Ero sivun ”Ruhnama” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Botti poisti linkin tiedostoon Big_Ruhnama_Statue.jpg, koska käyttäjä Jameslwoodward on poistanut tiedoston Commonsista. Syy: per c:Commons:Deletion requests/Files in Category:Monument to the Ruhnama.
Rivi 19: Rivi 19:
[[Luokka:Vuoden 2001 kirjat]]
[[Luokka:Vuoden 2001 kirjat]]
[[Luokka:Vuoden 2004 kirjat]]
[[Luokka:Vuoden 2004 kirjat]]
[[Luokka:Turkmenistan]]
[[Luokka:Turkmenistanin politiikka]]
[[Luokka:Turkmenistanilainen kulttuuri]]

Versio 11. syyskuuta 2019 kello 11.09

Ruhnama, joka suomeksi tarkoittaa sielun kirjaa, on Turkmenistanin entisen presidentin Saparmurat Nijazovin kirjoittama kaksiosainen teos, joka yhdistää omaelämäkertaa, historiallista fiktiota ja hengellisiä ohjeita. Ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 2001 ja toinen osa vuonna 2004. Ruhnamaa pidetään Turkmenistanissa myös "Koraanin jatko-osana", ja se onkin määrätty asetettavaksi kunniapaikalle Koraanin viereen paikallisiin moskeijoihin.

Nijazov lupasi kansalleen, että se, joka lukee Ruhnaman kolme kertaa, muuttuu älykkäämmäksi ja pääsee esteettömästi taivaaseen. Turkmenistanissa ei saa ajokorttia eikä työpaikkaa, jos ei ole lukenut Ruhnamaa, sillä se on pyhä kirja ja virallinen ohjenuora lähes kaikilla elämänaloilla. Monet ulkomaiset yritykset ovat käännättäneet Ruhnaman omalle kielelleen liehitelläkseen presidentti Nijazovia ja päästäkseen näin Turkmenistanin markkinoille.

Arto Halosen ohjaama dokumenttielokuva Pyhän kirjan varjo arvostelee suuryrityksiä, jotka ovat käännättäneet Ruhnama-kirjan. Elokuva sai ensi-iltansa Suomessa 29. helmikuuta 2008.

Ruhnama poistettiin vuonna 2011 Turkmenistanissa peruskoulun päättökokeista, mutta edelleen se kuuluu yliopistojen pääsyvaatimuksiin. Vuodesta 2008 alkaen kirja on menettänyt yleisesti asemaansa,[1] ja se on useissa tapauksissa korvattu uuden presidentin, Gurbanguly Berdimuhamedowin, kirjoituksilla.

Lähteet

  1. Pakko-Ruhnaman opiskelu loppuu Turkmenistanissa, Helsingin Sanomat 27.4.2011, sivu B 4

Aiheesta muualla

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.