RuneQuest

roolipeli

RuneQuest on fantasia-aiheinen roolipeli, jonka suomennos julkaistiin ensimmäisen kerran 1988. RuneQuestin säännöt liittyivät alun perin myyttiseen fantasiamaailma Gloranthaan, jossa taikuus ja jumalat ovat todellisia. RuneQuest sopii silti myös muiden fantasiamaailmojen pelaamiseen, ja on sitä sovellettu jopa historiaan, nykymaailmaan ja tulevaisuuteen sijoittuvissa peleissä.

RuneQuest
Suunnittelija Steve Perrin (en) ja Greg Stafford
Julkaisija Chaosium
Julkaisuvuosi
Tyylilaji fantasia ja pöytäroolipeli
Pelijärjestelmä perinteinen

Säännöt

muokkaa

Seuraava sääntöjen kuvaus koskee Ace-Pelien julkaisemaa suomenkielistä RuneQuestin versiota. Se eroaa RuneQuestin englanninkielisestä toisesta versiosta joiltakin osin.

RuneQuestin sääntöjen pyrkimyksenä on mallintaa simuloida realistista todellisuutta yksinkertaisesti. RuneQuestissa on seitsemän hahmoa kuvaavaa ominaisuutta: voima (VMA), ruumiinrakenne (R-R), koko (KOK), äly (ÄLY), mahti (MHT), näppäryys (NPP) ja ulkonäkö (ULK). Ominaisuuksien arvo on ihmisellä tavallisesti 3:n ja 18:n välillä mutta voi olla suurempi tai pienempikin. Mitä suurempi ominaisuus on, sitä enemmän ihminen on ominaisuutta kuvaavan asian kaltainen, esimerkiksi suurikokoinen tai älykäs.

Ominaisuuksien perusteella lasketaan useita muita muuttujia, jotka vaikuttavat hahmon kykyihin, kestävyyteen, maagiseen voimaan jne. Kyvyt kuvaavat RuneQuestissa hahmon osaamia taitoja, ja niiden prosenttiarvot ovat yleensä 0:n ja 100:n välillä; joskus ne voivat olla jopa yli 100:n. Jälleen korkeampi kykyarvo tarkoittaa paremmin hallittua kykyä. Kykyjä ovat esimerkiksi Kiipeily, Puhetaito, Yleistieto, Laadi, Kuuntelu ja Hiipiminen. Myös aseiden käyttämiseen käytetään samantapaisia kykyjä.

Kun hahmo yrittää tehdä jotakin kykyä käyttämällä, toimen onnistuminen ratkaistaan arpomalla nopilla luku 1:n ja 100:n väliltä. Jos luku on alle kykyarvon tai sama kuin kykyarvo, tekeminen onnistuu. Mikäli heitto on yli kykyarvon, se epäonnistuu. Erittäin matalilla ja korkeilla arvoilla on erityisiä seurauksia: kriittisiä tai erikoisia onnistumisia tai kompurointeja.

RuneQuestissa taikuus on varsin yleistä. Taikuutta mallinnetaan loitsuilla, joiden kuvaukset kertovat, mitä tietyn taian tekemisestä seuraa. RuneQuestin perustaikuuslajit ovat hengiltä opittava henkitaikuus, jumalien tarjoama riimutaikuus ja maailmankaikkeuden lakien tuntemiseen perustuva velhotaikuus.

Historia

muokkaa

RuneQuestin ensimmäinen version julkistettiin Origins '78 -tapahtumassa, ja sen julkaisija oli yhdysvaltalainen peliyritys Chaosium. RuneQuestin kehittäjiä ovat mm. Steve Perrin, Ray Turner, Steve Henderson, Warren James, Greg Stafford, Lynn Willis, Sandy Petersen ja Charlie Krank.

RuneQuestissa oli julkaisuhetkellä joitakin aivan uusia piirteitä: säännöissä ei ollut hahmoluokkien rajoituksia, kyvyt kehittyivät käytettyjen taitojen mukaan, ja pelihahmoilla ja ei-pelihahmoilla saattoi molemmilla olla täydelliset numerotiedot. Myös maailman kuvaus oli yksityiskohtaista ja lukuisista kulttuureista vaikutteita ammentavaa.

RuneQuestin englanninkielinen ensimmäinen ja toinen versio olivat sidoksissa Gloranthaan, joka oli esiintynyt jo aikaisemmin Chaosiumin julkaisemissa lautapeleissä White Bear and Red Moon ja Nomad Gods. Chaosium julkaisi RuneQuestiin lukuisia lisäkirjoja, jotka kuvasivat Gloranthan maailmaa RuneQuestin sääntöjen kautta.

1980-luvun alkupuolella Chaosium solmi Avalon Hill -peliyrityksen kanssa sopimuksen RuneQuestin kolmannesta versiosta. Avalon Hill julkaisi 1984 RuneQuestin kolmannen version, joka poikkesi useissa suhteissa ensimmäisestä ja toisesta versiosta. Kolmannessa versiossa kykymekaniikka oli muutettu täysin prosenttipohjaiseksi, Glorantha ei ollut enää oletusmaailma ja velhotaikuus oli luotu uudeksi taikuuslajiksi. Uudistukset jakoivat fanien mielipiteet: jotkut siirtyivät uuteen versioon, jotkut pitäytyivät vanhassa.

Avalon Hill julkaisi monia lisäosia RuneQuestiin, osa RuneQuestin toisen version kirjojen uusia. Vaikka monet kirjat liittyivät Gloranthaan, Avalon Hill julkaisi myös huomattavan määrän kirjoja, jotka sijoittuivat geneeriseen Fantasiamaahan. Avalon Hillin RuneQuest-version pohjalta Ace-Pelit julkaisi myös suomennetun fantasiaroolipeli RuneQuestin.

Suomeksi julkaistiin seuraavat lisäosat: Glorantha (Genertelan mantereen kuvaus Sankarien Sotien alkaessa), Aarnikotkien Saari, Auringon Kreivikunta, Fantasiakaupungit, Gloranthan Kultit, Gloranthan Olennot, Kauhun Ja Pimeyden Kultit, Peikkomaat, Käärmepiipun Syvänne, RuneQuest kampanjakartta sekä seikkailu Omenakuja.

1990-luvun puolivälissä Chaosiumin ja Avalon Hillin välit rikkoutuivat, eikä suunnitteilla ollut RuneQuestin neljäs versio koskaan ilmestynyt. Avalon Hill ryhtyi suunnittelemaan uutta peliä nimeltä RuneQuest: Slayers, jolla ei ollut mitään yhteyttä Gloranthaan. RuneQuest: Slayers jäi Avalon Hilliltä julkaisematta, mutta se laitettiin myöhemmin Internetiin ladattavaksi ilmaiseksi.

Chaosium kehitti RuneQuestin pohjalta useita muita roolipelejä, joita ovat mm. Cthulhun kutsu, Basic Role-Playing ja Stormbringer ja joista kaksi ensimmäistä ovat yhä myynnissä. Lisäksi RuneQuestin sääntömekaniikat ovat inspiroineet roolipelaajia luomaan omia RuneQuestin kaltaisia roolipelisääntöjään.

Gloranthaa varten uusi yritys nimeltä Issaries, Inc. loi oman uuden sääntösysteeminsä Hero Warsin, joka eroaa suuresti RuneQuestista ja painottaa tarinankerronnallisuutta ja elokuvamaisuutta. Pelin seuraava versio oli nimeltään HeroQuest, jonka nimi viittaa jo RuneQuestissa lupailtuun heroquestingiin, sankarimatkaamiseen. Vaikka HeroQuest-kirjat eivät ole säännöiltään yhteensopivia RuneQuestin kanssa, niitä voi käyttää taustamateriaalina RuneQuestin pelaamiseen Gloranthassa.

Vuonna 1998 perustettu Moon Design Publications julkaisi myös vanhaa RuneQuest-sisältöä "Gloranthan Classics" -otsikon alla 2000-luvun alkuvuosina[1].

Heinäkuussa 2006 Mongoose Publishing julkaisi uuden version RuneQuestistä nimeltään RuneQuest I (MRQ1) ja RuneQuest II (MRQ2) vuonna 2010[2]. Uudet säännöt olivat Open Game License -lisenssin alaisia ja sääntödokumentit olivat ladattavissa vapaasti Mongoose Publishingin sivuilta. Pelin nimi ja sen maailma Glorantha olivat lisensoitu Issaries, Inc. -yritykseltä.

The Design Mechanism loi Runequest 6 -sääntöversion vuonna 2011 [3] ja on julkaissut useita skenaario - ja sääntökirjoja eri pelimaailmoja varten mm Monster Island, Luther Arkwright ja Mythic Britain. Vuonna 2016 RuneQuest 6 korvattiin tuotemerkillä Mythras [4].

Vuonna 2015 uudistettu Chaosium julkaisi Kickstarter-projektin RuneQuest 2 (ei siis MRQ2) uudelleenjulkaisemiseksi [5]. Joukkorahoitus oli onnistunut ja käynnisti Chaosiumissa uuden RuneQuest-aikakauden: RuneQuest - Roleplaying in Glorantha (RQG). Vuonna 2018 Chaosium julkaisin ensimmäisen RuneQuest - Roleplaying in Glorantha -kirjan ja on siitä eteenpäin aktiivisesti julkaissut lisämateriaalia pelille.

Nykytilanne

muokkaa

RuneQuest-tuotemerkin omistaa Chaosium Inc., joka julkaisee tasaisesti uutta materiaalia peliin[6]. Chaosium myös julkaisee vanhaa RuneQuest 2 -yhteensopivaa sisältöä[7].

RuneQuestin fanit ovat kirjoittaneet paljon epävirallista materiaalia fanilehtiin ja Internet-sivuilleen. Kansainväliset postituslistat puolestaan liittävät RuneQuest-harrastajia yhteen.

Vuonna 2024 Mongoose Publishing myy sivuillaan vain yhtä RuneQuest II (MRQ2) -yhteensopivaa peliä: Legend Core Rulebook[8], mutta ei RuneQuest II -peliä.

The Design Mechanism julkaisee edelleen RuneQuestin sääntömekaniikkaan pohjautuvaa Mythras-roolipeliä ja -seikkailukirjoja[9]. Glorantha ei ole mukana virallisissa Mythras-julkaisuissa. Epävirallisesti Gloranthaa ja Mythrasta parhaiten yhdistelee suomalaisen Hannu Kokon Notes from Pavis -sivuston sisältö.

Suomessa RuneQuestia Gloranthan, Hero Warsin ja HeroQuestin ohella tukee Kalikos – Suomen Glorantha-seura ry. Kalikos julkaisee omaa The Zin Letters -nimistä englanninkielistä lehteä, sekä suomenkielistä Kylmä tuuli Sartarin yllä -lehtä[10], joissa on RuneQuest-yhteensopivaa sisältöä. Suomenkielisiä RuneQuest 2 -lisäosia on saatavilla ainakin Fantasiapelit-kaupasta [11].

Katso myös

muokkaa

Lähteet

muokkaa
  1. Moon Design Publications (1999-2016) The Well of Daliath. 29.12.2018. Viitattu 5.12.2024. (englanti)
  2. Mongoose RuneQuest Products The Well of Daliath. 19.1.2019. Viitattu 5.12.2024. (englanti)
  3. RuneQuest & Mythras The Well of Daliath. 20.1.2019. Viitattu 5.12.2024. (englanti)
  4. Mythras | RPG | RPGGeek rpggeek.com. Viitattu 5.12.2024. (englanti)
  5. RuneQuest: Classic Edition www.kickstarter.com. Viitattu 5.12.2024.
  6. RuneQuest Roleplaying www.chaosium.com. Viitattu 5.12.2024.
  7. RuneQuest RPG - RuneQuest Scenarios - RuneQuest Classic - Glorantha Classics - Chaosium Inc. www.chaosium.com. Viitattu 5.12.2024.
  8. Legend Core Rulebook Mongoose Publishing. Viitattu 5.12.2024. (englanniksi)
  9. The Design Mechanism thedesignmechanism.com. Viitattu 5.12.2024.
  10. Julkaisut kalikos.org. Viitattu 5.12.2024.
  11. Fantasiapelit - verkkokauppa www.fantasiapelit.com. Viitattu 5.12.2024.

Aiheesta muualla

muokkaa