Mahahaava

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 4. helmikuuta 2021 kello 23.15 käyttäjän 102.67.8.160 (keskustelu) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mahahaava
Mahahaava
Mahahaava
Luokitus
ICD-10 K25K27
ICD-9 531533
Tautitietokanta 9819
MeSH D010437
Huom! Tämä artikkeli tarjoaa vain yleistä tietoa aiheesta. Wikipedia ei anna lääketieteellistä neuvontaa.

Mahahaava (Peptinen ulkustauti) on sairaus, jossa vatsan mahalaukun tai pohjukaissuolen limakalvo on syöpynyt puhki vatsan suolahapon vaikutuksesta. Mahahaavan yleisin syy on helikobakteeri. Myös tulehduskipulääkkeet aiheuttavat mahahaavaa.[1]

Mahahaava on yleinen sairaus; sen saa noin 10 prosenttia ihmisistä jossakin elämänsä vaiheessa. Tyypillisin oire on eriasteinen kipu. Joskus oireisiin kuuluu närästystä ja pahoinvointia. Joillakin mahdollisesti jo tunteja sitten nautittu ruoka saattaa tulla oksennuksena ulos mahalaukun tai pohjukaissuolen ahtautumisen seurauksena.

Mahahaavaa hoidetaan lääkkeillä ja tarvittaessa leikkauksilla. Useimmiten sairaus paranee hyvin. Vuotavan mahahaavan seuraukset saattavat kuitenkin olla vakavia. Tällainen vaaratilanne ilmenee mustana veriulosteena eli meleenana, anemiana, ihonvärin kalpenemisena ja hengenahdistuksena lievemmässäkin rasituksessa. Aspiriini ja muut tulehduskipulääkkeet kasvattavat vuotavan mahahaavan riskiä.

Mahahaavan tyypillisimmin aiheuttaa helicobacter pylori eli helikobakteeri, joka on myöskin mahasyövän yksi tärkeimmistä altistavista tekijöistä.[2] Mahahaavalla on siis todettu yhteys mahasyöpään. Yhteys selittyy sillä, että taudin aiheuttaman avohaavan vuoksi bakteerin on helpompi infektoida se aiheuttaen DNA:n mutaatioita ja soluvaurioita. Pitkään jatkunut tulehdus voi muuttua krooniseksi ja siitä seuraavat limakalvomuutokset altistavat erityisesti karsinoomalle. Mahahaavan muuttumista syöväksi edistää tupakointi ja alkoholin käyttö.[3] Mahasyövän varhaiset oireet ovat samankaltaisia mahahaavan oireiden kanssa.

Tyypillisesti ulcus (mahahaava) voi alentaa työkykyä enintään kolme viikkoa. Puhjennut mahahaava (perforoitunut ulcus), joka on leikattu, voi alentaa työkykyä enintään kuukauden. Mikään ei viittaa siihen, että dyspepsia tai ulcus paranisivat nopeammin levossa. Edelleen ei ole todisteita, että työskentelyn jatkaminen lisäisi vaivojen jatkumisen tai uusiutumisen riskiä.[4]

Eläimet

Kotieläimistä mahahaava on tavallisin hevosilla. Syynä on useimmiten ruokintavirheet, liian vähän aikaa syömiseen ja heinien ja väkirehujen virheellinen suhde. Hevosten mahahaavaa hoidetaan ruokintavirheen korjaamisella ja lääkehoidolla, jolla rajoitetaan mahanesteiden eritystä. Mahahaava todetaan tähystämällä.

Mahahaavatauti eli ulkustauti

Mahahaavatauti eli ulkustauti on sairaus, jossa esiintyy yksi tai useampia maha- tai pohjukaissuolihaavoja.[5] Sitä sairastaa noin 10 % ihmisistä jossakin elämänvaiheessa. Syynä voi olla suolahapon liikaerittyminen tai limakalvon alentunut vastustuskyky sitä vastaan.[6]

Katso myös

Lähteet

  1. Mahahaava, Terveyskirjasto.fi
  2. Mahasyöpä Kaikki syövästä. Viitattu 4.11.2020.
  3. The Link Between Gastric Ulcers and Stomach Cancer Oncology Nursing News. Viitattu 4.11.2020.
  4. Työterveyslaitos. Sairaaksikirjoittamisen ohjeisto. [1] viitattu 19.9.2011.
  5. Terveyskirjasto - ulkustauti
  6. Tohtori.fi: Mahahaavatauti

Aiheesta muualla

 

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.