Ero sivun ”Suhoi T-4” versioiden välillä

[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Aiheesta muualla
Selkeämpää kieltä
Merkkaukset: Visuaalinen muokkaus Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Rivi 1:
[[Kuva:Sukhoi T-4 (Monino museum).JPG|right|300 px]]
 
''{{Tämä artikkeli kertoo|käsittelee kokeellisesta sotilaspommituskoneestasotilaspommikonetta. [[Suhoi Superjet 100]]:sta on oma erillinen artikkeli.''}}
 
'''[[Suhoi]] T-4''' eli ''Lentokone 100,'' tai ''Projekti 100'' tai ''Sotka'' oli [[Suhoi|Suhoin]] valmistama [[neuvostoliitto]]lainen suurensuureen nopeuteen pyrkivä nopeudensarja konekoesarjasotilaslentokoneita, joilla tutkittiin yli kolmenkertaisen äänennopeuden ([[Mach-luku|Mach]] 3) omaavan koneenlentokoneen käytettävyyttä mm. tiedustelussa ja mahdollisesti [[lentotukialus]]ten tuhoamiseentuhoamisessa. Ohjelma keskeytettiin kuitenkin ennen varsinaista tuotantoa.
 
==Kehitys==
[[Image:SU-100 T4.JPG|left|thumb]]
 
Suhoi T-4 näyttää ulkoisesti hyvin samanlaiselta kuin yhdysvaltalainen 1960-luvun alunalussa suunniteltu North American [[XB-70 Valkyrie]] -pommikoneprototyypitpommikoneprototyyppi, joka ei kuitenkaan ikinä tullut käyttöön. T-4 osallistui Neuvostoliitossa pommikonekilpaan, mutta hävisi sen Myasishcheville. Aikanaan [[Tupolev]] valmisti nopean pommikoneen: [[Tupolev Tu-160]] -pommikoneen.
 
T-4:n runko, siivet ja siivetmonet jne.muut osat olivat pääosin titaanista ja teräksestä valmistettuavalmistettuja. Koneessa oli [[fly-by-wire]]-ohjaus, jolla oli myös mekaaninen varajärjestelmä. Koneen nokka kääntyi alas nousussa ja laskussa. Laskussa käytettiin jarruvarjoja jarrujen kuumenemisen estämiseksi.<ref>http://www.moninoaviation.com/24a.html Air Force Museum - Monino, Russia</ref>
 
T-4 eli 1010 lensi 22.8.1972 ohjaajanaan [[Vladimir Iljushin]], kuulunkuuluisan lentokonesuunnittelijan poika. Koneella lennettiin kymmenen kertaa ja, kaikkiaan 10 tuntia ja 20 minuuttia. Se lensi noin 1,3 Machin nopeuteen Kolesov RD36-41-moottoreillamoottoreillaan. Konetta ei koskaan lennetty Mach 3-nopeuteen, koska ohjelma peruutettiin ennen kuin suurnopeuskoelennot alkoivat. [[Neuvostoliiton ilmavoimat]] olivat kaavailleet käyttöönsä jopa 250 T-4-konetta, mutta paljon suurempi [[MiG-23]]-tuotantosarja vei resursseja niin paljon, että T-4 ohjelman keskeytti tuolloinen puolustusministeri Gretsko. NeljäYhteensä neljä prototyyppiä valmistettiin. Viimeinen lentotestilento tapahtui 22.1.1974.
 
<gallery>
Rivi 20:
</gallery>
 
==MuseokoneMuseokoneet==
Yksi T-4 on esillä [[Moninon ilmailumuseossailmailumuseo]]ssa Moskovan lähellä.
 
==Lähteet==