidettiin Helsingissä ravintola Friscossa 2. joulukuuta 1933. Kerho suunnitteli ja toteutti Viri-lentokoneen. Vuonna 1986 kerho liittyi Suomen Teknillisen Seuran kautta jäseneksi kansainväliseen yhdistykseen, ICAS:iin. Seuran jäsenmäärä on kasvanut pienestä määrästä liki 400:aan vaihdellen vuosikymmenittäin ollen nyt noin 200.
Ilmavoimien tekniikan henkilöstöllä on lentotekniikan kiltoja eri puolella Suomea. Niiden toiminta liittyy etenkin sotilasilmailun historian vaalimiseen.