Nimitz-luokka

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 29. joulukuuta 2012 kello 13.24 käyttäjän Phiitola (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
USS Nimitz

Nimitz-luokka on Yhdysvaltain laivaston ydinkäyttöisten lentotukialusten luokka. Ensimmäinen Nimitz-luokan alus luovutettiin Yhdysvaltain laivastolle vuonna 1975. Alus oli USS Nimitz (CVN-68) ja sen, kuten sen sisaraluksetkin, on rakentanut Newport News Shipbuilding Co. Laivan luokitusnumeron "CV" tarkoittaa lentotukialusta, "N" ydinkäyttöisyyttä ja "68" lentotukialuksen järjestysnumeroa (68. lentotukialus).

Vuonna 2008 valmistui Nimitz-luokan kymmenes ja viimeinen alus, George H. W. Bush (CVN-77). Bush on ensimmäinen muutos kohti uutta lentotukialusten luokkaa (Gerald R. Ford -luokka (suunnitteluvaiheessa CVN-21)), joiden rakentaminen aloitettiin vuonna 2007. Bush on varustettu uusilla teknologioilla, kuten uudella monikäyttöisellä tutkajärjestelmällä ja avoimen arkkitehtuurin tietoverkolla. Aluksen miehistövaatimus on myös vähentynyt merkittävästi aiemmasta. Kustannusten alentamiseksi joitain uusista teknologioista on jo käytetty Ronald Reaganissa, joskin Bush on merkittävästi kehittyneempi.

Koska Nimitz-luokan kolme ensimmäistä alusta (Nimitz, Eisenhower ja Vinson) eroavat merkittävästi sarjan myöhemmistä seitsemästä aluksesta alkaen (Theodore Rooseveltista), on näitä seitsemää alusta kutsuttu myös Theodore Roosevelt -luokan lentotukialuksiksi, vaikka Yhdysvaltain laivasto ei virallisesti tätä nimitystä käytäkään. Tosiasiallisesti yksikään alusluokan laivoista ei ole identtinen keskenään. Vanhemmat laivat on vuorollaan tuotu huoltoon ja tankattavaksi Refueling And Complex Overhaul (RCOH) -ohjelman mukaisesti, jolloin niiden ominaisuudet on saatettu vastaamaan uudempien laivojen standardeja. Ensimmäinen RCOH-päivityksen saanut alus oli Nimitz vuonna 1998.

Yleiset tekniset tiedot

Alukset

Lähteet

  • Gardiner, Robert (ed.): Conway's All the World's Fighting Ships 1947-1995. Lontoo, Englanti: Conway Maritime Press, 1995. ISBN 0-85177-605-1 (englanniksi)

Malline:Link FA Malline:Link GA