Ero sivun ”Sormi” versioiden välillä
[katsottu versio] | [katsottu versio] |
p Käyttäjän 194.137.236.222 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän 84.248.223.129 tekemään versioon. |
p Käyttäjän 194.137.236.222 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän MiPe tekemään versioon. |
(2 välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä) | |
(ei mitään eroa)
|
Versio 7. joulukuuta 2017 kello 09.38
Sormet (lat. digitus manus, mon. digiti manus) ovat kädellisillä käden päässä olevia ulokkeita, joita käytetään tarttumiseen. Ihmisellä on varsin kehittynyt käsi, ja sitä voidaan käyttää tarttumisen lisäksi moniin muihinkin toimintoihin. Ihmisellä on syntyessään yleensä kymmenen sormea.
Sormen rakenne
- Katso myös: Sormiluu
Peukalo koostuu kahdesta pienestä luusta, ja lopuissa neljässä sormessa on kolme pitkää luuta. Sormien päissä on kynnet, jotka suojaavat sormia. Sormissa ei ole lihaksia; sormia liikuttavat lihakset sijaitsevat kyynärvarressa lukuun ottamatta neljää peukaloa liikuttavista lihaksista. Sormet on nimetty, ja niiden nimet viittaavat sormien kokoon, asemaan ja käyttötarkoitukseen.
Sormia päällystää iho. Ihossa on uurteita, jotka muodostavat jokaiselle oman sormenjäljen. Sormenjäljen avulla voidaan tunnistaa ihminen. Sormissa on tuntoaisti, joka helpottaa esineisiin tarttumista ja voiman arviointia. Sokeille sormet ovat lukemisen apuväline.
Sormien nimet
Sormet on nimetty seuraavasti:
- Peukalo
- Etusormi
- Keskisormi
- Nimetön
- Pikkusormi, pikkurilli
Sormet populaarikulttuurissa
Useissa sarjakuvissa ja animaatioissa (muun muassa Aku Ankka, Family Guy ja Simpsonit) ihmisillä ja eläimillä on neljä sormea.
Katso myös
- Sormus
- Polydaktylia (monisormisuus/-varpaisuus)
- Syndaktylia (sormien/varpaiden kasvaminen yhteen)
- Sormilla laskeminen