Tell Mureybat

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 30. lokakuuta 2022 kello 20.42 käyttäjän InternetArchiveBot (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

 

Natufin kulttuurin levinneisyyskartta, jossa näkyy myös Tell Mureybat (Mureybet)

Tell Mureybat oli nuoremman kivikauden aikainen kylä Pohjois-Syyriassa Eufrat-joen varrella[1][2], Lähi-idässä. Vuonna 1971 ranskalainen Jacques Cauvin aloitti kaivaukset Mureybatissa. Paikan kaivaukset jäivät kesken, kun se jäi syyrialaisten Assadin tekojärven alle vuonna 1993. Paikalla asuttiin noin 10 400–7 000 eaa.[3]. Varhaisina aikoina Myreybat oli pieni metsästäjä-keräilijöiden kylä. Suitten kylän asukkaat alkoivat keräillä, myöhemmin viljellä villejä viljalajeja. Mureybatin viimeisestä vaiheesta on löydetty merkkejä karjan kesytyksestä.

Tell Mureybat (Tall Mureybat, Tell Mureybet, Mureibat, Mureibet. Myreybatin kulttuuri oli eräs PPNA-kauden vaihe ja osakulttuuri.

Tell Mureybat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mureybat oli vanhimpia tunnettuja maanviljelyyn pohjautuvalla elämänmuodolla eläviä kyliä. Alussa Natufin kaudella kylän asukkaat keräsivät villiä viljaa, mutta alkoivat myöhemmin viljellä ohraa, yksijyvävehnää ja herneitä. Paikan varhaiset pyöreät talot oli tehty savella muuratuista kalkkikivilohkareista ja ne olivat pohjaltaan pyöreitä ja ilmeisesti kupumaisia.

Tell Mureybatista on löydetty noin ajalta 9500 eaa. olevat varhaisimmat neliömäiset talot, jotka viittaavat asutuksen täyteen kiinteytymiseen, mikä liittyy maanviljelyn vakiintumiseen. Toki joissain taloissa on pyöreät nurkat. Paikassa näkyykin asteittainen siirtyminen pyöreistä taloista neliömäiseen[4]. Taloissa oli erilaisia huoneita eri tarkoituksiin, mm varastoja. Talojen lattiat olivat tasaisia ja savesta tai mudasta tehtyjä. Talojen välissä oli yhteisiä keittopaikkoja.

Neliömäiset talot ilmestyivät vasta kerrostumaan IV[5] tai jo kerrostumaan 3B noin 9000 eaa.[3]

Paikka on antanut nimensä varhaiselle esikeraamiselle maata viljelevälle Mureybatin kulttuurille. Paikan neljä kerrostumaa ulottuvat myöhäisen Natufin kaudelta Khiam-kaudelle, Mureybatin itsensä mukaan nimetylle kaudelle ja keski-PPNB:lle asti[4].

Mureybatin kulttuuri

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mureybatin kerrostumia IIIA - IIIB (9300–8600 eaa.) kutsutaan yhteisellä nimellä "Mureybatin kulttuuri" tai "Mureybat III". Vaiheessa rakennettiin monenlaisia taloja, mutta keittopaikat olivat yhä talojen ulkopuolella. Edelleen tehtiin pyöreitä taloja. Niiden rinnalle ilmestyi neliömäisiä, monihuoneisia taloja, joiden jotkut huoneet olivat liian pieniä ihmisten asuttaviksi, vain varastoja. Seiniä tehtiin sikarinmuotoisista kivistä ja peitettiin maalla. Jerf el-Ahmarin julkisia rakennuksia muistuttavia taloja muistuttavia puoliksi maanalaisia taloja tehtiin yhä. Villiä einkornia, ruista ja ohraa viljeltiin luultavasti, ei vain kerätty. Härkiä ja hevosen sukuisia eläimiä metsästettiin enemmän kuin gasellia, mutta kalastus lienee ollut harvinaisempaa. Tell Mureybatin III-vaiheesta on löydetty varhaisimmat saviset "laskurahat", joista kehittyi paljon myöhemmin mesopotamialainen kuvakirjoitus.

Mureybatin kulttuuriksi sanotaan kerrostumia IIIA ja IIIB (9300–8600 eaa.) Kerrostumia IB, IIA ja IIB sanotaan Khiamin kulttuuriksi, joka on siirtymävaihe Natuf-PPNA.


Kerros Ajoitus
kalenterivuotta
eaa.
IA[3] 10400–10000 Natuf-Kebara, Anatolian Beldibien vaikutteita. Villiohran ja villirukiin keräilyä, ehkä maanviljelyä.
IB 10000–9800 Natuf, El-Khiamin kärki.
II 9800–9400 Epi-Natuf, El-Khiamin ja Helouan kärki. Ohra, ruis, tatar keräilyä.
IIIA 9300–9000 Mureybatin kulttuuri, esiesimaanviljelijöitä, Helouan kärki. Taurusvuorten trialetilaisilta saatu kiviastioiden valmistustekniikka.
IIIB 9000–8700 Mureybatin kulttuuri, esimaanviljelijöitä (villin viljan viljelyä: ohra, ruis, einkorn), Helouan kärki. Kulttuuri laajeni Taurukselle ja Cayönüun.
IVA 8700–8200 PPNB, maanviljelyjä. Neliömäiset talot?
IVB 8200–7500 Kissan kesytys. Myös kesy lammas, vuohi, ehkä kesy nauta?
Loppuvaihe 7500–7000 Kulttuuri jakautuu Syyrian, Irakin ja eteläiseen Israelin haaraan.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Mureybet