Tulipyrstö

kalalaji

Tulipyrstö (Epalzeorhynchos bicolor) on särkikaloihin kuuluva kala, jota pidetään myös akvaariokalana.[2]

Tulipyrstö
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Karppikalat Cypriniformes
Alalahko: Särkikalat Cyprinoidei
Heimo: Karpit Cyprinidae
Suku: Epalzeorhynchos
Laji: bicolor
Kaksiosainen nimi

Epalzeorhynchos bicolor
(Smith, 1931)

Katso myös

  Tulipyrstö Wikispeciesissä
  Tulipyrstö Commonsissa

Koko ja ulkonäkö

muokkaa

Tulipyrstön vartalo on sametinmusta, pyrstö punainen. Se voi kasvaa jopa 15 cm pitkäksi.[3] Akvaariossa koko jää noin 12 senttiin.

Sukupuolierot

muokkaa

Sukupuolia on lähes mahdotonta erottaa toisistaan aikuisenakaan, eikä nuorten kalojen sukupuolia voi lainkaan erottaa. Aikuinen naaras on hieman pulleampi. Koiras on syvemmän musta ja isoeväisempi, ja sen pyrstö on kirkkaammanpunainen.

Alkuperä

muokkaa

Tulipystö on kotoisin Thaimaasta. Sen luultiin jo hävinneen luonnosta, mutta laji löydettiin uudestaan Chao Phraya -joesta.[1]

Käyttäytyminen ja lisääntyminen

muokkaa

Tulipyrstö on reviiritietoinen kala, joka ajaa pois tai tappaa toiset saman lajin yksilöt ja vainoaa usein myös muita sukulaisiaan, esimerkiksi leväbarbia. Myös saman näköiset kalat ärsyttävät sitä varsinkin pienessä akvaariossa. Kotiakvaariossa voi yleensä olla vain yksi aikuinen yksilö, muuten reviiritaistelu päättyy heikomman kuolemaan.[4]

Vesiolot ja ravinto

muokkaa

Tulipyrstö syö sekaruokaa: hiutaleita ja pakasteruokaa ja myös roskakotiloita. Sille sopiva pH on 6,5–8,0, lämpötila 22–26 °C, kovuus mieluiten pehmeä tai keskikova. Se ei ole kovin tarkka veden kemiasta, kunhan vesi on tarpeeksi happipitoista ja virtaavaa. Laji vaatii vähintään 250 litran altaan, mieluitenkin kuitenkin yli 300 litran, jos sinne haluaa myös muita kaloja. Akvaariossa saa mielellään olla hiekkapohja, jossa on juurakoita. Myös kivikkoa ja kasveja suositellaan. Tulipyrstö syö jonkun verran leviä, mutta ei ole varsinainen levänsyöjä.

Lähteet

muokkaa
  1. a b Vidthayanon, C.: Epalzeorhynchos bicolor IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.8.2013. (englanniksi)
  2. Epalzeorhynchos bicolor (Smith, 1931) (taksonomian lähde) Taxonomic Serial No.: 639588. ITIS Report. Viitattu 18.7.2007. (englanniksi)
  3. Finlay, Anne: ”Cyprinids: Red-Tailed Black Shark”, Essential Tropical Fish: Species Guide, s. 108. Elluminet Press, 2017. ISBN 978-191-117-478-3 Google-kirjat Viitattu 24.1.2019. (englanniksi)
  4. Tulipyrstö Epalzeorhynchos bicolor (Smith, 1931) Lemmikkieläimet: Akvaariokalat. Faunatar. Arkistoitu 27.9.2007. Viitattu 17.8.2007.

Aiheesta muualla

muokkaa