Ero sivun ”Patrilineaarisuus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Kumottu muokkaus 11622412, jonka teki 88.192.77.29 (keskustelu)
yks linkki yhteen tutkimukseen, muuten omasta päästä revittyä löpinää
Rivi 1: Rivi 1:
{{lähteetön}}
'''Patrilineaarisia''' ovat [[yhteisö]]t, joissa sukuun kuuluminen ja perimysjärjestys määritellään [[isä]]n mukaan. Tämä on hyvin yleistä. Patrilineaarisuuden vastakohta on [[matrilineaarisuus]], jossa suku lasketaan [[äiti|äidin]] mukaan. [[Suomi|Suomessa]] ja yleisesti läntisessä kulttuurissa suku lasketaan molempien, isän ja äidin, mukaan, mutta usein isän suku on keskeisemmässä asemassa{{kenen mukaan}}.
'''Patrilineaarisia''' ovat [[yhteisö]]t, joissa sukuun kuuluminen ja perimysjärjestys määritellään [[isä]]n mukaan. Tämä on hyvin yleistä. Patrilineaarisuuden vastakohta on [[matrilineaarisuus]], jossa suku lasketaan [[äiti|äidin]] mukaan. [[Suomi|Suomessa]] ja yleisesti läntisessä kulttuurissa suku lasketaan molempien, isän ja äidin, mukaan, mutta usein isän suku on keskeisemmässä asemassa.{{kenen mukaan}}


[[Aatelissuku|Aatelissuvut]] periytyvät patrilineaarisesti. '''Suvun päämies''' on yleensä vanhimman pojan vanhin poika.
[[Aatelissuku|Aatelissuvut]] periytyvät patrilineaarisesti. '''Suvun päämies''' on yleensä vanhimman pojan vanhin poika.

Versio 12. kesäkuuta 2012 kello 19.45

Patrilineaarisia ovat yhteisöt, joissa sukuun kuuluminen ja perimysjärjestys määritellään isän mukaan. Tämä on hyvin yleistä. Patrilineaarisuuden vastakohta on matrilineaarisuus, jossa suku lasketaan äidin mukaan. Suomessa ja yleisesti läntisessä kulttuurissa suku lasketaan molempien, isän ja äidin, mukaan, mutta usein isän suku on keskeisemmässä asemassa.kenen mukaan?

Aatelissuvut periytyvät patrilineaarisesti. Suvun päämies on yleensä vanhimman pojan vanhin poika. Nimitystä "suvun päämies" voidaan käyttää myös ei-aatelisissa suvuissa, esimerkiksi sukuseuran tai -kokouksen myöntämänä. Tuolloin tehtävänä on lähinnä sukukokoontumisen järjestelyvastuu.

Patrilineaarisuus ei periytyvä ominaisuus

Patriarkaalisissa yhteisöissä miespäällikkö saa usein enemmän lapsia kuin muut miehet. Indonesiassa, perinteisissä yhteisöissä tehty geneettinen analyysi osoittaa, että patriarkaalisen aseman tuottavat ominaisuudet eivät periydy evoluutiossa. Tilastolliset analyysit osoittivat, että patriarkaalinen lisääntymismenestys ei parin sukupolven jälkeen enää poikkea muista. Jälkeläisten luku näyttää määräytyvän ns. neutraalisti.

Tutkimuksen kohteena oli yli 1200 Indonesian saaristoissa asuvaa miestä 41 yhteisöstä eri saarilta. Kylien koko vaihteli noin sadasta asukkaasta useaan sataan asukkaaseen. Keskimäärin kylissä oli miespuolisia perheenpäitä 280. Mukana oli sekä patrilineaarisia että joitain matrilineaarisia sukuja. Hallitsevalla miehellä saattoi joissain yhteisössä olla useita vaimoja. Viisi yhteisöä, joissa miehet olivat selvästi enemmän sukua keskenään kuin muualla, olivat patrilineaarisia. Kolme niistä oli eristyneeltä Sumban saarelta, jossa yhteisöt ovat patrilineaarisia, moniavioisia ja kilpailu sukujen kesken on kovaa. Kuitenkaan muissa tutkituissa sumbalaisyhteisöissä ei samanlaista "vinoutunutta" miesjälkeläisten joukkoa ollut [1].

Katso myös

Viitteet

  1. http://www.yleradio1.fi/tiede/tiedeuutiset/id16800.shtml Miehinen valta ei ole periytyvä ominaisuus. Radion tiedeuutiset, PNAS
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.