Kylmä rinki

televisiosarja
Tämä artikkeli käsittelee televisiosarjaa, Kylmä Rinki on ollut myös eräs Moog Konttisen yhtyeistä.

Kylmä rinki (Oz) on HBO:n tuottama fiktiivinen televisiosarja yhdysvaltalaisesta vankilasta nimeltä Oswald State Maximum Security Penitentiary, lyhyesti Oz. Sarjan loi Tom Fontana ja sitä tehtiin kuusi tuotantokautta.

Kylmä rinki
Oz
Sarjan logo.
Sarjan logo.
Tyyli Draama
Kestoaika 50–60 min
Luoja(t) Tom Fontana
Pääosissa Harold Perrineau Jr.
Lee Tergesen
J. K. Simmons
Eamonn Walker
Dean Winters
Kirk Acevedo
Christopher Meloni
Adewale Akinnuoye-Agbaje
Ernie Hudson
Terry Kinney
Rita Moreno
B. D. Wong
Lauren Vélez
George Morfogen
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko HBO
Esitetty 12. heinäkuuta 1997 – 23. helmikuuta 2003
Tuotantokausia 6
Jaksoja 56
Aiheesta muualla
IMDb

Tuotanto ja esitys

muokkaa

Kylmää rinkiä esitettiin 1997–2003, ja siitä tehtiin yhteensä kuusi tuotantokautta. Neljäs tuotantokausi oli 16 jakson mittainen, kun muihin viiteen kauteen kuului kahdeksan jaksoa. HBO ei esittänyt sitä perinteisessä televisiorytmissä, vaan neljän ensimmäisen tuotantokauden avausjakso esitettiin heinäkuun puolivälin tienoilla pari kuukautta ennen normaalia televisiosarjojen aloituskautta. Neljäs tuotantokausi oli 16 jakson mittainen, koska Fontana suostui tekemään kaudelle toisen puoliskon HBO:n saatua tietää, että David Chase tarvitsi lisää aikaa Sopranosin uuden kauden tuottamiseen.[1]

Suomessa sarjaa esitettiin Nelosen myöhäisillassa. Nelonen alkoi näyttää sarjan ensimmäistä tuotantokautta uusintakierroksena elokuussa 2011. Sarjan kaikki tuotantokaudet on saatavilla DVD:llä.

Tyyli ja teemat

muokkaa

Sarjan perusteemana on esitellä vankilaan joutuneita henkilöitä, heidän taustojaan ja sitä, minkä strategian vangit valitsevat selviytyäkseen erirotuisten vankien ja eri jengien välisten ristiriitojen keskellä. Ozissa ei ole mustavalkoista hyvää tai pahaa: jokainen hahmo, niin vangit kuin vankilan henkilökunta, on moniulotteisesti kirjoitettu ja antaa katsojalle paljon tilaa erilaisiin tulkintoihin vankilaelämän sosiaalisesta dynamiikasta. Sarjalle oli ominaista myös se, että kuka tahansa pää- tai sivuhenkilöistä saattoi kuolla missä vaiheessa tahansa. Sarjan eräänlaisena metahahmona ja kertojana toimi pyörätuolissa istuva Augustus Hill (Harold Perrineau Jr.).

Fontanan alkuperäistarkoituksena ei ollut erityisesti kritisoida Yhdysvaltain vankeinhoitojärjestelmää eikä tehdä poliittisia kannanottoja. Hänen päämääränsä oli kertoa vankien tarinoita ja kehittää niiden hahmoja.[2] Sarja käsitteli kuitenkin laajasti vankeinhoitojärjestelmää ja erityisesti sen taustalla olevia poliittisia ja taloudellisia syitä. Lisäksi sarja käsittelee yksilön asemaa järjestelmässä ja sen vaikutusta yksilöön. Sarjan keskeisin teema onkin se, miten yksilö vastaa hänelle asetettuihin rajoitteisiin ja hänen kohteluunsa.[3]

Kylmä rinki käsittelee kuitenkin myös useita laajempia teemoja vankienhoitojärjestelmän ulkopuolella. Fontana toi sarjassa esille myös esimerkiksi sukupuoleen, seksuaalisuuteen, etnisyyteen, ikääntymiseen, syyllisyydentunteeseen ja pelastumiseen liittyviä aiheita. Yksittäiset jaksot ja sivujuonet saattoivat keskittyä myös erilaisiin yksittäisiin aiheisiin, kuten vankien äänestysoikeuteen, vankiloiden terveydenhuoltoon ja kuolemanrangaistukseen. Kylmässä ringissä käsitelläänkin huomattavan paljon filosofisia ja poliittisia sekä jopa uskonnollisia teemoja.[3]

Vastaanotto

muokkaa

Vaikka Kylmä rinki ei menestynytkään aivan yhtä hyvin kaupallisesti kuin HBO:n myöhemmät sarjat Sopranos ja Sinkkuelämää, se sai kriitikoita pääsääntöisesti positiivisia arvosteluita.[4] The New York Timesin kriitikko Stanley Crouch kehui esimerkiksi sarjan näyttelemistä yhdeksi elokuvahistorian parhaimmista. Kritiikkiä sarja sai erityisesti runsaasta väkivallastaan.[5]

Vankien jengit

muokkaa
  • The Aryan Brotherhood (arjalaiset/uusnatsit, johtaja: Vernon Schillinger)
  • The Irish (irlantilaiset, johtaja: Ryan O’Reily)
  • The Others (muut, ei johtajaa)
  • The Homeboys (tummaihoiset, johtajat: Jefferson Keane, Paul Markstrom, Kenneth Wangler, Arnold ”Poet” Jackson, Simon Adebisi, Burr Redding)
  • El Norte (latinot, johtajat: Jose Torres, Miguel Alvarez, Raoul ”El Cid” Hernandez, Enrique Morales)
  • The Muslims (muslimit, johtajat: Kareem Said, Hamid Khan, Zahir Arif)
  • The Sicilians (italialaiset (mafia), johtajat: Nino Schibetta, Peter Schibetta, Antonio Nappa, Chucky Pancamo (Pancamon ollessa sairaalassa johtajana toimi Francis Urbano))
  • The Bikers (moottoripyöräjengiläiset, johtajat: Scott Ross, Jaz Hoyt)
  • The Christians (kristityt, johtajat: Jonathan Coushaine, William Cudney, Jeremiah Cloutier, ja hänen ”onnettomuutensa” jälkeen Timothy Kirk.
  • The Gays (homot, johtajat: Richard "Richie" Hanlon, Tony Masters, Alonzo Torquemada

Kirjallisuutta

muokkaa

Lähteet

muokkaa
  • Malach, Michele: ”Oz”. Teoksessa Edgerton, Gary R. & Jones, Jeffrey P.: The Essential HBO Reader. The University Press of Kentucky, 2008. ISBN 978-0-8131-2452-0 Google-kirjat (viitattu 18.2.2013). (englanniksi)

Viitteet

muokkaa
  1. Malach, s. 54.
  2. Dunn, Adam: The end of ‘Oz’ CNN.com. 21.2.2003. Cable News Network LP, LLLP. Viitattu 18.2.2013. (englanniksi)
  3. a b Malach, s. 56–58.
  4. Malach, s. 52–53.
  5. Smith, Dinitia: Prison Series Seeks to Shatter Expectations NYTimes.com. 12.7.1999. The New York Times Company. Viitattu 18.2.2013. (englanniksi)