پرش به محتوا

لس آنجلس

مختصات: ۳۴°۰۳′ شمالی ۱۱۸°۱۵′ غربی / ۳۴٫۰۵۰°شمالی ۱۱۸٫۲۵۰°غربی / 34.050; -118.250
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
نسخهٔ قابل چاپ دیگر پشتیبانی نمی‌شود و ممکن است در زمان رندر کردن با خطا مواجه شوید. لطفاً بوکمارک‌های مرورگر خود را به‌روزرسانی کنید و در عوض از عمبکرد چاپ پیش‌فرض مرورگر خود استفاده کنید.
شهر لس آنجلس
City of Los Angeles
نشان رسمی شهر لس آنجلس
نام مستعار: 
شهر فرشتگان
موقعیت شهر درون ایالت کالیفرنیا
موقعیت شهر درون ایالت کالیفرنیا
کشور ایالات متحده آمریکا
ایالت کالیفرنیا
شهرستان لس آنجلس
تاسیس‌شده۱۷۸۱
حکومت
 • شهردارکارن بس
مساحت
 • شهر۱۳۰۲ کیلومتر مربع (۵۰۳ مایل مربع)
 • خشکی۱۲۱۴ کیلومتر مربع (۴۶۹ مایل مربع)
 • آب۸۸ کیلومتر مربع (۳۴ مایل مربع)
ارتفاع
۷۱ متر (۲۳۳ فوت)
جمعیت
 (۲۰۱۴)
 • شهر۳۹۰۴۶۵۷
 • تراکم۳۰۰۰/کیلومتر مربع (۷۸۰۰/مایل مربع)
 • شهری
۱۵۰۶۷۰۰۰
 • کلان‌شهری
۱۶۴۰۰۰۰۰
اهلیت‌نامAngeleno
منطقهٔ زمانییوتی‌سی ۸- (PST)
 • تابستانی (DST)یوتی‌سی ۷- (PDT)
زیپ‌کد
۹۰۰۰۱–۹۰۰۶۸, ۹۰۰۷۰–۹۰۰۸۴, ۹۰۰۸۶–۹۰۰۸۹, ۹۰۰۹۱, ۹۰۰۹۳–۹۰۰۹۷, ۹۰۰۹۹, ۹۰۱۰۱–۹۰۱۰۳, ۹۰۱۷۴, ۹۰۱۸۵, ۹۰۱۸۹, ۹۰۲۹۱–۹۰۲۹۳, ۹۱۰۴۰–۹۱۰۴۳, ۹۱۳۰۳–۹۱۳۰۸, ۹۱۳۴۲–۹۱۳۴۹, ۹۱۳۵۲–۹۱۳۵۳, ۹۱۳۵۶–۹۱۳۵۷, ۹۱۳۶۴–۹۱۳۶۷, ۹۱۴۰۱–۹۱۴۹۹, ۹۱۶۰۱–۹۱۶۰۹
کد(های) منطقه۲۱۳, ۳۱۰/۴۲۴, ۳۲۳, ۶۶۱, ۷۴۷/۸۱۸
کد FIPS۰۶–۴۴۰۰۰[۱]
GNIS feature ID۱۶۶۲۳۲۸[۲]
وبگاهwww.lacity.org

لس آنجلس (انگلیسی: Los Angeles، با تلفظ: [lɒs ˈændʒəˌlɪs]، اسپانیایی [los ˈaŋxeles]) بزرگ‌ترین شهر ایالت کالیفرنیا در ایالات متحده آمریکا و دومین شهر پرجمعیت ایالات متحده آمریکا[۳] پس از نیویورک است. لس آنجلس به صورت خلاصه LA و با لقب شهر فرشتگان یاد می‌شود. جمعیت لس آنجلس ۳٫۹ میلیون[۴] نفر تخمین زده می‌شود و در مساحتی بالغ بر ۱۲۹۰٫۶ کیلومتر مربع از جنوب کالیفرنیا گسترده شده‌است. جمعیت کلان‌شهر لس آنجلس نیز که به لس آنجلس بزرگ مشهور است نزدیک به ۱۸ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر است. لس آنجلس در سال ۲۰۱۵ نیز در لیست شهرهای پرجمعیت جهان رتبه هجدهمین شهر پرجمعیت جهان را داراست.[۵]

لس آنجلس بزرگ‌ترین درصد لاتینوها را در میان همه شهرهای ایالات متحده دارد. در سال ۲۰۱۸ میلادی ۴۵٪ از جمعیت لس آنجلس لاتینو بودند. ۷۸ درصد از لاتینوهای لس آنجلس تباری مکزیکی دارند.[۶]

اینکه آیا لس آنجلس آرمانشهر است یا خیر، بحث مخصوص به خود را دارد؛ هر چند که این شهر سالها برای بسیاری از مردم، به نوعی جامعه آرمانی بوده‌است.[۷]

تاریخچه

چهارم سپتامبر سالروز استقرار ۴۴ مهاجر اسپانیایی زبان در «دره دود» در جوار یک دهکده سرخ‌پوستی در جنوب کالیفرنیا در سال ۱۷۸۱ است که نامش را لس آنجلس گذاشتند.

لس آنجلس در ۱۷۸۱ توسط فرماندار اسپانیایی فیلیپ د'نو ایجاد شد. او ابتدا این شهر را «El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Angeles de Porciúncula» به معنای «روستای بانوی ما، ملکه فرشتگان پورسی اونکالا» نامید.

لس آنجلس که در زبان اسپانیایی معنای «شهر فرشتگان» را دارد از شهرهای غربی کشور آمریکا است. این شهر شمار فراوانی مهاجر از تمام نقاط جهان را در خود گنجانده‌است که ایرانیان مقیم آمریکا یکی از این گروه‌ها هستند.

شهر لس آنجلس در سال‌های ۱۹۳۲ و ۱۹۸۴ میزبان بازی‌های المپیک تابستانی ۱۹۳۲ و بازی‌های المپیک تابستانی ۱۹۸۴ بود. این شهر در آخرین آمارها مساحتی برابر ۴۸۰۰ کیلومتر داشته.[نیازمند منبع]

اقتصاد

اقتصاد لس آنجلس بر پایه واردات و صادرات، صنایع سرگرمی (خصوصاً فیلمسازی)، هوافضا، فناوری و گردش‌گری است. بندرها به هم پیوسته لانگ بیچ درگاه واردات و صادرات به کشورهای شرق آسیا هستند و مقام پنجم پر رفت‌وآمدترین بندر دنیا را دارا هستند. لس آنجلس بزرگ‌ترین مرکز ساخت و ساز در غرب ایالات متحده است.[۸] شرکت‌های سرگرمی از قبیل کمپانی والت دیزنی وفاکس قرن بیستم و هوافضا مانند نورثروپ گرومن در این شهر قرار دارند.

ورزش

لس آنجلس هم مانند نیویورک شهری است که دو تیم در اتحادیه ملی بسکتبال آمریکا دارد. تیم‌های بسکتبال لس آنجلس لیکرز و لس آنجلس کلیپرز در این شهر قرار دارند. تیم بیس بال لس آنجلس داجرز و تیم هاکی لس آنجلس کینگز از دیگر تیم‌های این شهر هستند. تیم‌های فوتبال لس آنجلس گلکسی و سی. دی. چیواس یواس‌ای نیز در این شهر بازی می‌کنند.

تیم‌های ورزشی دانشگاه‌های این شهر مانند دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس نیز دارای طرفداران زیادی در این شهر هستند.

مراکز فرهنگی و گردشگری

تالار والت دیزنی در لس آنجلس
پارک مک آرتور

لس آنجلس به سبب داشتن مراکز تفریحی و سرگرمی فراوان دومین شهر ایالات متحده از نظر جذب گردشگر است.[۹] علاوه بر هالیوود که مرکز صنعت هنر هفتم آمریکا می‌باشد، لس آنجلس دارای تعدد مناسبی از مراکز فرهنگی و علمی می‌باشد.

مراکز علمی و دانشگاهی

آزمایشگاه پیشرانه جت یکی از مراکز مهم ناسا در دانشگاه کلتِک واقع در پاسادنا در شمال لس آنجلس قرار دارد. پایگاه نیروی هوایی ادواردز یکی از مراکز فرود شاتل‌های فضایی در حومه این شهر قرار دارد. سه شعبه از سامانهٔ دانشگاه کالیفرنیا (دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس، دانشگاه کالیفرنیا در ایرواین، و دانشگاه کالیفرنیا در ریورساید) در منطقهٔ لس آنجلس قرار دارند؛ و مدرسه عالی نیروی دریایی، مؤسسه فناوری کالیفرنیا (کلتک)، و دانشگاه کالیفرنیای جنوبی در این میان دارای شهرت زیادی در سطح کشور هستند.

در میان مراکز دانشگاهی سامانهٔ دانشگاه ایالتی کالیفرنیا که در منطقه لس آنجلس قرار دارند نیز می‌توان به موسسات زیر اشاره کرد:

ترابری

  • متروی لس آنجلس در سال ۱۹۹۰ تأسیس شده و هم‌اکنون دارای ۶ خط و ۱۰۰ ایستگاه می‌باشد.

فرودگاه بین‌المللی لس آنجلس بزرگ‌ترین و اصلی‌ترین فرودگاه این شهر است که در سال ۱۹۳۰ تأسیس شده‌است، همچنین فرودگاه بین‌المللی انتاریو، فرودگاه باب هوپ، فرودگاه لانگ بیچ و فرودگاه جان وین در نزدیکی لس آنجلس قرار دارند.

مترولینک که مرکزیت آن شهر لس آنجلس است این شهر را به مناطق حومه‌ای و شهرستان‌های اطراف پیوند می‌دهد.

ایرانیان در لس آنجلس

چهارراه ایرانی به تقاطع بلوار وست‌وود و خیابان ویلکینز در لس‌آنجلس گفته می‌شود. شهرداری لس آنجلس در سال ۲۰۰۹ به پاس خدمات ایرانیان به این شهر، این تقاطع را «چهارراه ایرانی» نام‌گذاری کرد.

امروز می‌توان لس آنجلس را مهم‌ترین کانون و مرکز مهاجران ایرانی و همچنین کانون موسیقی پاپ ایرانی در بیرون از کشور دانست.

تهرانجلس بیشتر در منطقه وستوود و بورلی هیلز مرکزیت دارد

به‌علت حضور بسیار ایرانیان در این شهر، ایرانیان آن را به‌کنایه «تهرانجلس» می‌خوانند.

از شمار ایرانیان در شهر لس آنجلس آمار دقیقی در دست نیست اما آمارها در این زمینه بین ۳۵۰ هزار تا ۸۰۰ هزار در نوسان است.[۱۰]

ایرانیان مقیم شهر لس آنجلس دارای امکانات وسیع مالی و تبلیغاتی هستند، به‌صورتی که تنها در شهر لس آنجلس هم‌اکنون بیش از ۳۰ شبکه بیست و چهار ساعته فارسی‌زبان وجود دارد.[نیازمند منبع]

آلودگی هوا

آلودگی شدید هوا در بزرگراه پاسادنا در مرکز شهر لس آنجلس

به‌علت موقعیت ویژه جغرافیایی و تعداد بسیار زیاد اتومبیل‌های شخصی در این شهر، و تشکیلات صنعتی و بندری در لانگ بیچ، این شهر دارای هوایی آلوده‌است که گاهی به صورت مه‌دود و وارونگی هوا بروز می‌کند.[۱۱] در بسیاری از شهرهای آلوده جهان، بارش باران به پالایش هوا و زدودن ذرات معلق کمک می‌کند. اما لس آنجلس با داشتن تنها ۳۸۱ میلی‌متر باران در سال، دارای هیچ عامل طبیعی برای پالایش هوا نیست.

برای کاهش آلودگی هوا و مشکلات ناشی از آن، سال‌ها است قوانین سختی برای کاهش آلودگی و مبارزه با منابع اصلی آلاینده وضع و اجرا شده‌اند. اخیراً ایالت کالیفرنیا قوانینی وضع کرده که شهروندان را به استفاده از خودروهایی با آلایندگی پایین تشویق کند.[۱۲] این قوانین سختگیرانه نتایج مثبتی به همراه داشته‌اند. برای مثال، در بدترین حالت خود در دهه ۱۹۷۰ میلادی، شهرداری لس آنجلس یکصد بار در سال در مورد وجود آلودگی شدید هوا، مه‌دود و وارونگی به شهروندان هشدار داده بود. نیاز به این هشدارها پس از سال ۲۰۰۰ از میان رفته‌است.

با وجود پیشرفت‌های قابل ملاحظه، آلودگی هوا و آب هنوز معضل عمده‌ای در لس آنجلس است. انجمن ریه آمریکا شهر لس آنجلس را به عنوان «آلوده‌ترین شهر آمریکا» ارزیابی کرده‌است.[۱۳][۱۴] مواد شیمیایی مانند متیل ترت-بوتیل اتر نشت شده از پمپ بنزین‌ها و سایر مواد شیمیایی خطرناک نیز منابع آب زیرزمینی شهر را می‌آلایند. به همین علت شهرداری لس آنجلس به‌طور فعال برای بهبود کیفیت هوا و آب در این شهر تلاش می‌کند.[۱۵][۱۶]

امنیت

شهر لس آنجلس اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی، یکی از ناامن‌ترین شهرهای آمریکا به‌شمار می‌رفت. وقوع سالانه بیش از ۱۰۰۰ مورد قتل، تنها یکی از دلایل بدنامی این شهر بود. اما در سال‌های اخیر با وجود افزایش جمعیت، آمار جرم و جنایت در این شهر به شدت کاهش یافته‌است. در سال ۲۰۱۲ میلادی، میانگین قتل به ۲۹۸ مورد در سال رسیده‌است.[۱۷]

گران‌ترین مناطق لس آنجلس

بورلی هیلز و ونیز بیچ[۱۸] و تپه‌های بل‌ایر[۱۹] که همگی این مناطق در غرب لس آنجلس واقع شده‌اند، جزو گران‌ترین و اشرافی‌نشین‌ترین مناطق شهر لس آنجلس شناخته می‌شوند.

عکس آسمان خراش‌ها از زمین در مرکز شهر لس آنجلس

شهرهای خواهر

جستارهای وابسته

پیوند به بیرون

منابع

  1. "American FactFinder". اداره آمار آمریکا. Retrieved 2008-01-31.
  2. "US Board on Geographic Names". سازمان نقشه‌برداری‌های زمین‌شناسی آمریکا. 2007-10-25. Retrieved 2008-01-31.
  3. «نسخه آرشیو شده». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۸ ژانویه ۲۰۰۷. دریافت‌شده در ۳۱ ژوئیه ۲۰۰۹.
  4. «Los Angeles (city) QuickFacts from the US Census Bureau». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۲ اوت ۲۰۱۲. دریافت‌شده در ۳۱ ژوئیه ۲۰۰۹.
  5. «نسخه آرشیو شده». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۷ ژانویه ۲۰۱۰. دریافت‌شده در ۳۱ ژوئیه ۲۰۰۹.
  6. "How Latinos Are Shaping America's Future". 2018. Nationalgeographic.Com. Accessed June 19 2018. [۱].
  7. Jameson, Fredric (2010). "Utopia as Method, or the Uses of the Future". Utopia/dystopia: conditions of historical possibility (به انگلیسی). Princeton University Press. p. 21.
  8. مشارکت کنندگان انگلیسی ویکی‌پدیا
  9. Top 150 City Destinations: London Leads the Way
  10. BBCPersian.com
  11. How Smog Forms in Los Angeles
  12. «Driveclean from the California Government web site». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۷ سپتامبر ۲۰۰۷. دریافت‌شده در ۱۳ مارس ۲۰۰۸.
  13. People at Risk In 25 U.S. Cities Most Polluted by Short-Term Particle Pollution. بایگانی‌شده در ۲۸ سپتامبر ۲۰۰۷ توسط Wayback Machine American Lung Association. Retrieved on January 5, 2007.
  14. People at Risk In 25 U.S. Cities Most Polluted by Year-Round Particle Pollution. بایگانی‌شده در ۲۸ سپتامبر ۲۰۰۷ توسط Wayback Machine American Lung Association. Retrieved on January 5, 2007.
  15. Lopez, Theresa Adams. Air Quality Programs at the Port of Los Angeles saw Refinement in 2005 with Focus on Ramping up in 2006 بایگانی‌شده در ۲۶ فوریه ۲۰۰۸ توسط Wayback Machine (PDF). Port of Los Angeles (News Release). February 17, 2006.
  16. Staff Writer. "Air Quality Protections Take Off بایگانی‌شده در ۱۵ سپتامبر ۲۰۰۷ توسط Wayback Machine." Environmental Defense. December 6, 2004.
  17. استفاده از نرم‌افزار پیش‌بینی جرایم در لس آنجلس، بی‌بی‌سی فارسی
  18. His own private pile! Full Metal Jacket's Matthew Modine buys $2.5m designer house in trendy Venice Beach, The DailyMail
  19. Tamara's Versailles: A 50-seat cinema, a gilded ballroom and 15 bathrooms... F1 heiress's £78m palace to keep up with her sister, The DailyMail
  20. «Podgorica by CGTI». بایگانی‌شده از اصلی در ۱ ژوئیه ۲۰۰۹. دریافت‌شده در ۱۳ آوریل ۲۰۰۹.