پرش به محتوا

آب اسک

مختصات: ۳۵°۵۲′۱۱″ شمالی ۵۲°۹′۱۷″ شرقی / ۳۵٫۸۶۹۷۲°شمالی ۵۲٫۱۵۴۷۲°شرقی / 35.86972; 52.15472
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از اب اسک)
آب اسک
اسک
روستا
روستای آب اسک و غارهای تاریخی مجاور
روستای آب اسک و غارهای تاریخی مجاور
Map
مختصات: ۳۵°۵۲′۱۱″ شمالی ۵۲°۹′۱۷″ شرقی / ۳۵٫۸۶۹۷۲°شمالی ۵۲٫۱۵۴۷۲°شرقی / 35.86972; 52.15472
کشورایران
استانمازندران
شهرستانآمل
بخشلاریجان
دهستانبالا لاریجان
جمعیت
۴۵۴ نفر (سرشماری ۹۵)
پیش‌شمارهٔ تلفن۴۳۳۸

آب اسک روستایی از توابع بخش لاریجان شهرستان آمل در استان مازندران ایران است.

جمعیت

[ویرایش]

این روستا در دهستان بالا لاریجان قرار داشته و براساس آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال ۱۳۸۵ صورت گرفته، جمعیت ثابت (دائم سکونت) آن ۵۸۱ نفر (۱۷۰خانوار) بوده‌است.[۱] مردم آب اسک از قومیت طبری هستند که ریشه آن به آماردیان و قوم تپوری می‌رسد.[۲] مردم آب اسک به زبان طبری (مازندرانی) سخن میگویند.[۳]

جاذبه‌ها

[ویرایش]

طبیعت زیبای روستای اسک و آب و هوای معتدل آن موجب شده‌است که در تمامی ایام سال، گردشگران بسیاری به این روستا سفر نمایند.

محدوده آب اسک.
  • رودخانه هراز که از رشته کوه‌های البرز سرچشمه می‌گیرد حواشی مناسبی برای اتراق گردشگران فراهم آورده‌است.

چشمه‌های آبگرم روستا که از دل زمین می‌جوشد با املاح فراوان و مواد گوگردی برای درمان بسیاری از بیماری‌های پوستی و درد مفاصل مفید است و همه ساله، گردشگران بسیاری را به سوی خود جذب می‌کند.

  • چشمه آب فرنگی یا آب آهن در بالا دست روستا، واقع شده‌است که برای درمان بیماری‌های کمخونی توصیه شده‌است.
  • غار آب اسک در دره هراز واقع شده‌است. حدود یک ساعت از روستای پیاده‌روی دارد که از کنار ارتفاعات و حواشی رود هراز می‌گذرد. طول غار در حدود ۳۷۰ متر است و مسیرهای متعدد کوچکی نیز دارد. دهانه آن بسیار بزرگ و بلند است. مسیر دسترسی به غار تا حدودی نیاز به مهارت در کوه‌نوردی دارد. در تمام طول مسیر قله دماوند در قسمت شمال جاده هراز قابل رویت است.

در ضلع مشرف به پرتگاه، سوراخ دیده‌بانی تعبیه شده‌است. غار دیگری به طول ۳۷۰ متر با شعبات متعدد کوچک، با دهانهای بزرگ و مرتفع در دل کوه وجود دارد.

  • دریاچه امامزاده علی در نزدیکی این روستا در نتیجهٔ زمین لغزه در مسیر رود هراز به وجود آمده‌است.
  • اسک وش، مرتع مرغوب و زیبایی است که در نزدیکی محل برف چال قرار دارد و چشمانداز باغه و بافت سنتی آن بسیار جالب توجه است.
  • بقعه امامزاده اصغر و امامزاده فاضل دو زیارتگاه مذهبی روستاست که در بین مردم احترام خاصی دارند.
  • قلعه سنگی هم یکی دیگر از جاذبه هاست.

آیین‌ها و سنت

[ویرایش]

برف چال

[ویرایش]

برف چال که در گویش مازندرانی وَرفِ چال varf-e cal خوانده می‌شود به لحاظ واژه‌شناسی به معنای «گودال برف» است. آیین برف چال ریشه تاریخی و مذهبی دارد و پیشینه این مراسم به دوره آل بویه، در طبرستان، بازمی‌گردد. رسم برف چال از رسم‌هایی است که زمان اجرای آن بستگی به زیست طبیعی وجو آب و هوایی و وجود برف در منطقه دارد. در این مراسم بزرگ در روستای آب اسک خانواده کسانی که تازه ازدواج کرده اند، باید راوردان (شیرینی و تخم مرغ آب پز) تهیه کنند و بین مردم در مراسم پخش کنند.

افراد سرشناس

[ویرایش]
آمل (

منابع

[ویرایش]

راعی، مصطفی. ۱۳۹۷. محلات لاریجان

  1. درگاه ملی آمار ایران
  2. نصری اشرفی، جهانگیر (۱۳۹۹). جعفر شجاع کیوانی، ویراستار. دانشنامهٔ تبرستان و مازندران جلد سوم. نشرنی = ۴۰.
  3. نصری اشرافی، جهانگیر (١٣٧٧). واژه‌نامه بزرگ تبری. به کوشش حسین صمدی و سید کاظم مداح و کریم الله قائمی و علی اصغر یوسفی نیا و محمود داوودی درزی و محمد حسن شکوری و عسکری آقاجانیان میری و ابوالحسن واعظی و ناصر یداللهی و جمشید قائمی و فرهاد صابر و ناعمه پازوکی. تهران: اندیشه پرداز و خانه سبز. ص. صفحه ۳۱ جلد اول. شابک ۰-۵-۹۱۱۳۱-۹۶۴ مقدار |شابک= را بررسی کنید: checksum (کمک).
  4. سرشناسه: ایاز حشمت الله؛حشمت الله ایاز عنوان و نام پدیدآور: فرهنگ اولین ها در آمل/ایاز حشمت الله؛حشمت الله ایاز. (1384) مشخصات نشر: بابل : شایگان مشخصات ظاهری: ‏ ۳۶۶ص موضوع: فرهنگ اولین ها رده: ف۹۵۵الف/ ۹۲۵ زبان: فارسی. کاراکتر horizontal tab character در |عنوان کتاب= در موقعیت 67 (کمک); کاراکتر horizontal tab character در |عنوان= در موقعیت 9 (کمک)